Cât de dăunătoare este slăbirea rapidă. Cum îți poate afecta sănătatea

Pierderea unui anumit număr de kilograme într-un timp scurt poate dăuna sănătății și duce de cele mai multe ori la recâștigarea în greutate. Află și tu cât de dăunătoare este slăbirea rapidă și de ce să te ferești atunci când te hotărăști să pornești pe acest drum.

Când ești gata să slăbești, vrei ca totul să se întâmple peste noapte, dar din păcate, nu există nicio soluție magică. Majoritatea experților în sănătate spun că pierderea rapidă în greutate nu este calea de urmat. Îți poate sabota obiectivele de pierdere în greutate pe termen lung, dar cel mai mare risc este că poate afecta sănătatea.

Marcio Griebeler, medic specialist endocrinolog și în probleme ale greutății, a explicat de ce lent și constant e mult mai bine de urmat într-o cursă pentru pierderea kilogramelor în plus.

Cât de dăunătoare este slăbirea rapidă

Greutatea, vârsta și nivelul de activitate determină ce înseamnă pentru tine slăbire rapidă.

Nu trebuie să-ți faci griji prea mult cu privire la numărul de kilograme pe care ar trebui să-l pierzi. În schimb, uită-te la planul de dietă pe care îl urmezi pentru a pierde în greutate. Dietele extreme cu promisiuni mari se încadrează de obicei în categoria „scădere rapidă în greutate”.

„Evitați planurile de dietă super restrictive, deoarece sunt dificil de ținut pe termen lung”, spune dr. Griebeler. „Dacă planul de dietă nu este ceva de care poți să te ții luni sau ani, probabil că este un plan de slăbire rapidă. Și acele planuri și trucuri nu sunt o modalitate sănătoasă și durabilă de a pierde în greutate.”

Un obiectiv mai moderat de a pierde 1 până la 2 kilograme pe săptămână tinde să aibă mai mult succes pe termen lung.

Riscuri în slăbirea rapidă

Este greu să reziști unei promisiuni de pierdere rapidă în greutate. Cum ar fi ca săptămâna viitoare să fii mai ușoară cu 10 kg? Cu toate acestea, pentru a avea un organism sănătos e important să nu cedezi în fața unor astfel de reclame. De cele mai multe ori, acele planuri de dietă sunt dăunătoare pentru sănătatea ta.

Metabolismul tău este procesul de ardere a caloriilor al corpului tău. Iar un metabolism neregulat poate afecta capacitatea corpului tău de a menține greutatea.

„Când slăbești prea repede, corpul tău își încetinește procesul de ardere a caloriilor”, explică dr. Griebeler. „Asta este modul în care corpul tău încearcă să se asigure că nu mori de foame. S-ar putea să pierzi o cantitate mare din greutate imediat, dar metabolismul tău intră rapid în modul de supraviețuire.”

Schimbarea metabolismului este un motiv cheie pentru care oamenii își recăpătă greutatea după ce au încercat planuri de slăbire rapidă. Când revii la o dietă obișnuită, metabolismul tău nu este obișnuit cu atât de multe calorii iar kilogramele revin și ele.

Pierzi masa musculara

Când reduci caloriile, s-ar putea să vezi că numărul de pe cântar scade rapid. Dar nu este doar grăsimea cea pe care o pierzi, pierzi și mușchi.

„Restricția bruscă și severă de calorii vă va face să pierdeți masa musculară, precum și grăsimea”, spune dr. Griebeler. „Este mai greu să pierzi în greutate când nu ai suficientă masă musculară, deoarece mușchii ard multe calorii.”

Scăderea mai lentă în greutate, combinată cu exercițiile fizice, pe de altă parte, oferă corpului tău timp să piardă grăsime, păstrând în același timp masa musculară.

Pierzi nutrienți importanți

Corpul tău are nevoie de o anumită cantitate de grăsimi, proteine și carbohidrați pentru a funcționa. De asemenea, are nevoie de o gamă întreagă de vitamine și minerale. Când reduci caloriile sau elimini grupuri întregi de alimente, cum ar fi carbohidrații sau lactatele, te poți confrunta cu:

  • Probleme digestive precum constipația.
  • Oboseală și pierdere de energie.
  • Pierderea densității și rezistenței osoase.
  • Imunitate scăzută la boli.
  • Căderea parului.

„Nu este nimic rău în a reduce caloriile dacă mănânci o varietate de alimente bogate în nutrienți”, spune dr. Griebeler. „Dieta ta ar trebui să conțină o mare varietate de alimente sănătoase, integrale. Nu încercați să reduceți mai mult de 500 de calorii pe zi.”

Fă din somn o prioritate

Ai observat vreodată că, atunci când ești epuizată, vrei să mănânci mai mult? Când ești obosită, hormonii foamei îți distrug șansele de a ocoli orice gustare nesănătoasă. Dacă pierzi în mod regulat orele de somn, chiar și cel mai bun plan de pierdere în greutate va părea imposibil.

„Ai grijă să ai cel puțin șapte ore de somn de calitate în fiecare noapte”, spune dr. Griebeler. „Dacă ai în mod constant probleme cu somnul, discută cu medicul. Mulți oameni care au tulburări de somn nu știu asta, iar acestea sunt tratabile.”

Găsește un echilibru

Gândește-te la planul tău de dietă ca și cum ar trebui să o ții pentru tot restul vieții. Reduci câteva sute de calorii pe zi? Realizabil. Să nu mai consumi niciodată un bol cu înghețată? Imposibil.

„Cea mai bună dietă este cea pe care o vei respecta”, spune dr. Griebeler. „Să ne schimbăm obiceiurile este greu, dar se poate face. Alege un plan de dietă care îți permite să consumi ocazional o bucată de ciocolată sau o felie de pizza. Este mult mai ușor să faci astfel de planuri luni și chiar ani.”

Rezultatele rapide sunt îmbucurătoare pentru o vreme, satisfacția e instantanee, dar nu este cea mai bună alegere când vine vorba de pierderea în greutate.

People

Dr. Catalin Badiu

Cătălin Badiu: ”Mor mii de oameni de boli cardiovasculare și, dacă ar exista suficient de mulți bani, ar exista mult mai puține victime”

Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este chirurg cardiovascular format la Deutsches Herzzentrum Munchen și este Șeful Secției Cardiovasculare de la Spitalul [...]

Travel

vacanță

Ai vacanța plătită? Ce trebuie să știi despre călătorii în plină pandemie de coronavirus

Turismul este unul dintre domeniile care au fost complet date peste cap din cauza coronavirusului, iar zeci de mii de [...]

Dieta si nutritie

Mai multe gogoși glazurate, colorate, cu bomboane pe ele

Alimente care îți afectează sănătatea creierului. La ce să fii atent atunci când le consumi

Aceste alimente care îți afectează sănătatea creierului pot funcționa împotriva obiectivelor de sănătate, mai ales dacă le incluzi frecvent în [...]