11 alimente care reduc stresul

alimente care reduc stresul

Stresul cronic crește riscul apariției unor afecțiuni precum bolile de inimă și depresia. În timp ce mâncarea este pentru unii un răsfăț în sine, un mod de a se relaxa și de a-și goli mintea, există, cu adevărat, multe alimente care reduc stresul.

1. Cartofi dulci

Consumul de carbohidrați întregi din cartofii dulci ajută la scăderea nivelului cortizolului, hormonul stresului. Deși nivelul de cortizol este controlat de organism, stresul cronic poate duce la valori mai mari ale acestuia provocând inflamații și durere. Cartofii dulci conțin și alte substanțe nutritive importante pentru răspunsul la stres, cum ar fi: vitamina C și potasiul.

2. Ouă

Au un profil nutritiv impresionant de aceea sunt considerate un aliment complet. Consumate fierte, moi, acestea își păstrează mare parte din vitaminele, mineralele, aminoacizii și antioxidanții necesari pentru un răspuns prompt la stres.

Ouăle sunt bogate în colină, un nutrient ce joacă un rol important în sănătatea creierului și care oferă protecție împotriva stresului.

3. Anghinare

Sursă concentrată de fibre și bogată în prebiotice, un tip de fibră care hrănește bacteriile prietenoase din intestin, anghinarea ajută la reducerea nivelului de stres.

Se recomandă consumul a cinci sau mai multe grame de prebiotice pe zi pentru a diminua stresul.

Anghinarea are și un conținut ridicat de potasiu, magneziu și vitaminele C și K, implicate în răspunsul sănătos la stres.

4. Organe

Inima, ficatul și rinichii sunt surse excelente pentru complexul de vitamine B, în special B12, B6, riboflavina și folat, esențiale pentru controlul stresului.

Vitaminele B sunt necesare pentru producerea de neurotransmițători, ca dopamina și serotonina, care ajută la reglarea dispoziției. Suplimentele de vitamine B sau consumul de alimente precum preparatele din organe pot ajuta la reducerea stresului.

O felie de 85 de grame de ficat de vită înseamnă peste 50% din valoarea zilnică necesară de vitamina B6 și folat, peste 200% pentru riboflavină și peste 2.000% pentru vitamina B12.

5. Fructe de mare

Midiile, scoicile și stridiile sunt bogate în aminoacizi, cum ar fi taurina, necesari în producerea de neurotransmițători precum dopamina. Dopamina este esențială în reglarea răspunsului la stres, cu efecte antidepresive.

Crustaceele sunt pline și de vitamina B12, zinc, cupru, mangan și seleniu, toate acestea contribuind la o buna dispoziție.

6. Pești grași

Macroul, heringul, somonul și sardinele sunt bogate în grăsimi omega-3 și vitamina D, substanțe nutritive care s-au dovedit eficiente în reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea dispoziției.

Aportul scăzut de omega-3 și de vitamina D este legat de creșterea anxietății și a depresiei în populațiile occidentale.

7. Pătrunjel

Plantă nutritivă, bogată în antioxidanți, pătrunjelul neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi și protejează împotriva stresului oxidativ.

Stresul oxidativ este asociat cu multe boli, inclusiv tulburări de sănătate mintală, ca depresia și anxietatea. Antioxidanții reduc inflamația, care este adesea ridicată la persoanele cu stres cronic.

8. Semințe de floarea-soarelui

Bogate de vitamina E, vitamină ce acționează ca un antioxidant puternic, semințele de floarea-soarelui sunt bogate și în alți nutrienți care reduc stresul, printre care magneziul, manganul, seleniul, zincul, vitaminele din complexul B și cuprul.

9. Usturoi

Usturoiul este bogat în compuși din sulf care ajută la creșterea nivelului de glutație. Acest antioxidant face parte din prima linie de apărare a corpului împotriva stresului.

10. Legume crucifere

O dietă bogată în legume crucifere poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, boli de inimă și tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia.

Sunt unele dintre cele mai concentrate surse de nutrienți – inclusiv magneziu, vitamina C și folat – care s-au dovedit a fi eficiente în combaterea simptomelor depresiei. Broccoli este bogat și în sulforafan, un compus din sulf cu proprietăți neuroprotectoare și care are efecte calmante și antidepresive.

O cantitate de 184 de grame de broccoli gătit conține peste 20% din necesarul zilnic de vitamina B6.

11. Afine

Aceste fructe de pădure sunt bogate în antioxidanți flavonoizi, cu efecte antiinflamatoare și neuroprotectoare puternice. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației legate de stres, la protejarea împotriva deteriorării celulare și împotriva depresiei.

Foto: pexels.com

Dieta si nutritie

cântar

Vrei să slăbești fără niciun fel de efort? Iată ce trebuie să mănânci

Vrei să slăbești, dar nu ești deloc mulțumit de ce se întâmplă atunci când ești la dietă? Secretul este să [...]

Alimente

Murele, izvor de sanatate

Vara, printre fructele care fac furori se numără şi murele pe care, din fericire, la întâlnim în comerţ chiar şi [...]

Afectiuni

zona zoster

Zona zoster: cauze, tratament și prevenire. Cum poți lupta împotriva bolii

Zona zoster este o afecțiune care atacă în special organismul cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a știi cum să [...]