Semintele sunt niste adevarate comori pentru noi. Sunt bucatele pline de proteine,acizi grasi esentiali si alti micronutrienti extrem de importanti pentru corpul uman. Le putem presara, praji sau sa le savuram fresh intr-o salata, intr-un smoothie sau intr-o gustare pe fuga. Aici ai o lista cu cele 10 seminte esetiale pentru organism
Cultivate din una dintre cele mai raspandite plante cu o multime de intrebuintari, semintele de canepa sunt un izvor nutritional folositor aproape la orice masa. Sunt cunoscute pentru acizi grasi esentiali precum Omega 3 si 6 fiind o sursa redutabila de de proteine si vitamina E. Semintele de canepa sunt benefice si pentru piele; de la acnee la pielea deshidratata.
De la una dintre cele mai mici seminte din topul nostru, are un impresionant profil nutritional. Aztecii si mayasii erau incantati de acest tip de samanta. Un puternic anti-oxidant, chia este o sursa importanta de fibra si proteina de Omega 3, calciu, magneziu si fosfor. Cercetarile facute asupra acestei seminte arata ca prin consumul ei, reduce si din greutate datorita capacitatii ei de solubilitate, dand senzatia de satietate.
In salata sau in deserturi, semintele de dovleac sunt mai mult decat o simpla gustare de rontait. Acestea sunt bogate in minerale, fosfor, magneziu, fier, zinc si cupru. De asemenea sunt o veritabila sursa de vitamina A, B1, B2 si B3 si grasimi monosaturate. Medicii afirma ca aceste seminte sunt benefice in tratamentul problemelor de prostata.
Semintele de in sunt in dieta oamenilor de mai bine de 5.000 de ani. Sunt o fantastica sursa de fibre, magneziu, potasiu si mangan, dar ele sunt celebre oentru nivelul ridicat de Omega 3 care reduc riscul bolilor de inima si cancer, si buna functionare a creierului. Aceste seminte mentin nivelul optim de estrogen din corp.
Sunt considerate una dintre cele mai vechi tipuri de mancare din lume, semintele de susan sunt o explozie de nutrienti cum ar fi proteine, fibre, grasimi monosaturate, vitaminele B1 si B2, cupru, magneziu, zinc, fier, calciu si acid fitic. De asemenea este un bun anti-oxidant si are proprietati digestive. Si este foarte gustos mai ales in pasta de tahini sau in diverse alte preparate.
Semintele de chimin sunt folosite aproape in toate preparatele incepand din Mexic si pana in India si Orientul Mijlociu, fiind un tip de samanta extrem de aromata cu un gust usor picant. Au proprietati de digestie, contin uleiuri care stimuleaza secretia de enzime pancreatice, esentiale pentru digestie si absortia nutrientilor in corp. Recent s-a descoperit ca aceste seminte de chimin au proprietati anti-cancerigene. Beneficiile chiminului sunt cunoscute de secole, din Grecia Antica pana in Roma Antica, folosind chiminul ca alternativa la piperul negru, fiind un ingredient mult mai ieftin in Antichitate decat piperul.
Semintele de rodie sunt o sursa de sanatate. Perfecte atat in smoothie-uri cat si in salate au un puternic efect anti-oxidant ce ne ajuta organismul impotriva inflamarii. Sunt slabe in calorii, dar bogate in vitamina C. La o singura servire, contin 48 la suta din doza zilnica recomandata.
Sunt pline de nutrienti si anti-oxidanti si sunt benefice in lupta cu ateroscle. roza si un puternic anti-oxidant in sange. Cercetarile recente arata ca are proprietati de lupta impotriva Alzheimer-ului.
Semintele de floarea-soarelui
Semintele acestea sunt la indemana oricui si sunt pline de proteine, vitamina E, B1, B5, B6, magneziu, seleniu, fosfor, cupru, fierm acid folic si fibre. Contin printre altele grasimi monosaturate si arginina. Pe langa toate acestea, sunt delicioase.
Au devenit recent favoritele consumatorilor pentru ca sunt pline de aminoacizi si se pot folosi la salate. Spre deosebire de alte plante proteinice, quinoa este un tip de samanta complet proteinica, esentiala in aminoacizi care sunt extrem de necesari corpului uman.