Cele mai populare 10 paste din lume

cele mai populare paste
Photo by piqsels.com

De câte ori spui Italia, te gândești, automat, la pizza și paste, pentru că gastronomia italiană este faimoasă în toată lumea. Celebritate care vine datorită sutelor de feluri de paste, pe care le regăsești pregătite în fel și chip, așa că n-ai cum să te plictisești de mesele copioase, adevărate aventuri culinare.

Pentru că popularitatea pastelor italienești a trecut de mult granița Peninsulei, iată care sunt cele mai populare 10 paste din lume:

1. Spaghetti

Acestea sunt mai cunoscute și apreciate paste italienești, pe care, cu siguranță, le-ai savurat în călătorii, la ieșirile în oraș sau când ai comandat mâncare online. Pentru că se pot prepara într-o multitudine de feluri gustoase și sățioase, spaghetele reprezintă preparate de bază în oferta restaurantelor cu specific italian, mai ales pentru cele care au disponibile platforme de comenzi online. De exemplu, 30% din livrarea la domiciliu în municipiul Iași sunt comenzi de spaghetti, aspect care spune multe despre popularitatea acestor paste. Și în alte orașe din țară se înregistrează un număr mare de comenzi online de preparate pe bază de spaghetti, așa că putem spune că ele conduc în topul preferințelor.

2. Penne

Și aceste paste sunt foarte cunoscute și apreciate în întreaga lume, mai ales că sunt mai ușor de mâncat decât spaghetele. Scurte, cu formă tubulară și tăiate pe diagonală, aceste paste seamănă cu un stilou, de unde, de altfel, vine și denumirea lor. Sunt delicioase în diferite preparate cu legume, carne și fructe de mare, iar rețetele tradiționale italienești sunt cu sos de roșii, mozzarella și busuioc.

3. Tagliatelle

Aceste paste sunt impunătoare și stau la baza unor preparate faimoase, originare mai ales din regiunile  Marche și Emilia-Romagna. Numele de tagliatele provine de la termenul italienesc tagliare, care înseamnă a tăia. Într-adevăr, este vorba despre paste în formă de tăieței, de dimensiuni mari și mult mai lați decât fideaua. Pentru că sunt sățioși, se servesc împreună cu sosuri groase, cum este celebrul sos bolognez.

4. Tortellini

Aceste paste haioase au forma unei turte mici (de unde le vine și numele- în italiană tortela înseamnă o tartă mică) și sunt tradiționale în  Bologna. Treptat, ele au devenit faimoase și apreciate pretutindeni. Tortellini sunt foarte căutate în restaurantele din toată lumea pentru varietatea lor extraordinară. Într-adevăr, le găsești umplute cu carne, prosciutto, spanac sau mozzarella. Se pot mânca simple, alături de diferite sosuri pe bază de roșii sau brânză, sau în supa de găină. Pentru un preparat sățios și savuros pot fi preparate și la cuptor cu brânză, ou și bacon.

5. Farfalle

Așa cum spune și numele, sunt paste scurte, în formă de fluture (în italiană farfalla înseamnă fluture). Sunt tradiționale în nordul Italiei și, spre deosebire de alte tipuri de paste, pot avea diverse culori, în funcție de adaosurile la aluat: verzi, dacă se pune spanac, roșii dacă se adaugă suc de tomate, etc.

6. Fusilli

Sunt cunoscute și ca pastele spirale și arată foarte bine în preparate cu sos de roșii, mezeluri tradiționale sau fructe de mare. Sunt foarte apreciate în meniurile vegetariene, alături de ardei, broccoli, usturoi și roșii.

7. Cannelloni

Aceste paste scurte, de formă tubulară, sunt printre cele mai adaptabile tipuri de paste italiene, de aceea sunt populare în toată lume. De obicei, sunt umplute cu spanac, ricotta sau carne de vită și sunt delicioase în preparatele la cuptor.

8. Fettuccine

Fettucce înseamnă panglică, iar gustoasele paste tradiționale din regiunea Toscana chiar au această formă. Și, pentru că provin dintr-o zonă viticolă faimoasă, firește că sunt servite în preparate cu sosuri de carne de vită sau pui, denumite ragu, care merg de minune cu un vin rubiniu.

9. Rigatoni

Aceste paste sunt originare chiar din capitala Italiei și simbolizează pasiunea locuitorilor Romei pentru arta culinară. Sunt foarte apreciate datorită formei tubulare, și a striațiilor de pe suprafața exterioară, grație cărora absorb mult mai bine aromele din sosuri și condimente.

10. Bucatini

Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt aceste paste lungi, similare spaghetelor, care provin din centrul Italiei.  Au forma centrală găurită, de mici dimensiuni, ca un orificiu îngust, prin care se absorb foarte bine sosurile și se creează preparate senzaționale.

Oricare ar fi tipul de paste preferat, prepară-l cu drag și voie bună sau comandă-l împreună cu prietenii, ca să vă bucurați de un festin italian, îndrăgit în toată lumea!

Alimente

cafea

Ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă bei prea multă cafea

Sunt multe persoane care nu pot face nimic dimineața dacă nu își beau mai întâi cafeaua. De cele mai multe [...]

Noutati

Serviciul de Ambulanță Iași

Au pictat pereții Serviciului de Ambulanță pentru a ridica moralul medicilor

Doi artiști s-au gândit să aducă puțină culoare într-un loc în care medicii luptă zi de zi pentru viețile pacienților: [...]

Sanatate

mamografie

Cancerul la sân și ereditatea: cât influențează genetica

Luna octombrie este luna dedicată prevenției cancerului mamar, un cancer care are o incidență uriașă în România și o rată [...]