Ce sunt bubițele de pe pielea copilului? Cum faci diferența între ele și când să mergi la medic?

Ce sunt bubițele de pe pielea copilului

În primii ani de viață, pielea copiilor poate să treacă prin multe transformări, în special atunci când este afectată de „bolile copilăriei”. Cum să faci diferența dintre bubițele de pe pielea copilului și care ar trebui să te facă să mergi repede la medic?

Erupţiile cutanate precum iritațiile, acneea, semnele din naștere, papulele, pustulele, maculele sunt numite popular „bubițe”. Cu excepția pișcăturilor de insecte, acestea pot fi provocate de infecții virale sau bacteriene, pot fi dermatite, alergii sau alte patologii.

Majoritatea erupţiilor trec, fără tratament, în maximum 14 zile. Atunci când imunitatea este scăzută, pot necesita și tratament pentru o vindecare mai bună și eliminarea riscului de agravare a afecțiunii care a adus la apariţia bubițelor de pe pielea copilului.

De ce apar bubițele de pe pielea copilului?

Printre cele mai frecvente cauze se numără infecțiile virale. Există mai mulți viruși care pot provoca erupții cutanate. Acestea mai sunt numite „bolile copilăriei” și, după infectare și vindecare, formează anticorpi ce vor proteja pe termen lung organismul de o nouă infecție cu același virus. Printre infecțiile virale se numără: pojarul, rubeola, rujeola, varicela, molluscum contagiosum, roseola infantum și boala mână-picior-gură.

Varicela

Varicela determină, la început, apariţia unor bubițe pe față, pe torace și spate, ulterior, pe întreg corpul. Bubițele se transformă în erupții deranjante pentru copil (mâncărimi), formează lichid, apoi cruste.

Pojarul

Pojarul seamănă în evoluție cu varicela. Începe la nivelul capului și continuă către restul corpului. Bubițele sunt roșii, plate și, pe parcursul bolii, alte bubițe albe pot să apară peste cele roșii deja existente.

Rubeola

Cu un aspect foarte asemănător cu pojarul, rubeola înseamnă bubițe roșii și roz, care încep de la nivelul feței și gâtului, uletrior, pe tot corpul. Poate fi însoțită de febră, tuse sau nas înfundat.

Boala mâini-picioare-gură

În boala mâini-picioare-gură, apar bubițe roșii la nivelul gurii, palmelor și tălpilor. Erupția poate evolua în vezicule sau umflături la nivelul pielii, care pot fi dureroase. În general, trece fără tratament în 7-14 zile.

Cele mai frecvente manifestări la nivelul pielii poartă denumirea generică de dermatită. Aceasta se manifestă prin apariția bubițelor roșii pe piele, împreună cu mâncărime (prurit) și piele uscată. Dermatita poate să apară la orice vârstă a copilului, în mai multe situații, cele mai frecvente fiind iritația de scutec, eczema (dermatita atopică), dermatita de contact și dermatita seboreică.

Impetigo

Impetigo este o infecție cauzată de Streptoccocul de grupa A sau Stafilccocul auriu. Apare mai des la copiii cu vârste între doi și cinci ani, dar poate să se manifeste la orice vârstă. Impetigo poate fi recunoscută prin veziculele roșii sau crustele de culoarea mierii (gălbui), care apar, cel mai frecvent, în jurul gurii și nasului copilului.

Urticaria

Urticaria este o erupție definită de bubițe mici, roz-roșii, care provoacă mâncărimi la nivelul pielii. Poate fi efectul unei reacții alergice la alimente, medicamente, stres sau chiar la temperaturi scăzute.

Negii

Negii sunt cauzați de infecția cu virusul papillomavirus (HPV), care determină erupții dure la nivelul pielii, în special pe mâini și degete. De cele mai multe ori, aceste bubițe vor dispărea natural, virusul HPV fiind atacat la nivelul pielii de sistemul imunitar.

Acneea bebelușului

Acneea bebelușilor este caracterizată prin mici bubițe alb-roz, predominant la nivelul frunții, obrajilor și bărbiei. Apare după naștere și, în general, dispare după câteva luni.

Cum tratăm bubițele copiilor și când mergem la medic?

În majoritatea cazurilor, tratamentul nu este necesar. Bubițele se vindecă în maximum 14 zile.

Dacă copilul are febră, se pot folosi antitermice. Iar în cazul unor bubițe însoțite de mâncărime, se pot folosi soluții topice pentru calmarea pruritului. Este foarte importantă hidratarea optimă a copilului în acea perioadă. În cazul unei boli contagioase, se recomandă ca micuțul să rămână acasă și să nu fie dus în colectivitate cel puțin zece zile.

În oricare dintre situații, este important dialogul cu medicul pediatru.

Foto: pexels.com

Afectiuni

O fetiță care suferă de depresie

Semnele depresiei la copii: care sunt simptomele reale și de ce diferă de manifestarea emoțiilor

Semnele depresiei la copii diferă de emoțiile de zi cu zi prin care trec copiii pe măsură ce se dezvoltă. [...]

Sanatate

O femeie care își pune protecție solară în palme

De ce este importantă crema cu protecție solară iarna

În mod obișnuit, iarna ne gândim la frig și la ninsoare, iar razele solare par un subiect de sezon estival. [...]

Sanatate

O femeie însărcinată, cu burtica la vedere, care s-a pozat alături de partener cu acuarele pe mâini și burtică

Al doilea trimestru de sarcină

Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni. Săptămânile sunt grupate în trei trimestre. Al doilea trimestru de sarcină include săptămânile 13 [...]