Autismul, tratat în România prin neuroștiință. Ce îmbunătățiri se constată în urma antrenamentului neuronal

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează aproximativ unul din 45 de copii. Se caracterizează prin disfuncții la nivel de interacțiune socială, de comunicare, precum și prin elemente de autostimulare ce pot căpăta aspecte invalidante. Cu ajutorul neuroștiinței se fac în prezent progrese considerabile în îmbunătățirea condiției copiilor cu această afecțiune, mult mai rapide decât în cazul terapiilor clasice.

Antrenamentul neuronal de tip BM-BCI (Brain Mapping- Brain Computer Interface), este realizat în România la Neuro Performance Enhancement Center, iar Costin Dămășaru, specialist în neuroștiință, explică ce efecte are acesta și ce progrese s-au observat până acum la copiii cu tulburări de spectru autist (TSA).

“În cadrul NPE CENTER, în urma efectuării de Brain Maps pentru peste 500 de copii cu TSA, am remarcat un șablon în care se vede o creștere semnificativă a activității neuronale, deci a sinapselor. În cazul unui creier cu TSA există o supra-conectivitate în cazul rețelelor neuronale învecinate și o sub-conectivitate în cazul rețelelor mai îndepărtate.

Astfel, pentru sarcinile care necesită să combinăm sau să asimilăm informații în diferite părți ale creierului, cum ar fi funcția socială și sarcinile motorii complexe, persoanele cu autism au mai multe probleme. Și, când există o sarcină foarte specifică axată pe regiunea unică a creierului, care este în primul rând implicată – activități precum acordarea atenției unor caracteristici specifice din lumea înconjurătoare, persoanele cu autism tind să fie destul de bune sau chiar mai bune decât în mod normal.

Scanarea 3D a creierului (Brain Map), efectuată la începutul sesiunilor de antrenament, ne arată cum funcționează la nivel de conectivitate și amplitudine rețelele neuronale, care sunt zonele hipoactive și hiperactive, se crează un protocol și apoi începem să antrenăm creierul pentru a elimina aceste disfuncții”, declară Costin Dămășaru.

Ce evoluție au copiii care urmează antrenamentul neuronal

“În medie, după un număr de 10 ședințe de antrenament neuronal se observă o îmbunătățire masivă la nivel comportamental: copiii devin mai prezenți, înțeleg mult mai bine ce li se spune, dorm mult mai profund, devin mai liniștiți iar autostimulările se reduc semnificativ, își diversifică foarte mult vocabularul și încep să facă fraze din ce în ce mai lungi și cu sens.

Îmbunătățirile sunt facilitate de către optimizarea rețelelor neuronale și de modul în care acestea comunică între ele. Optimul de conectivitate și amplitudine aduce după sine modificări de structură ale șablonului de acțiune al rețelelor neuronale cu impact direct asupra eliminării disfuncțiilor.

Sunt foarte multe povești de succes în recuperarea copiilor care m-au impresionat profund. De la copii care nu puteau articula cuvinte și care au început să vorbească, la copii care erau extrem de agresivi cu ei și cu cei din jur și au devenit calmi, la copii care nu erau prezenți deloc în context ce s-au transformat în copii care înțeleg ce li se spune și chiar răspund”, declară Costin Dămășaru.

Diferența față de terapiile standard

“Antrenamentul neuronal de tip BM-BCI (Brain Mapping- Brain Computer Interface) este extrem de rapid în a eficientiza la nivel structural rețelele neuronale printr-un mecanism eminamente non-invaziv, fiind un proces accelerat de învățare. 10 ședințe de antrenament au capacitatea de a produce schimbări care ar fi imposibil de replicat prin metode terapeutice standard”, spune Costin Dămășaru.

Investiție în inovație

“La NPE CENTER investim puternic în cercetare și inovare și dezvoltăm noi și noi metode de a optimiza prin metode non-invazive creierul. Tulburările din Spectrul Autism, ADHD, depresia, anxietatea, tinnitus, vertijul sunt disfuncții care în viitorul apropiat vor putea fi eliminate utilizând neuroștiința aplicată”, încheie Costin Dămășaru.

Tehnica BM-BCI, implementată de Costin Dămășaru în România, este considerată soluția viitorului pentru augmentarea performanțelor neuronale, atât aplicată managerilor și sportivilor, persoanelor care suferă de anxietatem, depresie, insomnie, dependențe, cât și copiilor cu ADHD și afecțiuni din spectrul autism.

Costin Dămășaru este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în administrarea afacerilor. A absolvit MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global, în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping – Brain Computer Interface.

Este fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale, având misiunea de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim.

Sanatate

CBD

(P) Principalele beneficii ale uleiului CBD

CBD-ul este cunoscut pentru potențialul său terapeutic în cazul diverselor maladii și nu este surprinzător faptul că acest compus extras [...]

Timp liber

licitatie Artmark genti Birkin

Cele mai scumpe genți din lume se licitează la București

O colecție impresionantă de genți rare, scumpe și extrem de râvnite a ajuns la București. Considerate Rolls Royce-urile genților de [...]

Alimente

flori de soc

Socul, beneficii uimitoare pentru sănătate. Problemele de sănătate pe care le poți rezolva

Socul este un copac care are o mulțime de flori albe, cu un miros nemaipomenit, care de obicei crește în [...]