Nivelul de trai al românilor este în continuare un subiect sensibil pentru clasa politică. Deși mai toate țările europene se luptă să le ofere cetățenilor lor toate condițiile pentru un trai sigur și decent, în România una dintre cele mai mari probleme e legată de necesități simple. Un studiu publicat recent ne arată că suntem pe ultimul loc în Europa la ponderea populației care nu are toaletă in interiorul casei.
1 din 4 români nu au în gospodărie o toaletă pentru uz casnic. În 2019, aproape 2% din oamenii din Uniunea Europeană locuiau într-o locuință fără propria toaletă în interior. Acest indice reprezintă o scădere de 1.7 puncte procentuale comparativ cu anul 2010 (3.7%).
În România lucrurile stau diferit în comparație cu media europeană, aproape una din patru persoane a raportat că gospodăria lor nu avea o toaletă în interior pentru utilizarea exclusivă a gospodăriei (24.2%). Aceasta a fost de departe cea mai mare pondere dintre statele membre ale UE. România a fost urmată de Bulgaria (13,7%), Lituania (10,0%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) și Ungaria (3,1%).
În schimb, ponderea locuințelor fără toaletă în interior a fost sub 1% în 19 state membre ale UE, cu cea mai mică pondere în Suedia (aproape de 0%), urmată de Luxemburg, Malta, Țările de Jos și Slovenia (toate 0,1%) sau Germania (0,2%).
Nici la partea de toalete publice nu stăm foarte bine, chiar dacă numărul toaletelor publice existente în București a crescut cu 155% în anul 2020 față de anul 2018 totuși acestea sunt insuficiente. Totalul numărului de toalete publice este de 562 în anul 2020 comparativ cu anul 2018 când erau 220.
„Toaletele publice într-o capitală europeană sunt insuficiente atât pentru cei care locuiesc aici cât și pentru cei care tranzitează capitala. Normalitate pentru multe țări europene însă nu și pentru România. Accesul la toalete publice ar trebui să fie prioritar pentru autorități și să acorde mai multă atenție acestor servicii. Fiind o capitală europeană tranzitată de mulți turiști, aceștia trebuie să aibă aceleași beneficii ca în propriile țări“, a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons.