Ce este tusea convulsivă și cum o poți trata. Cauze și metode de prevenție

O femeie care își suflă nasul cu putere
Înainte de apariția vaccinului, tusea convulsivă era considerată o boală a copilăriei / Pixabay

Tusea convulsivă este o infecție bacteriană care afectează tractul respirator, în special nasul și gâtul. Provoacă episoade de tuse severă care de cele mai multe ori au un sunet ciudat.

Din păcate, tusea convulsivă este extrem de contagioasă și se răspândește ușor. Vestea bună este că vaccinurile precum DTaP (difterie, tetanos și pertussis) pentru sugari și copii și Tdap (tetanos, difterie și pertussis) pentru copiii mai mari și adulți pot ajuta la prevenirea acesteia.

Ce este tusea convulsivă și cum o poți trata

Înainte de apariția vaccinului, tusea convulsivă era considerată o boală a copilăriei. Oricine poate avea tuse convulsivă, dar, în general, este mai frecventă la sugari, copii și copiii mai mari. Sugarii cu vârsta mai mică de 2 luni, care sunt prea mici pentru a primi vaccinul, sunt în mod special expuși riscului de a o contracta.

Tusea convulsivă este cauzată de bacterii. Aceasta este o boală destul de înșelătoare pentru că la început, tusea convulsivă are aceleași simptome ca și răceala comună.

Simptomele date de tusea convulsivă sunt:

  • Tuse;
  • Strănut;
  • Rinoree, nas care curge
  • Febră de instensitate scăzută, între 38,5 grade Celsius și 39 de grade Celsius.

De asemenea, este posibil ca tusea consulsivă să cauzeze apariția scaunelor apoase.

După aproximativ 7-10 zile, tusea poate suferi modificări care se pot termina cu un sunet ciudat pe măsură ce persoana încearcă să respire. Deoarece tusea este uscată și nu produce mucus, aceste episoade pot dura până la 1 minut. Uneori, poate schimba culoarea feței în nuanțe de roșu sau violet.

Majoritatea persoanelor cu tuse convulsivă au crize de tuse, dar nu este ceva cu care se confruntă toată lumea. Este posibil ca bebelușii să nu scoată sunetul lătrător sau să tușească, dar ar putea să respire mai greu, în timp ce unii pot chiar și vomita.

Ce cauzează tusea convulsivă

Un tip de bacterie numită Bordetella pertussis provoacă tuse convulsivă. Dacă o persoană cu tuse convulsivă strănută, râde sau tusește, mici picături care conțin această bacterie se pot răspândi ușor prin aer. De aceea este o boală extrem de contagioasă.

Când bacteriile intră în căile respiratorii, se atașează de firele de păr minuscule din mucoasa plămânilor. Bacteriile provoacă inflamații, care duc la o tuse uscată și de lungă durată și la alte simptome asemănătoare răcelii.

Oricine poate avea tuse convulsivă, inclusiv adulții. La adulți, tusea convulsivă apare de obicei la cei care nu au primit vaccinul sau a căror imunitate e scăzută. De asemenea, ei tind să aibă simptome mai ușoare decât copiii.

Complicații date de tusea convulsivă

Tusea convulsivă este periculoasă pentru bebeluși, în special pentru cei mai mici de 1 an, deoarece îi poate împiedica să primească oxigenul de care au nevoie. Acest lucru poate cauza:

  • Leziuni ale creierului sau sângerare la nivel cranian;
  • Pneumonie;
  • Convulsii;
  • Apnee.

Dacă tusea convulsivă este diagnosticată la timp, antibioticele pot ajuta la reducerea tusei și a altor simptome. De asemenea, pot ajuta la prevenirea răspândirii infecției la alte persoane.

Nu utiliza medicamente pentru tuse fără prescripție medicală sau expectorante pentru a trata tusea convulsivă. De cele mai multe ori acestea nu vor funcționa.

Dacă episoadele de tuse sunt atât de grave încât nu poți consuma suficiente lichide, poți ajunge la deshidratare. În aceste situații, cel mai bine este să te adresezi unei camere de urgență pentru că deshidratarea poate pune viața în pericol.

Remedii naturale pentru ameliorarea tusei convulsive

Poți face câteva lucruri pentru a te simți mai bine și a grăbi recuperarea. Primul pas este să te odihnești mai mult. Acest lucru poate oferi corpului mai multă putere pentru a lupta împotriva bolii.

Consumă mese mici de câte ori te simți mai bine. Acest lucru poate ajuta la prevenirea vărsăturilor care pot rezulta din crizele dure de tuse. Asigură-te că aerul din camera în care stai este mereu curat fără praf, fum și alți iritanți care pot cauza episoadele de tuse.

Bea lichide. Dacă observi semne de deshidratare, cum ar fi buzele uscate sau cantitate mică de urină, sună imediat medicul sau mergi către camera de urgență.

Afectiuni

creier

Tumorile cerebrale – cauze, diagnostic și tratament

Tumoarea cerebrală reprezintă o masă de țesut sau o creștere anormală a celulelor la nivelul sau în imediata vecinătate a [...]

Interventii si terapii

O asistentă îmbrăcată în halat care se pregăteste de anestezie

Ce trebuie să știi despre anestezia generală: cum se administrează și care sunt riscurile

Medicii folosesc anestezie generală în timpul intervenției chirurgicale pentru a se asigura că o persoană este inconștientă și nu poate [...]

Alimente

cocktail

Alimente pe care trebuie să le eviți vara pentru a preveni balonarea

Din cauza temperaturilor ridicate, vara scade pofta de mâncare, oamenii consumă numai alimente ușoare, dar chiar și așa, unele considerate [...]