Ce este boala alzheimer: primele simptome și cum poți să o previi

Doi bătrâni care stau pe o bancă și se uită la poze din tinerețe
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, o scădere treptată a memoriei, gândirii, comportamentului și abilităților sociale / Pexels

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care se agravează în timp. Se caracterizează prin modificări ale creierului care duc la depozite de anumite proteine. Boala Alzheimer face ca creierul să se micșoreze și celulele lui să moară în cele din urmă.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, o scădere treptată a memoriei, gândirii, comportamentului și abilităților sociale. Aceste schimbări afectează capacitatea unei persoane de a funcționa.

Ce este boala alzheimer

Semnele timpurii ale bolii includ uitarea de evenimente sau conversații recente. În timp, evoluează la probleme grave de memorie și pierderea capacității de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Medicamentele pot îmbunătăți sau încetini progresia simptomelor. Nu există tratament care să vindece boala Alzheimer. În stadii avansate, pierderea severă a funcției creierului poate provoca deshidratare, malnutriție sau infecție. Aceste complicații pot duce la moarte.

Simptomele bolii alzheimer

Pierderea memoriei este simptomul cheie al bolii Alzheimer. Semnele timpurii includ dificultăți de amintire a evenimentelor sau conversațiilor recente. Dar memoria se înrăutățește și alte simptome apar pe măsură ce boala progresează.

La început, cineva cu boala alzheimer poate fi conștient că are probleme în a-și aminti lucrurile și a gândi clar. Pe măsură ce simptomele se agravează, este mai probabil ca un membru al familiei sau un prieten să observe problemele.

Modificările creierului asociate cu boala Alzheimer duc la probleme tot mai mari cu:

Memoria

Toată lumea are lacune de memorie uneori, dar pierderea de memorie asociată cu boala Alzheimer persistă și se agravează. În timp, pierderea memoriei afectează capacitatea de a funcționa la serviciu sau acasă.

Persoanele cu boala Alzheimer pot:

  • Repeta afirmațiile și întrebările din nou și din nou.
  • Uita de conversații, întâlniri sau evenimente.
  • Depozita greșit lucrurile, punându-le adesea în locuri care nu au sens.
  • Să se piardă în locuri pe care le cunoșteau bine.
  • Să uite numele membrilor familiei și obiectele de zi cu zi.
  • Să întâmpine dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite pentru obiecte, exprimarea gândurilor sau participarea la conversații.

Gândirea și raționamentul

Boala Alzheimer provoacă dificultăți de concentrare și de gândire, în special despre concepte abstracte precum numerele.

Este deosebit de dificil să facă mai multe sarcini deodată. Poate fi dificil să gestioneze finanțele sau să plătească facturile la timp. În cele din urmă, o persoană cu boala Alzheimer poate fi în imposibilitatea de a recunoaște și de a face față numerelor.

Emiterea de judecăți și decizii

Boala Alzheimer determină o scădere a capacității de a lua decizii și judecăți raționale în situațiile de zi cu zi. De exemplu, o persoană poate face alegeri proaste în mediile sociale sau poate purta haine nepotrivit pentru vremea de afară. Poate deveni mai greu pentru cineva cu alzheimer să răspundă la problemele de zi cu zi. De exemplu, persoana poate să nu știe cum să se ocupe de gătirea alimentelor pe aragaz sau să ia decizii la volan.

Planificarea și îndeplinirea sarcinilor familiare

Activitățile de rutină care necesită parcurgerea pașilor se pot transforma într-o luptă. Aceasta poate include planificarea și gătirea unei mese sau jucarea unui joc preferat. În cele din urmă, persoanele cu boala Alzheimer în stadiu avansat uită cum să facă sarcini de bază, cum ar fi îmbrăcarea sau baia.

Schimbări de personalitate și comportament

Modificările creierului care apar în boala Alzheimer pot afecta dispozițiile și comportamentele. Problemele pot include următoarele:

  • Depresie.
  • Pierderea interesului pentru activități.
  • Retragere sociala.
  • Modificări ale dispoziției.
  • Neîncredere în ceilalți.
  • Furie sau agresivitate.
  • Modificări ale obiceiurilor de somn.
  • Rătăcire.
  • Pierderea inhibițiilor.
  • Iluzii, cum ar fi să creadă că ceva a fost furat.

Ce să faci dacă suspectezi boala Alzheimer

Un control la medic poate ajuta la determinarea dacă simptomele pe care le întâmpini sunt legate de boala Alzheimer sau de afecțiuni tratabile, cum ar fi deficiența de vitamine sau un efect secundar al medicamentelor. Diagnosticul precoce și precis oferă, de asemenea, oportunități de a lua în considerare planificarea financiară, de a dezvolta directive anticipate, de a te înscrie în studiile clinice și de a anticipa nevoile de îngrijire.

Noutati

Unul dintre cele mai performante ecografe din lume e acum și în România

Clinica Nativia găzduiește ecograful extrem de performant Voluson E10, punând la dispoziția viitorilor părinți servicii ecografice de rezoluție foarte înaltă. [...]

Psihologie

grup

Care sunt cele 5 roluri majore ale oamenilor în viața noastră? Psihologul ne explică!

Persoanele care ne înconjoară joacă un rol foarte important în viața noastră. Partea bună rezidă din faptul că nu suntem [...]

Noutati

metrou paris stickere distantare sociala

VIDEO. Cum se asigură distanțarea socială în metroul parizian? Ce idee au avut francezii

O întreagă planetă se întreabă cum va arăta viața noastră după ce ne vom relua ritmul nostru normal? Cum vom [...]