In Romania, AVC-ul reprezinta cea de-a treia cauza de deces dupa boli cardiovasculare si cancer

Incidenta atacurilor vasculare cerebrale (AVC) in Romania este relativ mare. Potrivit unui studiu publicat in 2018 in revista de specialitate „Journal of Medicine and Life”, incidenta AVC-ului in Romania a fost de 600 de cazuri la 100.000 de persoane, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul 4 in Europa dupa Ucraina, Belarus si Moldova.

In Romania, AVC-ul reprezinta cea de-a treia cauza de deces dupa bolile cardiovasculare si cancer. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, in anul 2016 au fost raportate aproximativ 20.000 de decese cauzate de AVC, ceea ce inseamna aproximativ 15% din totalul deceselor inregistrate in tara noastra.

Unul dintre motivele pentru care incidenta AVC-ului este relativ mare in Romania este faptul ca tara noastra are o rata mare a fumatorilor si a persoanelor cu hipertensiune arteriala, care sunt factori de risc pentru AVC. De asemenea, Romania are o rata relativ mare a obezitatii, care poate creste riscul de AVC.

Pentru a reduce incidenta AVC-ului in Romania, este important sa se acorde o atentie mai mare prevenirii acestei afectiuni prin promovarea unui stil de viata sanatos, care include exercitii fizice regulate, o dieta sanatoasa si evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool. De asemenea, este important ca persoanele cu factori de risc pentru AVC (cum ar fi cele care sufera de hipertensiune arteriala sau diabet) sa fie monitorizate si tratate adecvat pentru a reduce riscul de AVC.

De ce este important sa recunoastem semnele unui AVC?

Este important sa recunoastem semnele unui atac vascular cerebral (AVC) pentru ca tratarea rapid a unui AVC poate ajuta la prevenirea daunei permanente a creierului si poate imbunatati prognosticul persoanei afectate.

AVC-ul este o afectiune medicala grava care se produce atunci cand sangele nu mai poate ajunge la o parte a creierului, fie din cauza unei obstructii (cum ar fi un cheag de sange), fie din cauza unei rupturi (cum ar fi o hemoragie). Acest lucru poate duce la lezarea tesuturilor cerebrale si la probleme de functionare a creierului, cum ar fi dificultati de vorbire, probleme de coordonare sau paralizie.

Simptomele unui AVC pot include ameteala, vedere dubla, dificultati de vorbire sau de coordonare, probleme de echilibru sau de mers, paralizie sau slabiciune a unui brat sau a unui picior, dureri de cap severe si pierderea constientei. Daca suspectati ca cineva sufera un AVC, este important sa apelati imediat la serviciul de urgenta.

Recunoasterea semnelor unui AVC poate ajuta la identificarea rapida a unei persoane care are nevoie de ajutor medical de urgenta si poate contribui la tratarea rapida a AVC-ului. Din acest motiv, este important sa cunoastem semnele unui AVC si sa luam masurile necesare pentru a obtine ajutor medical de urgenta atunci cand este nevoie.

Dieta si nutritie

mancare

Sfaturi care să te ajute să previi mâncatul în exces când lucrezi de acasă

Pandemia nu s-a sfârșit, iar cele mai multe companii au ales telemunca, așa că după multe alte aspecte din viață [...]

Sanatate

amețeală

Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce [...]

Interventii si terapii

Dr. Daniela Diveica

Cât de repede te refaci după un mini-liftig facial. Intervenția șterge urmele a 10 ani de pe chipul tău!

Liftingul facial chirurgical este una dintre cele mai solicitante operații estetice, realizate de un chirurg estetician. Intervenția are loc la [...]