Hemoroizi: cauze, simptome, tratament și remedii

hemoroizi
Imagine de Darko Djurin via Pixabay

Deși este o afecțiune destul de des întâlnită, hemoroizii sunt încă un subiect tabu pentru mulți dintre cei care se confuntă cu ei.

Ce sunt hemorozii

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului şi anusului, care provoacă durere, mâncărime şi, ocazional, hemoragii.

Există 2 tipuri de hemoroizi: interni și externi. Cei interni se dezvoltă în anus, nu provoacă durere, dar pot da sângerări, iar cei externi sunt, din contră, dureroşi şi pot și ei să sângereze.

Ambele forme de hemoroizi se pot transforma în hemoroizi prolabați, care se formează ca o gâlmă moale la atingere.

De ce apar hemorozii

Principalul factor este creşterea presiunii în venele regiunii anorectale. De obicei acest lucru se întâmplă în timpul sarcinii, atunci când ridici greutăți sau când te confrunți cu constipația și depui mari eforturi pentru defecație.

Statul prelungit pe scaun și vârsta sunt alți doi factori de care trebuie să ții cont dacă te confrunți cu hemoroizi.

Simptome hemoroizi

Hemoroizii pot sângera după ce persoana care îi are a avut scaun, dar nu trebuie să te panichezi, sunt rare cazurile când se ajunge la hemoragie severă.

Hemoroizii se pot umfla sau pot deveni dureroși atunci când sunt lezați sau când se formează un cheg de sânge în interiorul lor. Mai rar, hemoroizii pot conduce la eliminarea de mucus şi determină senzaţia că rectul nu este complet golit după ce persoana a avut scaun.

Deși de obicei mâncărimea nu reprezintă un simptom, aceasta poate să apară în cazul în care prezenţa hemoroizilor face ca igiena anală să fie deficitară.

Medicul este cel mai în măsură să stabilească diagnosticul de hemoroizi. Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajută medicul să stabileacă dacă pacientul ar o boală mai gravă, cum ar fi o tumoră.

Cum se tratează hemoroizii

Hemoroizii care sângerează se pot trata prin injectarea unei substanţe care determină formarea locală de ţesut fibros, procedură numită scleroterapie injectabilă. Hemoroizii interni pot fi distruşi şi cu ajutorul laserului (disctrucţie cu laser), luminii infraroşii (fotocoagulare cu infraroşii) sau curentului electric (electrocoagulare).

Dacă toate aceste proceduri terapeutice nu dau rezultate, se poate interveni chirurgical pentru extirparea hemoroizilor. Însă operaţia poate produce dureri intense.

Metode de prevenție

  • Dacă stai prea mult pe scaun la birou și te confrunți cu hemoroizi, atunci trebuie să faci puțină mişcare din când în când.
  • În cazul în care faci exerciții cu greutăți mari la sală, evită genuflexiunile. De fiecare dată când te ghemuiești şi apoi te ridici, pui presiune directă pe rect.
  • Hârtia igienică pe care o folosești nu trebuie să conțină parfum și nici să fie colorată, motivul fiind că aceste substanțe pot fi iritante.

Remedii pentru ameliorarea simptomelor date de hemoroizi

  • Apa caldă poate ameliora durerea, deci profită și stai cât mai mult în cadă.
  • Încearcă să lenevești ori de câte ori ai ocazia. Stai cu picioarele cât mai sus, această poziție poate fi calmantă, dar micșorează în același timp și greutatea de pe zona anală.
  • Trebuie să te hidratezi constant pentru a evita constipația.

Afectiuni

zambet

Gingivita. Boala care poate duce la pierderea dinților. Cum apare și care sunt simptomele

Gingivita este o formă comună și ușoară a bolii gingivale (boală parodontală) care provoacă iritație, roșeață și umflare (inflamație) a [...]

Dieta si nutritie

dietă

Topul dietelor în 2020. Cele mai bune și cele mai nocive planuri alimentare

Cu siguranță la începutul anului și tu ți-ai propus să încerci să te ții de o dietă, să ai un [...]

Sanatate

soc

Fructul de soc, un remediu natural pentru simptomele răcelii

A venit toamna, vremea se răcește treptat, hainele groase trebuie scoase din dulapuri, dar mai este un lucru important de [...]