Ce este lipotimia: cauze, remedii și reguli de prim ajutor

leșin
Imagine de Engin Akyurt via Pexels

Lipotimia sau starea de leșin, așa cum mai este numită în termeni populari, apare atunci când vascularizarea nu se mai produce în parametri optimi, creierul nu se mai oxigenează cum trebuie, iar rezultatul poate consta într-o pierdere parțială a cunoștinței.

Aceasta pare să apară fără să ai parte de vreun al simptom, fără să fie declanșată de un anumit factor, sau poate să apară dacă te-ai expus excesiv unui factor perturbator precum căldura excesivă sau stresul.

Deși de cele mai multe ori, așa cum am spus și mai sus, lipotimia poate să apară din senin și nu prezintă vreun motiv de îngrijorare, adesea este bine să consulți medicul pentru că el este cel mai în măsură să stabilească cu exactitate factorii care au condus către starea de leșin, mai ales dacă este vorba despre mai multe episoade de acest fel.

Citește și: Asta cu siguranță nu știai! Cum se curăță corect termometrele digitale, cu infraroșu și cele de ureche

Cauzele lipotimiei sunt:

  • Stare de amețeală;
  • Vedere încețoșată;
  • Stare generală de rău;
  • Transpirații abundente;
  • Puls slab;
  • Respirație superficială;
  • Paloarea feței;
  • Disconfort abdominal.

Sfatul cel mai practic atunci când te confrunți cu simptomele de mai sus este să te așezi pe un scaun sau să stai puțin întins pentru a preveni leziuni ce pot apărea în urma impactului cu solul.

Tratament pentru stările de leșin

De cele mai multe ori nu este nevoie de un tratament specific pentru lipotimie pentru că nu este vorba despre o problemă gravă de sănătate. Imediat după leșin persoana în cauză ar trebui să stea într-o încăpere foarte bine aerisită, cu picioarele în sus și să nu consume niciun fel de mâncare solidă până nu își revine complet.

În cazul în care se apelează la ajutorul medicului, acesta din urmă poate solicita pacientul un set de analize de sânge, o electrocardiogramă, o ecocardiografie sau poate chiar o tomografie computerizată pentru a stabili cauza exactă a stării de leșin.

Fracturile sunt cele mai întâlnite complicații în starea de leșin, deci lipotimia nu este deloc periculoasă.

Ia măsuri imediat!

  • Dacă leșinul este asociat cu efort fizic, mergi la medic pentru un control amănunțit.
  • Dacă ai în familie persoane care leșină des, asigură-te că nu se lovesc în cădere!
  • Dacă vezi că cineva a leșinat, verifică dacă este conștient. Dacă nu, sună imediat 112 și încearcă să-i faci resuscitare.
  • Bea multe lichide. În special în lunile de vara leșinul este frecvent din cauza căldurii și a deshidratării.

Sanatate

acnee

Acneea de pe față îți poate arăta ce probleme de sănătate ai

Medicina tradițională chineză spune că fiecare zonă a feței corespunde unui organ al corpului. În acest fel, pare destul de [...]

Noutati

Vorbit in public

Cum tratezi frica de a vorbi în public?

Frica de a vorbi în public se numește GLOSOFOBIE și este mai mare decât frica de moarte, arată studiile. Vestea bună [...]

Timp liber

beauty

Care sunt cele mai sănătoase recomandări pentru îngrijirea tenului?

Obiceiurile din viața de zi cu zi pot contribui la aspectul și sănătatea tenului tău. De aceea, este important să [...]