Ce este lipotimia: cauze, remedii și reguli de prim ajutor

leșin
Imagine de Engin Akyurt via Pexels

Lipotimia sau starea de leșin, așa cum mai este numită în termeni populari, apare atunci când vascularizarea nu se mai produce în parametri optimi, creierul nu se mai oxigenează cum trebuie, iar rezultatul poate consta într-o pierdere parțială a cunoștinței.

Aceasta pare să apară fără să ai parte de vreun al simptom, fără să fie declanșată de un anumit factor, sau poate să apară dacă te-ai expus excesiv unui factor perturbator precum căldura excesivă sau stresul.

Deși de cele mai multe ori, așa cum am spus și mai sus, lipotimia poate să apară din senin și nu prezintă vreun motiv de îngrijorare, adesea este bine să consulți medicul pentru că el este cel mai în măsură să stabilească cu exactitate factorii care au condus către starea de leșin, mai ales dacă este vorba despre mai multe episoade de acest fel.

Citește și: Asta cu siguranță nu știai! Cum se curăță corect termometrele digitale, cu infraroșu și cele de ureche

Cauzele lipotimiei sunt:

 • Stare de amețeală;
 • Vedere încețoșată;
 • Stare generală de rău;
 • Transpirații abundente;
 • Puls slab;
 • Respirație superficială;
 • Paloarea feței;
 • Disconfort abdominal.

Sfatul cel mai practic atunci când te confrunți cu simptomele de mai sus este să te așezi pe un scaun sau să stai puțin întins pentru a preveni leziuni ce pot apărea în urma impactului cu solul.

Tratament pentru stările de leșin

De cele mai multe ori nu este nevoie de un tratament specific pentru lipotimie pentru că nu este vorba despre o problemă gravă de sănătate. Imediat după leșin persoana în cauză ar trebui să stea într-o încăpere foarte bine aerisită, cu picioarele în sus și să nu consume niciun fel de mâncare solidă până nu își revine complet.

În cazul în care se apelează la ajutorul medicului, acesta din urmă poate solicita pacientul un set de analize de sânge, o electrocardiogramă, o ecocardiografie sau poate chiar o tomografie computerizată pentru a stabili cauza exactă a stării de leșin.

Fracturile sunt cele mai întâlnite complicații în starea de leșin, deci lipotimia nu este deloc periculoasă.

Ia măsuri imediat!

 • Dacă leșinul este asociat cu efort fizic, mergi la medic pentru un control amănunțit.
 • Dacă ai în familie persoane care leșină des, asigură-te că nu se lovesc în cădere!
 • Dacă vezi că cineva a leșinat, verifică dacă este conștient. Dacă nu, sună imediat 112 și încearcă să-i faci resuscitare.
 • Bea multe lichide. În special în lunile de vara leșinul este frecvent din cauza căldurii și a deshidratării.

Noutati

vaccin Covid 19

Totul despre vaccinul împotriva Covid 19. Cum funcționează de fapt?

Cum funcționează acest vaccin? Această întrebare îi bântuie pe mulți români. Astăzi încercăm să explicăm cu ajutorul unei documentări internaționale, [...]

Familie

casă

Cadouri de casă nouă. Cum să îi faci fericiți pe cei apropiați

Entuziasmul este mare atunci când casa este nouă. Totul este curat și ordonat, cele mai multe obiecte sunt noi, dar [...]

Noutati

Andrea Filip

Cum scapi de dependențe în câteva ore? Formula celor 10 pași

Andrea Filip, master trainer și terapeut spiritual, a creat ”Formula celor 10 pași” pentru eliberarea de dependențe în doar câteva [...]