Boala obrajilor pălmuiți. Cauze, simptome, tratament

copil
Imagine de Gustavo Fring via Pexels

Boala obrajilor pălmuiți este o afecțiune mai puțin cunoscută, care mai poartă denumirea de eritem infecțios sau a cincea boală a copilăriei.

Eritemul infecțios este cauzat de parvovirusul uman B19, care se activează mai ales primăvara și care declanșează adevărate epidemii printre copii, o dată la câțiva ani. Deși de regulă afectează copiii, această boală poate să apară la oricine, indiferent de perioada anului.

Boala obrajilor pălmuiți se instalează în organism în interval de 4 până la 14 zile. Transmiterea bolii se face prin picături respiratorii împrăștiate în aer, așadar pe cale aerogenă, prin intermediul salivei, dar și prin expunerea la sânge. De exemplu, o femeie însărcinată care este infectată cu Parvovirusul B19 poate transmite copilului ei boala.

Ești contagios doar atunci când ai febră și îaninte de a apărea erupțiile cutanate pe piele, durerea sau umflăturile. Dacă ai dobândit boala și te-ai vindecat dezvolți imunitate și vei fi protejat în viitor de acest Parvovirus B19.

Simptomele bolii obrajilor pălmuiți

Această boală se manifestă prin erupții cutanate la nivelul brațelor, al mâinilor și al obrajilor. Apare cu simptome ușoare de răceală, iar la 7-10 zile obrajii încep să se înroșească. Pe lângă acestea mai sunt și alte simptome:

 • durere în gât;
 • febră;
 • durere de cap;
 • prurit;
 • dureri abdominale;
 • dureri articulare.

În prima fază simptomele sunt ușoare, boala se manifestă prin stări de oboseală, apetit scăzut, dureri de cap, dureri de gât, nas înfundat, febră ușoară.

Cum se tratează boala obrajilor pălmuiți?

Pentru că este vorba despre o boală de natură virală, tratamentul nu constă în antibiotice, de cele mai multe ori boala vindecându-se de la sine, fără tratament medicamentos.

Pentru a ajuta la domolirea febrei se recomandă antitermicele, iar pentru mâncărime se recurge de obicei la unguente menite să calmeze pruritul.

Eliminarea virusului din organism se face după 3 săptămâni, iar în tot acest timp, persoana infectată are nevoie de cât mai multă odihnă, pentru ca sistemul imunitar să poată lupta cu boala.

După ce o persoană a avut această boală, devine imunizată pe viață, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de se infecta din nou cu Parvovirusul B19, chiar dacă intră în contact cu persoane purtătoare de acesta.

Pentru că nu există un tratament sau un vaccin pentru a preveni infecția cu Parvovirusul B19, este indicat să se respecte mereu regulile de igienă:

 • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
 • acoperirea nasului și a gurii în caz de strănut sau tuse;
 • evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii cu mâinile neigienizate;
 • evitarea persoanelor bolnave;
 • izolarea atunci când suspectați că sunteți infectați.

Citește și: Spasmul hohotului de plâns: cauze și riscuri

Sanatate

vitamine

Ce se întâmplă dacă iei din greșeală vitamine sau suplimente expirate

De cele mai multe ori, atunci când se confruntă cu perioade mai aglomorate în viață, cu zile mai stresante, oamenii [...]

Sanatate

arsuri solare

Cu ce se tratează arsurile solare: remedii de la dermatologi

Arsurile solare sunt provocate de expunerea incorectă la soare, dar și pentru simplu fapt că există încă persoane care nu [...]

Alimente

curcumin

Te confrunți cu atacuri de panică și anxietate? Ce alimente te pot ajuta

Anxietatea este o reacție normală a organismului la stări din viața de zi cu zi. Există anumite situații din rutina [...]