Apendicita. Care sunt simptomele și cum se tratează

apendicita
Photo by FreePik

Apendicita acută reprezintă inflamația apendicelui. Este cea mai frecventă urgență abdominală. Există mai multe stadii de inflamație apendiculară: catarală, flegmonoasă, gangrenoasă. Tabloul clinic este reprezentat de dureri la nivelul regiunii epigastrice (în capul pieptului), greață, subfebră/febră, frison, tulburări de tranzit intestinal de tipul diaree/constipație.

Examenul clinic: permite evaluarea abdomenului pacientului și cu ajutorul unor manevre infirmăm sau confirmăm acest diagnostic (manevra Blumberg, manevra psoasului).

Examenele paraclinice: Hemoleucogramă cu leucocitoză; Radiografia abdominală simplă – tranzit intestinal încetinit sau absent pentru materii fecale și gaze. Ecografia abdomino-pelvina decelează un apendice îngroșat, inflamat, cu semne indirecte de inflamație – prezența lichidului liber în cavitatea peritoneală (peritonită generalizată) sau sub formă de colecții bine delimitate (abces apendicular).

Dr. Marina Dumitraș: ”Evoluția unei apendicite acute poate fi rapidă spre complicații”

Dr. Marina Dumitraș

Evoluția unei apendicite acute poate fi rapidă sau progresivă spre una dintre complicații: perforație apendiculară cu peritonită localizată (abces periapendicular) sau peritonită generalizată. În funcție de localizarea anatomică a apendicelui există mai multe forme de apendicită:

  • Pelvină – dureri la nivelul regiunii pelvine astfel că trebuie realizat un diagnostic diferențial cu un chist ovarian eclatat (spart), inflamația trompei uterine (salpingita), abces de trompă uterină, sarcina extrauterină.
  • Retrocecală – dureri cu iradere spre lombă (spate) -diagnostic diferențial cu o colică renală dreapta.
  • Mezoceliacă – dureri la nivelul regiunii periombilicale – diagnostic diferențial cu o tumoră de intestine subțire, diverticul Meckel, adenită mezenterică, ileită terminală.
  • Subhepatică – dureri la nivelul regiunii subhepatice- diagnostic diferențial cu colecistită acută, tumoră de colon drept.
  • Apendicită la stangă – (în caz de malrotație intestinală)- foarte rară această anomalie anatomică.

Indiferent de formă și de evoluția unei apendicite, tratamentul este exclusiv chirurgical, realizat după o pregătire minimă preoperatorie reprezentată de antibioticoterapie și reechilibrare hidro-electrolitică.

Recuperarea pacientului este foarte rapidă și durează circa 72 de ore

Tratamentul chirurgical presupune efectuarea unor minime incizii de până la 1 cm, prin care se introduc camera și instrumentele de lucru. Se insuflă dioxid de carbon pentru a avea camera de lucru (se lucrează ca într-un balon) și se exploreză întreg abdomenul și organele intraabdominale. Se identifică apendicele, poziția lui anatomică, aspectul și eventul colecții localizate sau generalizate. Se aspiră colecțiile dacă există și se spală foarte bine cavitatea abdominală apoi se sancționează apendicele cu ajutorul a două legături. Se verifică hemostaza, se extrage apendicele într-un săculeț special și se trimite la examen histo-patologic. Se exsuflă gazul restant și se lasă un tub de dren doar daca au existat colecții în abdomen. Suturile realizate sunt fine, liniare, estetice. Postoperator pacientul se alimentează la câteva ore, se mobilizează activ.

Recuperarea pacientului este foarte rapida și durează circa 72 de ore până revine la un regim de viață normal. Limitarea efortului fizic susținut timp de 7 zile este recomandarea cea mai strictă din biletul de externare.

Citește și: Hernia inghinală. De ce apare, cum se manifestă și cum se tratează.

Nutritie si sport

gianluca mech supa

Supă de roșii. Știai că extrem de bogată în vitamine, minerale și antioxidanți?

Supa de roșii e un preparat gustos care se regăsește adesea în meniul românilor, dar puțină lume știe cât de [...]

Psihologie

coronavirus

Rămâi om în timpul carantinei. Protejează-ți mintea și totul va fi bine

Chiar dacă în ultimul timp se vorbește foarte mult de distanțare socială, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te [...]

Timp liber

planete

Horoscopul banilor în anul 2020. Zodiile care se îmbogățesc

Potrivit astrelor anul 2020 are numai vești bune. Trei nativi din zodiac se vor îmbogăți peste măsură. Din punct de [...]