De ce te confrunți cu lipsa poftei de mâncare: ce cauze se ascund în spatele ei

O femeie care se ține de cap și se confruntă cu stări de greață
O mare varietate de afecțiuni pot determina scăderea apetitului, iar tărâmul bolilor este unul mare, de la bolile mintale, până la cele fizice / Pixabay

Este posibil să îți dai seama că apetitul tău s-a redus mult, dar totul poate deveni un subiect îngrijorător mai ales atunci când slăbirea depășește limitele și ajungi să te confrunți cu probleme de sănătate. Probabil și tu te întrebi de ce te confrunți cu lipsa poftei de mâncare.

Ei bine, un apetit redus poate să apară ca urmare a unei boli din cauze psihologice, inclusiv depresie, din cauza anumitor afecțiuni medicale, dar și ca efect secundar al medicamentelor.

Scăderea apetitului apare atunci când te confrunți cu o dorință redusă de a mânca. Poate fi cunoscut și ca apetit scăzut sau pierderea poftei de mâncare. Termenul medical pentru aceasta este anorexie.

De ce te confrunți cu lipsa poftei de mâncare

O mare varietate de afecțiuni pot determina scăderea apetitului, iar tărâmul bolilor este unul mare, de la bolile mintale, până la cele fizice.

Dacă te confrunți cu pierderea poftei de mâncare, este posibil să ai și simptome asociate, cum ar fi scăderea în greutate sau malnutriția. Acestea pot fi grave dacă nu sunt tratate, așa că este important să afli care este cauza reală a stării tale.

O serie de afecțiuni pot duce la scăderea apetitului. În cele mai multe cazuri, apetitul poate reveni la normal odată ce afecțiunea sau motivul de bază este tratat.

Bacterii și virusuri

Pierderea poftei de mâncare poate fi cauzată de infecții bacteriene, virale, fungice. O infecție a căilor respiratorii superioare, pneumonie, gastroenterita, colita, o infecție a pielii, meningita sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot reduce apetitul. După tratamentul adecvat al bolii, pofta de mâncare va reveni.

Cauze psihologice

Există diverse cauze psihologice pentru scăderea apetitului.

Pofta de mâncare poate scădea atunci când ești trist, deprimat, îndurerat sau anxios. Plictiseala și stresul au fost, de asemenea, legate de scăderea apetitului.

Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia, pot duce, de asemenea, la o scădere a poftei de mâncare în general.

Persoanele care suferă de această afecțiune sunt de obicei subponderale și trăiesc cu frica constantă de a nu se îngrășa. Anorexia npoate provoca, de asemenea, malnutriție.

Afecțiuni medicale

Următoarele afecțiuni medicale pot determina scăderea apetitului: boală hepatică cronică, insuficiență renală, insuficiența cardiacă, hepatita, HIV, hipotiroidism.

Cancerul poate provoca, de asemenea, pierderea poftei de mâncare, mai ales dacă cancerul este localizat în colon, stomac, ovare, pancreas.

Sarcina poate provoca, de asemenea, pierderea poftei de mâncare în primul trimestru.

Când e cazul să apelezi la ajutorul medicului specialist

Discută întotdeauna cu medicului dacă începi să slăbești rapid fără un motiv aparent.

De asemenea, este important să soliciți ajutor medical imediat dacă scăderea poftei de mâncare ar putea fi rezultatul depresiei, alcoolului sau al unei tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Medicul este cel care poate determina cauza exactă a scăderii apetitului tău. Îți va adresa întrebări despre simptomele pe care le ai, dacă acestea există. Specialistul poate cere de asemenea teste suplimentare dacă în timpul examinării fizice nu găsește niciun motiv de îngrijorare. De asemenea, e foarte important să discuți cu medicul despre orice schimbare din viața ta, dar să-i expui și istoricul tău medical.

Afectiuni

infertilitate

Totul despre infertilitate. O boală care se tratează în cuplu

Trăim în vremuri grele în care pandemia cauzată de noul coronavirus a creat instituirea stării de urgență și întreruperea cursului [...]

Afectiuni

Sindromul Guillain-Barré, o boală autoimună

Sindromul Guillain-Barré (SGB) este o afecțiune autoimună rară în care sistemul imunitar al corpului atacă o parte a sistemului nervos [...]

Alimente

supermarket

Cum să îți faci provizii în timpul pandemiei de Covid 19

Numărul persoanelor diagnosticate cu Covid 19 în țara noastră este într-o continuă creștere de la o zi la alta. O [...]