Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni. Săptămânile sunt grupate în trei trimestre. Al doilea trimestru de sarcină include săptămânile 13 până la 27 de sarcină.
În al doilea trimestru, bebelușul crește și mai mult, iar burtica începe să fie din ce în ce mai mare. Majoritatea femeilor consideră că al doilea trimestru este mult mai ușor decât primul, dar este totuși important să fii informată despre sarcină în timpul celui de-al doilea trimestru. Înțelegerea sarcinii tale săptămână de săptămână te poate ajuta să iei decizii informate și să te pregătești pentru marile schimbări care urmează.
În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, simptomele pe care este posibil să le fi experimentat în primul trimestru încep să se amelioreze. Multe femei spun că greața și oboseala încep să se diminueze și consideră că al doilea trimestru este cea mai ușoară și mai plăcută parte a sarcinii lor.
Pot apărea următoarele modificări și simptome:
Adresează-te medicului dacă ai oricare dintre aceste simptome:
Organele bebelușului devin complet dezvoltate în al doilea trimestru. De asemenea, copilul poate începe să audă și să înghită. Firele de păr mici devin vizibile. Mai târziu, în al doilea trimestru, copilul va începe să se miște. Va dezvolta cicluri de somn și de veghe pe care o femeie însărcinată va începe să le observe.
Potrivit Asociației Americane de Sarcină, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru copilul va avea în jur de 35 de cm lungime și va cântări puțin peste două kilograme.
Ce se va întâmpla la controlul medical
Femeile ar trebui să consulte un medic la fiecare două până la patru săptămâni în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Testele pe care medicul le poate efectua în timpul unei vizite includ:
În timpul celui de-al doilea trimestru, medicul poate folosi un test cu ultrasunete pentru a determina dacă sexul bebelușului. A decide dacă vrei sau nu să știi sexul bebelușului înainte de a da naștere este alegerea ta.
Este important să fii conștientă de ce să faci și ce să eviți pe măsură ce sarcina ta continuă. Acest lucru te va ajuta să ai grijă de tine și de copilul tău în curs de dezvoltare.
Ce trebuie evitat
Adresează-te medicului dacă ai nelămuriri cu privire la medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau suplimentele pe care le iei.
Deși au mai rămas câteva săptămâni de sarcină, poate vrei să planifici nașterea mai devreme pentru a face trimestrul al treilea mai puțin stresant. Iată câteva lucruri pe care le poți face acum pentru a te pregăti pentru naștere: