Simptome frecvente date de anemie

O femeie care stă cu mâinile în cap, pe jos, în timp ce se confruntă cu simptome date de anemie
Anemia poate fi un semn de avertizare al unei boli grave / Pexels Images

Anemia apare atunci când nu ai suficiente globule roșii sănătoase sau hemoglobină pentru a transporta oxigen la țesuturile corpului. Hemoglobina este o proteină găsită în celulele roșii care transportă oxigenul de la plămâni către toate celelalte organe din organism. Apariția anemiei poate provoca oboseală, lipsă de energie și dificultăți de respirație. Ai mai jos o listă cu simptome frecvente date de anemie.

Există multe forme de anemie. Fiecare are cauza lui. Anemia poate fi pe termen scurt sau lung. Poate varia de la ușoară la severă. Anemia poate fi un semn de avertizare al unei boli grave.

Simptome frecvente date de anemie

Tratamentele pentru anemie pot implica administrarea de suplimente sau proceduri medicale. O dietă sănătoasă poate preveni anumite forme de anemie.

Tipuri de anemie

  • Anemie aplastica;
  • Anemia prin deficit de fier;
  • Anemia celulelor secera;
  • Talasemia;
  • Anemia prin deficit de vitamine.

Simptomele anemiei depind de cauza și de cât de gravă este anemie. Anemia poate fi atât de ușoară încât nu provoacă simptome la început. Dar simptomele apar de obicei și se agravează pe măsură ce anemia se agravează.

Dacă o altă boală provoacă anemie, boala poate masca simptomele anemiei. Apoi, un test pentru o altă afecțiune ar putea depista anemia. Anumite tipuri de anemie au simptome care indică cauza.

Alte simptome posibile ale anemiei

  • Oboseală.
  • Lipsă de energie
  • Dificultăți de respirație.
  • Piele palidă sau gălbuie, care poate fi mai evidentă pe pielea albă decât pe pielea mai închisă la culoare
  • Bătăi neregulate ale inimii.
  • Amețeli.
  • Dureri în piept.
  • Mâinile și picioarele reci.
  • Dureri de cap.

Când e important să mergi la medic

Fă o programare la medic dacă te simți mereu obosită sau ai respirația scurtă și nu știi de ce.

Nivelurile scăzute ale proteinei din globulele roșii care transportă oxigen, numită hemoglobină, este semnul principal al anemiei. Unii oameni află că au hemoglobină scăzută atunci când donează sânge. Dacă ți se spune că nu poți dona din cauza hemoglobinei scăzute, fă o programare la un specialist medical.

Cum îți poate afecta anemia corpul

Când cineva se confruntă cu anemie, se spune că este anemic, ceea ce înseamnă că are simptome de anemie, cum ar fi să stări de oboseală sau senzație de frig tot timpul. Anemia afectează oamenii în moduri diferite:

Nou-născuți: Unii sugari se nasc cu un număr scăzut de celule roșii din sânge. Majoritatea nou-născuților nu au nevoie de tratament medical pentru anemie, dar unii cu anemie severă pot avea nevoie de transfuzii de sânge.

Sugari: Sugarii pot primi mai puțin fier decât au nevoie atunci când încep să mănânce alimente solide. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că fierul din alimentele solide nu este absorbit la fel de ușor ca fierul din laptele matern sau formulă. Sugarii cu anemie pot părea letargici.

Copii: Copiii cresc mult între naștere și vârsta de 2 ani. Copiii care trec prin crize de creștere au nevoie de mai mult fier. Copiii cu anemie pot dezvolta probleme asociate, cum ar fi dezvoltarea întârziată a abilităților motorii și probleme de învățare.

Femeile însărcinate: Femeile însărcinate pot dezvolta anemie feriprivă, care poate crește șansa de complicații, cum ar fi nașterea prematură sau nașterea de copii cu greutate mică.

Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste: persoanele de peste 65 de ani au mai multe șanse să aibă diete sărace în fier și anumite boli cronice care cresc riscul de a dezvolta anemie. Dacă dezvoltă anemie, pot avea afecțiuni ale inimii care îi împiedică să se deplaseze. Ei se pot confrunta cu confuzie sau depresie.

Persoanele cu afecțiuni cronice: unele afecțiuni cronice, cum ar fi bolile autoimune sau cancerul, pot crește riscul de anemie.

Cum poți preveni dezvoltarea anemiei

Din păcate, nu poți preveni anumite tipuri de anemie, cum ar fi anemia cu celule falciforme, anemia hemolitică sau anemia aplastică. Persoanele cu boli cronice care pot dezvolta anemie ar trebui să urmărească simptomele ei. Veștile sunt mai bune dacă ai anemie nutrițională. O poți preveni mâncând o dietă sănătoasă.

Ce se întâmplă dacă anemia nu este tratată

Persoanele care au anemie nediagnosticată sau netratată pot avea insuficiență de organe care pune viața în pericol. Copiii care au anemie severă pot avea întârzieri de dezvoltare. Persoanele în vârstă de 80 de ani pot dezvolta afecțiuni cardiace, inclusiv angină, aritmii și infarct miocardic.

Cum poți avea grijă de sănătatea corpului tău

În timp ce unele tipuri de anemie sunt pe termen scurt și ușoare, altele pot dura toată viața. Există mai multe modalități de a ajuta la gestionarea anemiei, inclusiv:

Urmează o dietă sănătoasă: dieta săracă din punct de vedere nutrițional este motivul principal pentru care oamenii dezvoltă anemie. Întreabă medicul despre alimentele bogate în fier și despre alte alimente pe care ar trebui să le consumi.

  • Bea suficientă apă pentru a rămâne hidratată.
  • Fă exerciții fizice regulate.
  • Evită expunerea la anumite substanțe chimice pentru că acestea pot provoca anemie hemolitică.
  • Spălă-te des pe mâini pentru a evita infecția.
  • Ai grijă de dinții tăi și mergi în mod regulat la dentist. Anemia feriprivă poate cauza probleme dentare.

Afectiuni

O femeie care își face masaj la gât

Remedii pentru crampele musculare: cauze și cum să ameliorezi simptomele

Un spasm muscular este o mișcare bruscă, involuntară, a unuia sau mai multor mușchi. Printre cauzele comune se numără stresul, [...]

Sanatate

Încearcă să porți numai haine de bumbac în timpul pandemiei. Iată care este explicația

Spălatul hainelor, dezinfectarea lor este un proces care le preocupă dintotdeauna pe femei. Hainele sunt cele care intră mereu în [...]

Timp liber

beauty

Care sunt cele mai sănătoase recomandări pentru îngrijirea tenului?

Obiceiurile din viața de zi cu zi pot contribui la aspectul și sănătatea tenului tău. De aceea, este important să [...]