Aerul rece și uscat poate lăsa pielea roșie, iritată si pruriginoasa. Pentru a combate uscaciunea pielii si pentru a mentine pielea hidratata, trebuie pastrate cateva reguli.
Există multiple metode de a menține pielea hidratata pe tot parcursul sezonului rece, implicând mici modificări ale rutinei zilnice. De exemplu, după un duș nu tocmai fierbinte, uscați pielea cu prosopul și aplicați în strat gros cremă hidratantă pentru a „sechestra” apa în piele.
Iată câteva alte sfaturi de îngrijire eficientă a pielii pe durata iernii:
Utilizarea unui umidificator în casa sau la birou va adăuga umiditate aerului uscat de iarnă și va ajuta la mentinereahidratarii pielii. Se recomanda plasarea unui umidificator în camerele în care petrecem cel mai mult timp, inclusiv în dormitorul.
Când este frig afară, primul lucru pe care il facem este sa crestem temperatura, dar asta face ca aerul din casa să fie și mai uscat. Încercați să setați termostatul la o setare rece, dar confortabilă de 20 ° C la 22 ° C – pentru a menține pielea sănătoasă.
Poate fi tentant să faci un duș lung și fierbinte, dar pielii ii va fi mult mai bine cu un duș călduț (sau baie) de 5-10 minute, așa cum sugerează Academia Americană de Dermatologie AAD. Când ieșiți dintr-un duș fierbinte, apa se evaporă rapid, luând cu ea o parte din umiditatea de pe suprafața pielii tale. De aceea, este mai important să păstrați dușurile scurte în lunile reci de iarnă decât în timpul verii Aplicarea cremei hidratante imediat după duș sau baie poate fi de ajutor, deoarece aceasta captureaza umezeala.
De asemenea, trebuie să evitam utilizarea apei excesiv de fierbinte când ne spălam pe mâini – dacă apa face ca pielea să se înroșească, este prea caldă. Spălarea mâinilor în apă mai rece pare să fie la fel de eficientă pentru îndepărtarea germenilor ca apa caldă și este mai puțin iritantă pentru piele, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Dacă utilizam un uscător de mână cu aer, acesta trebuie folosit pana cand mâinile sunt umede, mai degrabă decât perfect uscate.
Săpunul greșit poate agrava mancarimea si uscaciunea pielii. De exemplu, săpunurile obisnuite solide pot conține ingrediente și parfumuri iritante. Schimbati-le cu un produs de curățare „fără parfum” sau cu un gel de curatare hidratant. (Și căutați produse etichetate în mod special „fără parfum”, deoarece produsele „neparfumate” pot conține parfumuri.) De asemenea, puteți preveni problemele de piele de iarnă folosind în general mai puțin săpun, limitandu-ne la zonele necesare, cum ar fi mâinile, axile, organele genitale și picioarele.
În timpul lunilor de iarnă, substanțele de curățare trebuie sa fie cremoase, iar tonerele și substantele astringente trebuie folosite rar sau deloc. Mulți astringenți conțin alcool, care potusca și mai mult pielea. Când pielea este uscată și asociazasenzatie de prurit (mancarime), AAD recomandă să încetați să utilizați produse care conțin alcool și parfumuri, pentru a ajuta pielea să-și păstreze uleiurile naturale. Asadar atentie la servetele demachiante care pot contine astfel de substante pe baza de alcool. Noaptea, folosiți o crema hidratanta grasa -rich- pe toata fața.
Buzele nu trebuie uitate. Aplicarea unui balsam hidratant poate ajuta la vindecarea buzelor uscate, crăpate și să le împiedice să se fisureze conform AAD. (3) Dacă, cu toate acestea, produsul dvs. de buze provoacă o senzație de înțepătura sau furnicături, încercați să treceți la un produs diferit.
Mențineți pielea sănătoasă hidratând-o după spălare. Cel mai bine este să folosim o cremă sau un unt/unguent în timpul iernii. Loțiunile sunt mai bune în medii mai calde, umede. Spălarea mâinilor, după cum notează CDC, este vitală, în special în timpul sezonului rece și al gripei, dar spălarea constantă va determina uscarea acestora. Aplicarea unei creme de mâini după fiecare spălare vă poate ajuta. De asemenapurtarea mănușilor impermeabile atunci când spălați vasele sau curățați în casă este foarte folositoare.
În zilele luminoase de iarnă, zăpada reflectă razele soarelui până la 80 la sută, potrivit Skin Cancer Foundation – crescând riscul de expunere. (4) Asta înseamnă că dacă ieșim pe pârtii, ne jucam pe zăpadă sau pur și simplu mergem in aer liber, este la fel de important să aplicam protecție solară iarna, cum este vara. Totodata nu trebuie sa ne lasam păcăliți de zile mai întunecate și mohorate din timpul iernii. Razele UV dăunătoare ale soarelui pot pătrunde prin nori și pot provoca daune pielii. Asadar inainte de a ieși afară, aplicați o protecție solară hidratantă cu spectru larg, cu un SPF de 15 sau mai mare pe toate zonele fotoexpuse ale corpului.
Multe țesături de vreme rece pot agrava pielea uscată, motiv pentru care nu trebuie sa lasam lâna și îmbrăcămintea aspră sa ne atingă direct pielea, intrucat acest lucru poate provoca iritarea și mâncărimea pielii uscate. În schimb, in contact direct cu pielea purtați haine confectionate din materiale moi, prin care aceasta poate „respira”, apoi peste ele adaugatipuloverele mai grele și mai calde. Asigurați-vă că vă protejați mâinile de aerul rece de iarnă cu mănuși, amintindu-vă totusisă alegeți o pereche care nu vă va irita pielea. Dacă preferați mănuși de lână, puneți-va mai întâi căptușelile de bumbac sau mătase.
Îmbrăcați-vă copilul cu haine din țesături naturale, precum 100% bumbac. Fibrele de lână și sintetice, precum acrilicul și poliesterul pot irita pielea. Evitați supraîncălzirea îmbrăcând copilul în lucruri pe care le puteți îndepărta cu ușurință acestuia i se face prea cald.
Uneori, când pielea este foarte uscată, poate fi ajutata si de alimente sau suplimente care conțin acizi grași omega-3 sau omega-6, cum ar fi uleiul de pește și uleiul de in. In cea maimare parte însă, este important să hidratam pielea din exterior.
Purtarea de haine și încălțăminte umedă vă poate irita suplimentar pielea și poate provoca mâncărime. Dacă mănușile, șosetele și pantalonii se umezesc, asigurați-vă că le schimbati cât mai curând posibil.
Din fericire majoritatea problemelor pielii uscate determinate de factori de mediu pot fi controlate partial sau in intregime. Problemele dermatologice mai severe necesita un consult de specialitate, iar pentru prevenirea lor trebuie sa tinem minte trei lucruri esentiale: folosirea cremelor hidratante, evitarea apei fierbinti si a sapunurilor care usuca
Dacă dupa ce urmati aceste sfaturi inca mai simțiți uscăciune, disconfort și iritație, trebuie sa va adresati mediculuidumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de un produs hidratant ce necesita prescripție medicala pentru a putea depăși efectele nocive ale iernii asupra pielii dvs.