În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, medicii ne sfătuiesc să ne vaccinăm mai devreme contra gripei. În farmacii au apărut primele doze de vaccin antigripal, iar stocurile sunt deja epuizate, ceea ce nu înseamnă decât că oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de gravitatea situației și încearcă să se protejeze cât mai bine.
Vaccinul antigripal ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor de gripă, virusuri pe care vaccinul îi conține. Experții de la Organizația Mondială a Sănătății se întâlnesc an de an pentru a depista care sunt tulpinile predominante în fiecare sezon și astfel creează vaccinul care să distrugă aceste virusuri.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale vaccinării este acela că se reduce vizita la medic pe motiv de gripă, protejează femeile însărcinate, dar mai este important de menționat că dacă alegi să te vaccinezi nu te protejezi numai pe tine, ci și pe cei cu care intri în contact.
Vaccinurile antigripale pot fi trivalente, care oferă protecţie împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: de obicei cele două tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) şi virusul gripal A (H3N2)) şi virusul gripal B. Sunt şi vaccinuri tetravalente, cele care protejează împotriva a patru virusuri gripale. Acestea oferă protecţie împotriva aceloraşi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B.
Cel mai bine este să te vaccinezi antigripal în lunile octombrie și noiembrie, iar de acest lucru trebuie să ții cont dintr-un singur motiv: ezonul gripei începe în octombrie şi se termină în mai. Vaccinul antigripal devine activ după două săptămâni de la administrare. Starea de sănătate a persoanei vaccinate trebuie să fie bună atunci când se administrează vaccinul.
Toată lumea trebuie să se vaccineze antigripal, dar există anumite categorii de vârstă pentru care vaccinare trebuie să fie aproape obligatorie: persoanele în vârstă, persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cei acre suferă de boli cronice, copiii, femeile gravide.
Vaccinul antigripal se face cu recomandare specialiștilor după vârsta de 6 luni, iar dacă bebelușii sunt mai mici, persoanele care se află în jurul lor sunt cele care trebuie să se vaccineze.
La medicul de familie, vaccinul antigripal este prioritar pentru persoanele din grupele de risc, deci cel mai bine este să-l cumperi din farmacie, numai după ce s-a primit indicație din parte medicului.
Pentru a rămâne sănătos în timpul sezonului gripal, trebuie să începi prin a separa miturile de realitate.
Dacă ești sănătos, nu trebuie să te vaccinezi.
Acesta este unul dintre miturile pentru care oamenii refuză vaccinarea. Chiar și dacă ești o persoană cu o stare de sănătate bună te poți îmbolnăvi de gripă și poți ajunge la complicații severe.
Mi-am făcut vaccinul antigripal anul trecut, nu mai trebuie să-l fac și anul acesta.
Nimic mai greșit. Virusul gripal se poate modifica în fiecare an. Trebuie să te vaccinezi anual pentru a te proteja de cele 3 tipuri de virusuri pe care specialiștii din sănătate le-au recomandat.
Nu poți transmite gripa dacă starea ta de sănătate este bună.
Este important de menționat că aproximativ 20-30% dintre persoane pot transmite virusul fără să aibă simptome.