Chiar dacă de-a lungul timpului uleiurile esențiale au fost folosite ca adjuvante în prepararea diverselor parfumuri sau creme, în ultimul timp acestea au fost privite ca soluții de vindecare. Este bine sau rău?
Sunt multe persoane care susțin că anumite uleiuri pe bază de plante au puteri miraculoase și că pot vindeca afecțiuni grave precum cancerul sau diabetul, dar puțini sunt cei care știu că nu există date științifice care să susțină aceste puteri din ce în ce mai des promovate.
Nimeni nu știe cât de sigure și eficiente sunt acestea și, în ciuda faptului că miros foarte bine, beneficiile lor asupra sănătății nu sunt chiar așa cum se spune.
Aceste uleiuri sunt extrase din diverse părți ale plantelor și sunt de obicei folosite pentru aromaterapie. Acestea pot fi aplicate pe piele sau inhalate, dar nu garantează cu nimic faptul că îți îmbunătățesc starea de sănătate. În cazul multor oameni, medicamentele farmaceutice au devenit neatractive, aceștia reprofilandu-se spre tratamente naturale, precum uleiurile esențiale.
Uleiurile esențiale nu sunt reglementate de Food and Drug Administration, ceea ce înseamnă că a lor comercializare este mai mult sau mai puțin liberă. Există câteva reguli care monitorizează producția și vânzarea de uleiuri esențiale, astfel încât consumatorului îi revine sarcina de a cerceta beneficiile și efectele utilizării lor.
Cea mai mare parte a cercetărilor efectuate până acum în legătură cu uleiurile esențiale au fost făcute pe șoareci, nu pe oameni, deci există prea puține dovezi despre beneficiile acesto uleiuri asupra sănătăății.
Chiar dacă aromaterapia este inofensivă, aceste uleiuri spun specialiștii că pot fi periculoase pentru sănătate dacă nu sunt folosite corect.
De exemplu, s-a dovedit că o doză mai mare contribuie la dezvoltarea tumorii. Și, atunci când sunt consumate, uleiurile pot deteriora pielea, ficatul, rinichii și alte organe.
Chiar și utilizarea în exces poate dauna organismului. Prea multă lavandă are potențialul de a „juca” cu sistemul endocrin și poate cauza dezechilibre hormonale.
Nu sunt cunoscute prea multe date nici despre cât de pure sunt aceste uleiuri, dar nici despre cum interacționează cu medicamentele. De exemplu, lavanda poate interfera cu medicamentele antiestrogene care sunt utilizate frecvent pentru tratarea cancerului la sân.