Foarte multe persoane își păstrează masca de protecție pe unde nimeresc, fără să le pese că aceasta își poate pierde repede din proprietăți.
Masca de unică folosință își pierde din capacitatea de protecție, dacă este utilizată din nou, deoarece foarte mulţi microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii, spune medicul infecţionist Carmen Dorobăţ.
Este extrem de important unde și cum se păstrează masca de protecție. Cel mai bine spune medicul menționat mai sus este ca aceasta să fie păstrată într-o pungă sigilată, nu agățată de oglinda mașinii, pe bord sau de schimbătorul de viteze.
„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat Carmen Dorobăţ.
Cei mai mulți oameni o folosesc însă așa cum știu ei, fără să țină cont de aceste reguli, o păstrează impropriu, ceea ce nu face decât să crească riscul de infectare.
Dacă la începutul pandemiei, specialiștii în sănătatea spuneau că trebuie să porți mască numai dacă ai probleme de natură respiratorie, apoi au spus că ei recomandă purtarea măștii, iar acum se pare că recomdarea este mai mult o obligație socială, dacă vrei să salvezi viețile a zeci de oameni.
„Dacă am purta toți mască pentru următoarele patru, șase, opt, 12 săptămâni în întreaga țară, această transmitere a virusului s-ar opri”, a spus dr. Robert Redfield, director al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, citat de CNN.