Țânțarii sunt inamicii numărul 1 vara. Cum își aleg victimele și de ce îi înțeapă mai mult pe unii decât pe alții

țânțari
Imagine de Mika mamy via Pixabay

Mușcăturile de țânțari sunt poate cele mai neplăcute mușcături de insecte și, în vreme ce unele persoane sunt mușcate constant, altele parcă nici nu există pentru ei.

Într-un studiu realizat de Journal of Medical Entomology, oamenii de știință au observat că unul dintre criteriile de „selecție” ale țânțarilor este grupa de sânge. Aceștia au observat că persoanele cu grupa de sânge O aveau de două ori mai multe înțepături de țânțari decât cele cu grupa tip A. Cei care au grupa B se află undeva la mijloc.

Un alt lucru dezvăluit de studiul menționat mai sus este faptul că țânțarii dectectează dioxidul de carbon pe care îl expirăm, dar și acidul lactiv pe care îl eliberăm prin piele.

Nici culoarea hainelor nu a rămas neobservată de către țânțari. Dacă alegi să porți haine închise la culoare, vei atrage mai mulți pentru că ieși în evidență.

Și căldura corporală este un indiciu important pentru țânțari. Se spune că cei care au o temperatură corporală mai mare, sunt victime sigure pentru aceste insecte. De aceea, atunci când ai o activitate, în aer liber, care să presupună efort, ești înțepat țânțari.

Acum o veste mai puțin plăcută pentru iubitorii de bere. Se pare că cei care consumă mai mult de o doză de bere, au un risc mai mare să atragă țânțarii.

Cum poți să îi ții la distanță pe țânțari

Încearcă să eviți să ieși afară la răsăritul soarelui sau la apus. Țânțarii sunt mai activi în aceste momente ale zilei, iar dacă este musai să pleci din casă, încearcă să porți haine care să te acopere cât mai mult sau să aplici pe piele produse împotriva țânțarilor.

Cea mai sigură soluție împotriva țânțarilor este plasa de la geamuri, dar nu uita nici de ventilator despre care se spune că ține la distanță insectele.

Când femela țânțar „te mușcă”, aceasta îți injectează salivă în sânge. Aceasta conține o proteină care împiedică sângele să se coaguleze atunci când ea „mănâncă”. Proteina este cea care cauzează umflaturi, roșeață și mâncărime. Iată care sunt diferențele între mușcăturile de țânțari și felul în care reacționează organismul la ele:

Alimente

supermarket

Cum să îți faci provizii în timpul pandemiei Covid 19

Numărul persoanelor diagnosticate cu Covid 19 în țara noastră este într-o continuă creștere de la o zi la alta. O [...]

Lifestyle

tatuaj

Imagini ÎNAINTE și DUPĂ eliminarea unui tatuaj de pe piele

Tatuajele sunt desene care se realizează pe piele, iar cei care optează pentru ele și aleg să-și deseneze permanent pielea, [...]

Alimente

murele

Murele. Ce beneficii ascund aceste fructe de pădure?

Vara, printre fructele care fac furori se numără şi murele pe care, din fericire, la întâlnim în comerţ chiar şi [...]