Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

amețeală
Imagine de Anastasia Gepp via Pixabay

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce au stat o perioadă bună de timp așezați undeva. Se pare însă că acest lucru nu mai ține cont de vârstă. Dacă înainte era pus pe seama persoanelor în vârstă care suferă și de alte afecțiuni, trebuie să spunem că și tinerii se confruntă cu această problemă.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că tensiunea arterială scade excesiv. În termeni medicali acest lucru poartă numele de hipotensiune ortostatică sau hipotensiune posturală. Unele persoane se pot confrunta de asemenea cu lipotimie, leșin, amețeală, confuzie, dar totul se remediază prin așezarea la loc, dacă desigur nu există ceva la grav.

Care sunt cauzele acestor amețeli

Acestea, așa cum am spus și mai sus, vin ca urmare a proceselor de reglare a tensiunii arteriale. Atunci când oamenii stau întinși, pe scaun sau în pat, gravitația face ca sângele să rămână la nivelul venelor de la picioare și trunchi. Aceasta scade tensiunea arterială și cantitatea de sânge pompată de inimă către creier. Fluxul redus de sânge la nivelul creierului cauzează amețeli și alte simptome.

Cele mai comune cauze ale dereglării sunt:

  • proastă funcționare a sistemului nervos autonom din cauza unor afecțiuni sau medicamente (antihipertensivele, de exemplu);
  • capacitatea scăzută a inimii de a pompa sângele;
  • scăderea volumului sanguin la fel ca în deshidratării sau a pierderii de sânge;
  • glandă suprarenală subactivă (insuficiență suprarenala);
  • repaus la pat prelungit;
  • diabetul, boală Parkinson, cancer sau probleme neurologice;
  • o dietă prea săracă în sare.

Diagnosticul corect se poate pune în urma unui examen fizic amănunțit, după ce medicul a măsurat tensiunea arterială de mai multe ori atât în timp ce pacientul se află culcat, dar și când se ridică în picioare. De asemenea se mai poate apela la un examen neurologic amănunțit pentru a testa puterea, senzitivitatea, reflexul, echilibrul, examinarea mersului.

Există o mulțime de analize pe care medicii le pot cere dacă cauza nu este una clară. În cazul în care pacientul urmează un tratament pe care medicul îl suspectează răspunzător de aceste amețeli, acesta îi poate cere persoanei în cauză să îl întrerupă.

De cele mai multe ori oamenii sunt cei care trebuie să ia măsuri pentru a reduce aceste simptome. Schimbarea stilului de viață, exerciții fizice zilnice în cazul celor care au nevoie de un repaus prelungit la pat, desigur, atât cât le este permis, consumarea de lichide în cantități adecvate. În anumite cazuri, pentru a diminua simptomele, este suficientă creșterea aportului de sare pentru a crește retenția de apă, dar numai la recomandarea medicului sub supravegherea căreia se află pacientul în cauză.

Afectiuni

osteoporoza

Osteoporoza – boala tăcută a oaselor. Care sunt factorii de risc?

Osteoporoza este patologia care condamnă la suferință tot mai multe femei. Numită ”boala tăcută”, osteoporoza este denumită așa tocmai din [...]

Detox

Cea mai puternică metodă de a scăpa de celulită: masajul cu bambus

Masajul este una dintre terapiile care dau cele mai bune rezultate în cazurile de celulită. Dan Bujor, maseur, ne vorbește [...]

Lifestyle

Ana Morodan

Ana Morodan: ”Trăim vremuri în care cel mai bine e să stăm în casă!”

PRO TV a demarat zilele acestea o campanie de conștientizare a importanței recomandării autorităților de a sta la domiciliu pe [...]