Ibuprofen vs. paracetamol, duelul medicamentelor în lupta cu COVID-19

ibuprofen
Imagine de Hilbert Kuipers via Pixabay

Oamenii de știință sunt ocupați în această perioadă pentru a descoperi care sunt cele mai potrivite arme în lupta cu noul coronavirus și dacă până acum s-a spus că Ibuprofenul nu trebuie administrat în plină pandemie, iată că acum acesta este testat pentru a vedea dacă îi ajută pe pacienții infectați, scrie BBC.

Echipa de cercetare formată din specialiști de la spitalul londonez Guy’s and St Thomas’ și de la King’s College consideră că medicamentul, care este un antiinflamator calmant pentru dureri, ar putea trata dificultățile de respirație. Studiul, denumit Liberat, se bazează pe teste care se fac pe oameni și mai precis, jumătate dintre cei care au acceptat să participe, vor primi ibuprofen, pe lângă tratamentul obișnuit. De asemenea, se va folosi o formulă specială de ibuprofen, nu tabletele obișnuite pe care oamenii le cumpără din farmacii.

Studiile făcute pe animale sugerează că ar putea trata sindromul respirator acut, una dintre complicațiile în cazul coronavirusului sever.

Profesorul Mitul Mehta, de la King’s College London, unul dim membrii echipei de cercetare, a declarat: „Trebuie să facem studiul pentru a arăta că realitatea se potrivește cu așteptările noastre”.

Sfaturile de la începutul pandemiei au fost ca oamenii să renunțe la ibuprofen în această perioadă și să ia în schimb dacă au nevoie paracetamol, ba mai mult decât atât, s-a ajuns și la restricții de cumpărare a cutiilor de paracetamol pentru că oamenii eearu foarte speriați și cumpărau pentru a-și face stocuri acasă.

Citește și: Decizia a fost luată. Câte cutii cu paracetamol avem voie să cumpărăm în plină pandemie de COVID-19

După o revizuire a Comisiei pentru medicamentele s-a ajuns la concluzia că, la fel ca paracetamolul, ibuprofenul este sigur în cazul pacienților cu coronavirus. Ambele medicamente pot reduce temperatura și pot ajuta la tratarea simptomelor asemănătoare gripei.

Pentru simptomele ușoare de coronavirus, Sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit (NHS) recomandă oamenilor să încerce mai întâi paracetamolul, deoarece are mai puține efecte secundare decât ibuprofenul și este alegerea mai sigură. Printre altele, ibuprofenul poate provoca ulcer la stomac.

În cadrul studiului au fost incluse 230 de persoane infectate sau suspectate a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care jumătate vor primi o doză zilnică de 200 mg de ibuprofen cu o formulă specială, utilizat de regulă în ameliorarea simptomelor artrtitei.

Cercetarea a debutat la data de 26 mai, iar rezultatele preliminare vor fi făcute publice spre finalul lunii septembrie.

Alimente

ciocolata

Îți este poftă de ciocolată? Ce înseamnă acest lucru și cum poți controla senzația

Este imposibil să nu îți fie poftă de ceva, nu-i așa? Fie că poftești la ciocolată, la o felie de [...]

Alimente

miere

Cum îi ajută mierea pe diabetici?

Mierea este un aliment extrem de apreciat pentru beneficiile pe care le aduce pentru organism, iar oamenii o adoră ca [...]

Noutati

coronavirus

Cercetătorii depun eforturi imense pentru a opri pandemia! Testează primul vaccin anti COVID-19

În această săptămână, americanii au început testarea primul vaccin împotriva COVID-19. Patru pacienți dintr-un spital din Seattle au primit primele [...]