Și ție îți țiuie urechile destul de des? Vezi ce înseamnă și când este cazul să te îngrijorezi

ureche
Imagine via Pixabay

Dacă se întâmplă să auzi des sunete sau zgomote pe care nimeni din jurul tău nu le aude, atunci s-ar putea să ai o problemă și să te confrunți cu tinitus.

În vreme ce tinitus este un fenomen destul de comun și se spune adesea despre el că este perfect normal să auzi zgomote pe care nimeni din jurul tău nu le percepe, acest lucru poate indica și faptul că te confrunți cu o urgență medicală și ai nevoie de ajutorul unui medic specialist.

Un anumit nivel de sunet în urechi sau în cap este normal dacă o persoana se află într-un mediu suficient de linistit„, a spus dr. William Reisacher, medic otorinaringolog la New York-Presbyterian Hospital si Weill Cornell Medicine.

În general, mintea nu percepe aceste sunete deoarece este mult mai interesată de cele care vin din exterior.„, a mai completat el, dar există totuși o problemp și aceasta apare când un pacient aude aceste zgomote într-un mediu care nu este complet liniștit, iar ele încep să interfereze cu viața sa de zi cu zi.

Cum se manifestă tinitusul

Este posibil să auzi zgomote precum zumzăituri, fluierături, dar acestea nu sunt manifestări general valabile, iar experiența este specifică de la o personă la alta. Zgomotul poate să vină și să plece, iar fenomenul poate fi de asemenea unul temporar sau permanent.

Dacă unele persoane care se confruntă cu tinitusul pot auzi diverse sunete în medii zgomotoase, alții le pot sesiza indiferent dacă se află într-o zonă liniștită sau dacă este agitație în jur. Ca să afli exact dacă ai sau nu tinitus trebuie să fac un examen auditiv complet, iar dacă medicul care te evaluează consideră că ai nevoie și de alte teste pentru a stabili un diagnostic corect, atunci acesta este posibil să te supună și unei tomografii, unor teste de mișcare sau unor chestionare pentru a vedea cât de afectată este viața ta de acest fenomen.

Imagine vie Pixabay 

Cauze și simptome

Tinitusul nu este o afecțiune, dar medicii îl consideră de cele mai multe ori un fenomen îngrijorător care poate semnala anumite probleme ale sistemului auditiv cauzete de niște leziuni ale urechii interne.

Dacă pentru unele persoane poate fi un fenomen trecător, pe alții îi poate afecta mental, fizic sau cognitiv.

Cea mai frecventă cauză a acestui fenomen este pierderea auzului.

Unii oameni se confruntă cu tinitus când există leziuni la urechea internă. Această formă permanentă de pierdere a auzului este adesea legată de vârstă, dar poate rezulta și din traume sau expunerea la zgomote puternice.

Aparatele auditive nu sunt întotdeauna eficiente în cazul tinitusului.

De cele mai multe ori tinitusul poate fi tratat cu medicamente, aparate auditive, intervenții chirurgicale sau chiar o extracție a unui dop de ceară care poate împiedica suntele să treacă din urechea externă către cea internă.

Unul dintre cele mai recomandate tratamente în acest moment este terapia psihologică cognitivă comportamentală, despre care se știe că ajută considerabil la îmbunătățirea calității vieții persoanei care se confruntă cu acest fenomen, dar mai există și tratamente ca terapia cu sunet sau hipnoterapia.

Psihologie

bullying

5 semne ale bullying-ului la școală

Un fenomen destul de periculos se răspândește în rândul elevilor din școli și licee din toată lumea, implicit din România: [...]

Lifestyle

iuliana tudor

Iuliana Tudor și Crucea Roșie demarează o campanie națională de strângere de fonduri

Iuliana Tudor a anunțat astăzi demararea unei campanii naționale de strângere de fonduri împreună cu Crucea Roșie Română – ”România [...]

Interventii si terapii

Epilarea definitivă cu laser se poate face și vara? Ce spune Dr. Daniela Diveică

Epilarea definitivă cu laser se poate face și în perioada verii, însă cu anumite condiții. Dr. Daniela Diveică, medic primar [...]