Cele mai periculoase substanțe din lume. DA, și toxina botulinică este printre ele

șarpe
Imagine de Dom Carver via Pixabay

Cu toții cunoaștem câteva substanțe periculoase, dar câte informații avem despre ele? Sunt ele letale sau nu? În ce cantitate pot afecta organismul uman?

Da, veninul de șarpe, toxina botulinică, ricinul, mercurul sau arsenicul sunt numai câteva dintre cele mai periculoase substanțe din lume. Acestea au un nivel mare de toxicitate despre care trebuie să fim conștienți pentru că pot provoca leziuni grave la nivelul organelor interne sau pot produce chiar și leziuni incompatibile cu viața.

Iată care sunt cele mai periculoase substanțe din lume și care sunt efectele lor:

Batracotoxina. Despre ea se știe clar până în acest moment că este una dintre cele mai puternice substanțe toxice din lume, că este letală dacă ajunge în organism în cantitate mai mare de 2 grame și că provoacă atac de cord. Nu există încă un antidot pentru ea și este secretată de broaştele Dendobates, care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală şi în vestul Columbiei.

Cianura de potasiu este o substanță chimică care provoacă decesul în numai câteva minute. Aceasta este folosită ca pesticid.

Toxina botulinică de tip A, sau cunoscutul botox este o proteină neurotoxică (printre exemplele comune se numără plumbul, etanolul, glutamatul de mangan, toxina botulinică și toxina tetanică). Aceasta poate deveni letală într-o cantitate ce poate varia între 1,3 şi 2,1 ng/kg. Dacă este folosită în cantități infime pentru procedurile de îmfrumusețare, trebuie să ai mare grijă la cantitatea pentru care optezi atunci când mergi în cabinetul medicului estetician.

Citește și articolul de mai jos pentru a afla mai multe despre toxina botulinică:

Ricinul este o plantă care este des folosită în industria cosmetică pentru produse destinate întreținerii părului sau unghiilor, dar trebuie să mai spunem că toxinele care se găsesc în seminţele de ricin pot fi cu adevărat periculoase. Substanţa periculoasă se numeşte ricină şi sunt suficiente 70 de miligrame pentru a omorî o persoană cu greutatea aproximativă de 70 de kilograme. Un gram de ricină este de 6.000 de ori mai toxic decât un gram de cianură.

Veninul de șarpe este o altă substanță periculoasă și deși există mai multe tipuri de șerpi veninoși, veninul lor diferă doar în ceea ce privește timpul de acțiune. Sunt șerpi al căror venin poate ucide în numai câteva secunde, dar și șerpi veninoși pentru care a fost descoperit antidot.

Arsenicul este poate una dintre cele mai de temut substanțe periculoase din lume. De ce spunem acest lucru? Acesta poate fi găsit inclusiv în apă sau alimente dacă acestea nu provin din surse sigure, certificate. Arsenicul poate produce tulburări digestive grave, dureri în gât, înnegrirea pielii, greață sau stări de vomă constante.

Sanatate

mușcătură

Te-a mușcat o insectă? Care are cea mai periculoasă mușcătură

E vară, e soare, iar insectele nu șin cont de faptul că oamenii vor să se relaxeze cât mai mult [...]

Timp liber

dating app

3 tips-uri fun pentru dating-ul online în vremea pandemiei

Criza coronavirsului nu a afectat deloc dating-ul online. În urma unui studiu publicat recent, aplicațiile de dating au înregistrat o [...]

Timp liber

covor

Ce covor alegi dacă ai parchet gri – 6 variante de modele şi culori

Podelele gri devin un element oarecum fierbinte în designurile moderne. Pardoselile gri și deschise emană eleganță și rafinament, destul de [...]