Conf. Univ. Dr. Cătălin Constantin Badiu este chirurg cardiovascular format la Deutsches Herzzentrum Munchen și este Șeful Secției Cardiovasculare de la Spitalul Universitar de Urgență București. Într-un interviu oferit Cristinei Stănciulescu, specialistul a vorbit despre situația actuală din sistemul medical, dar și despre pandemia care a lovit lumea întreagă.
A operat doi pacienți cu Covid 19, are avut colegi din alte secții care s-au îmbolnăvit la rândul lor, a fost conștient de la bun început de pericolul acestei perioade și spune că acum cu toții conștientizăm ce înseamnă un sistem medical mai bun și unul mai prost și ce înseamnă diferența dintre cele două.
Cătălin Badiu, când va trece această nebunie, știi tu cumva?
Nu, și nici nu pot să mă pronunț, nu este specialitatea mea, știi foarte bine. Mă bazez și eu, la rândul meu pe ceea ce spun cei care sunt de specialitate, epidemiologii care sunt medicii cei mai implicați în epidemii și pandemii. E greu de spus… din tot ce citesc, în ultimele 3 luni s-a publicat extrem de mult pe subiectul acesta, majoritatea publicațiilor de specialitate acordă spații mari acestei pandemii, deci, din tot ce citesc, din păcate reiese că nu există încă niciun tratament clar și nu poate exista o prevenție mai bună decât izolarea pe care trebuie să o acceptăm. Deocamdată, prin această izolare se stopează afluxul de pacienți. Sperăm să se poată găsi repede un tratament care să îmbunătățească rezultatele. Încă nu există deci, trebuie spus, un tratament care să garanteze însănătoșirea paciențior.
Virusurile nu pot fi omorâte…
Nu, virusurile pot fi combătute 🙂 iar medicamenteler antivirale blochează înmulțirea virusurilor în organism, omorât este termenul greșit, mai degrabă pot fi distruse printr-o igienă corectă și antiviralele de care am spus deja.
Te-a surprins această lipsă totală de pregătire din România și, în general, din toată lumea?
Noi, oamenii, uităm în general ce se întâmplă de-a lungul istoriei și ultimul mare eveniment de acest gen a fost acum 100 de ani. În timp, am ajuns să ne concentrăm pe alte lucruri și evident suntem nepregătiți pentru astfel de situații.
Azi, unii sunt mai bine pregătiți, alții mai puțin, unii au avut șansa să vadă evoluția pandemiei în alte țări și au câștigat timp de reacție. Sunt țări care au acționat ceva mai bine și țări care au acționat mai puțin bine și sunt afectate de această reacție întârziată, dar acuma este ușori să critici, vorba aceea, dă-i omului mintea de pe urmă. Asta este situația… Acum 5 luni de zile nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva.
La spital acum aveți echipamente de protecție?
Și da, și nu. Adică avem mai mult decât aveam înainte, dar tot este insuficient, mai ales în cazul în care va veni un val foarte mare de pacienți cu Covid 19.
Cum comentezi faptul că în lumea medicală, pe lângă eroii, dintre care faci parte și tu, din punctul meu de vedere, sunt și manageri care prin deciziile lor au dus la compromiterea activității unor spitale întregi…
Sper că această pandemie va aduce schimbări importante în management și în medicină, în general. Sper să învățăm ceva… Dar trebuie spus că managerii de spitale nu sunt epidemiologi, Ei, dacă nu sunt de specialitate, ar trebui să se lase consiliați, în situația actuală, de cei care sunt, dar probabil că nu toată lumea este documentată sau învățată să facă asta și atunci evident apar greșeli. Fiecare situație în parte este diferită, fiecare spital are povestea lui, poate într-un spital managementul nu a acționat rapid pentru a cumpăra echipamente, poate în altul managementul nu a acționat să despartă circuite și să încerce să facă un triaj epidomiologic al pacienților. Toate aceste greșeli sunt taxate de boală foarte sever și urmările sunt cele care se văd. Eu sper ca factorii decizionali din sănătate să învețe din tot ce se întâmplă.
Există tot felul de teorii care sunt eliberate în spațiul public care spun că spitalele, de acum încolo nu vor mai fi pe verticală, ci organizate pe orizontală, în pavilioane…
Nu știu, nu cred, circulă multe acum în spațiul public, nu văd că asta ar fi soluția, ca spitalele să fie așa. Important este să existe spitale și suficiente cadre medicale și personal medical care să se ocupe de pacienți. Lipsuri există în sistem foarte, foarte mari. Mor mii de oameni de boli cardiovasculare și, dacă ar exista suficient de mulți bani și suficientă posibilitate de a trata pacienții, ar exista mult mai puține victime. Acum este lumea mai sensibilizată, dar să nu uităm că sunt oameni care nu ajung să fie diagnosticați niciodată și care nu pot fi tratați și pot afirma cu siguranță că, în România, mor mii de oameni care ar putea fi vindecați și a căror viață ar putea fi prelungită.
Interviul integral îl puteți citi AICI!