Alegerea pentru pasta de dinți poate reprezenta un lucru banal, pe care îl faci pe moment, mai ales că rafturile magazinelor sunt pline de sortimente care mai de care mai atrăgătoare, unde mai pui că și promoțiile joacă un rol important în decizia finală, nu-i așa? Care este alegerea corectă pentru dinții tăi? Nu te orienta după preț, după care pastă de dinți este mai bine promovată, adesea aceste produse sunt aduse în față din alte motive decât cele care ne privesc pe noi.
Specialiștii recomandă ca atunci când cumpărăm pasta de dinți să o alegem pe cea care corespunde cel mai bine nevoilor danturii noastre. Un lucru de care trebuie să ții cont cu adevărat este ca pasta de dinți aleasă să fie aprobată de către Asociația Medicilor Dentiști din România, aprobarea fiind trecută pe ambalaj.
Deși conținutul pastei de dinți poate varia în funcție de producător sau de scopul ei, toate trebuie să aibă în componență câteva ingrediente comune:
- Fluor, este cel mai comun ingredient activ și are ca scop prevenirea cariilor dentare. Fluorul ajută smalțul dentar să fie cât mai puternic și sănătos.
- Agenții abrazivi sunt și ei un ingredient important al unei paste de dinți. Aceștia ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene: petele de pe dinți, resturile de alimente.
- Aromele precum îndulcitorii artificiali sunt adăugați în pastele de dinți pentru a stimula gustul plăcut.
- Umectanții sunt cei care rețin apa în interiorul pastei de dinți și o ajută să nu se deshidrateze. Aceștia îi păstrează cel mai bine consistența chiar și câteva săptămâni bune după ce aceasta a fost deschisă.
- Agenții de îngroșare sunt factori importanți în componența pastei de dinți. Aceștia o ajută să își păstreze textura și consistența.
- Detergenții sunt substanțe care se adaugă în pastele de dinți pentru că fac spuma la periaj. Ei sunt folosiți și pentru că au proprietăți antimicrobiene. Un exemplu de detergent care se regăsește în pasta de dinți este sodiul laureal sulfat.
Mai există și alte ingredinte în pastele de dinți care sunt adăugate pentru că sporesc efectele sau gustul și mirosul produselor.
Am alcătuit o listă cu pastele de dinți cel mai des întâlnite:
- Pastele de dinți cu efect antibacterian sunt pe bază de complex de staniu, o substanță cu un puternic efect antibacterian. Aceasta ajută la curățarea cavității bucale, combate bacteriile și previn apariția gingivitei.
- Pastele puțin abrazive sunt cele care fac cel mai bine persoanelor care se confruntă cu sensibilitate dentară. Ele sunt soluția ideală pentru că conțin fluorinol sau permetol, care se fixează pe suprafața dentinei și acționează ca o barieră protectoare.
- Pastele de dinți cu calciu ajută la întărirea smalțului dentar. Acestea conțin peroxid de calciu, o substanță care remineralizează și întărește smalțul dinților, eliminând totodată bacterile. Tot substanța menționată mai sus ajută și la atenuarea petelor de pe suprafața dinților și oferă un efect de albire treptată.
Pastele de dinţi cu bicarbonat ajută la albirea dinţilor, ştergând petele de pe suprafaţa lor. Trebuie menționat însă că ele nu realizează o albire definitivă, aşa cum se obţine în urma tratamentelor de albire. De regulă, acestea trebuie utilizate după ce au fost consumate produse precum cafeaua pentru că înlătură urmele lăsate pe dinți.
- Pastele cu fluor trebuie utiizate numai la recomandarea medicului. Fluorul este un mineral care ajută la consolidarea smalţului dentar şi la prevenirea cariilor, dar supradozarea poate duce la apariția fluorozei, o afecțiune care se manifestă prin prezența pe dinți a unor pete albicioase.
Igiena orală nu înseamnă doar periaj, ci și folosirea aței dentare și a apei de gura, ele fiind la fel de variate ca și pasta de dinți. Este recomandat ca ori de cate ori alegi o pastă de dinți sau un produs pentru îngrijirea danturii, acesta să fie adaptat necesităților dinților tăi.
Bunele obiceiuri de sănătate orală, cum ar fi perierea cel puțin de două ori pe zi sau controalele dentare regulate, pot ajuta la prevenirea gingivitei, o formă comună și ușoară a bolii gingivale (boală parodontală) care provoacă iritație, roșeață și umflare (inflamație) a gingiei, partea gingiei din jurul bazei dinților.