Ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău atunci când consumi băuturi energizante. Efectele sunt dezastruoase

energizant
Imagine de Adriano Gadini via Pixabay

Înainte să deschizi o altă doză de băutură energizantă, ar fi bine să afli care sunt efectele sale reale asupra organismului tău și te avertizăm că acestea nu sunt deloc de neglijat.

Deși pot reprezenta un adevărat pericol pentru organism dacă sunt consumate în cantități mari, piața băuturilor energizante este în plină expansiune. Potrivit The healthy, piața globală a băuturilor energizante va atinge 72 de miliarde de dolari până în 2024. Dacă pentru producătorii celor mai celebre băuturi energizante veștile sunt bune, pentru consumatori lucrurile nu stau la fel. Indiferent de brand, aceste băuturi conțin aceleași ingrediente, iar efectele lor sunt nocive pentru organism spun specialiștii.

Știai că energizantele deshidratează?

Băuturile energizante pot provoca deshidratarea. Acestea au în compoziție cofeina, care poate avea un efect diuretic, ceea ce înseamnă că tot ea crește și cantitatea de sare și apă pe care corpul le eliberează prin urină. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la deshidratare. Pentru cei care consumă astfel de băuturi prima dată sau în cantități prea mari și nu beau suficient de multă apă, trebuie să știe că se pot confrunta cu efecte extrem de neplăcute spune nutriționistul Beth Warren. Deși este cunoscut faptul că nu trebuie să consumăm mai mult de 400 mg de cofeină pe zi, producătorii unor astfel de băuturi nu sunt obligați să treacă pe etichetă cantitatea de cofeină pe care o conțin produsele lor.

Băuturile energizante nu sunt de fapt un furnizor de energie

Băuturile energizante pot crește ritmul cardiac atât de mult încât în anumite cazuri poate fi nevoie de intervenția cadrelor medicale. De-a lungul timpului s-au efectuat mai multe studii despre consumul acestor băuturi energizante și de fiecare dată s-a constatat același lucru: cantitatea de cofeină pe care o conțin nu numai că este diuretică și poate duce la deshidratare severă, dar provoacă și risc crescut de modificări ale ritmului cardiac, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă deja cu probleme ale inimii sau în cazul celor care folosesc aceste băuturi înainte de a face antrenamente în sala de sport.

Aceste băuturi energizante au efecte nocive și asupra danturii. Conțin acid citric, iar medicii stomatologi avertizează că acesta este extrem de coroziv pentru dinți. Poate produce demineralizarea dinților, favorizează apariția cariilor, deci bariera de protecție împotriva petelor de pe dantură este complet distrusă.

Băuturile energizante nu sunt de fapt un furnizor de energie așa cum sunt ele promovate. Ingredientele lor principale (taurina, l-carnitina și glucuronolactona) nu oferă deloc impulsul energetic pe care îl promit aceste produse. „Taurina și L-carnitina sunt aminoacizi implicați în metabolismul energetic și se găsesc în mod natural în mușchii și țesuturile organelor. Sunt utilizate în produsele energetice, dar nu stimulează. Despre glucuronolactona se spune adesea că ajută la creșterea energiei din cauza presupusului său impact asupra metabolismului, dar nu are niciun efect real asupra nivelului de energie.„, menționează doctorul Cohn. Singura creștere a energiei poate proveni de la zahăr, dar nu are efecte îndelungate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu consumăm mai mult de 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, iar aceste băuturi conțin cam 13 lingurițe pe porție, deci mai mult decât dublu. Concluzia este că pe lângă faptul că pot afecta sănătatea inimii, aceste băuturi și cantitatea enormă de zahăr adăugat pe care o conțin pot contribui semnificativ la creșterea riscului de obezitate și rezistență la insulină.

Băuturile energizante pot provoca dureri de cap și modificări ale dispoziției

Băuturile energizante pot provoca și dureri de cap sau modificări ale dispoziției persoanei care le consumă. Guarana, un alt ingredient din astfel de produse, este o plantă bogată în cofeină care stimuleză sistemul nervos central atunci când este consumată și deși pe moment îți poate oferi sentimentul că ai mai multă energie, că gândești mai limpede sau îți poate reduce pofta de mâncare, efectele adverse sunt durerile groaznice de cap, insomnia, stări de nervozitate și modificări ale stării de dispoziție. Nici guarana nu este trecută pe lista ingredientelor, un alt lucru de luat în seamă atunci când vrei să consumi astfel de băuturi energizante.

Trebuie să fii mereu conștient de efectele cofeinei și să eviți consumarea ei în cantități mari. Potrivit specialiștilor, cofeina poate face parte din dieta noastră zilnică, dar o cantitate prea mare, așa cum regăsim de altfel în băuturile energizante, poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

Citește și: Ce să nu comanzi niciodată la fast-food

Sanatate

față

Cum să scapi de obiceiul de a-ți atinge fața: sfaturi de la experți

Pentru a te proteja de COVID-19 un prim pas este să scapi de obiceiul de a-ți atinge fața, nasul sau [...]

Afectiuni

copil

Hiperactivitatea la copii sau ADHD: tot ce trebuie să știi

Deși ADHD nu are încă o cauză precisă care să îl declanșeze, această afecțiune de natură comportamentală este destul de [...]

Noutati

Specialiștii au ajuns la o concluzie: “Imunitatea populației din România pentru COVID 19 e de sub 2%”

MedLife anunță finalizarea studiului privind imunizarea naturală a populației pentru COVID 19. Compania a extins eșantionul până la 1005 persoane, cadre [...]