Trebuie sau nu să dezinfectezi cumpărăturile? Care sunt avertismentele specialiștilor

covid
Imagine de Hank Williams via Pixabay

Până în acest moment nu există niciun fel de dovadă a faptului că noul coronavirus se poate transmite prin intermediul alimentelor. Deși există reguli clare pe care trebuie să le respecți atunci când ajungi acasă sau un fel de ghid al cumpărăturilor în vreme de pandemie, în prezent avertismentele legate de dezinfectarea alimentelor sunt la fel ca de obicei: regulile de igienă trebuie să fie respectate cu sfințenie oricând, nu numai acum când COVID-19 face atâtea victime în întreaga lume.

Simpla atingere a alimentele pe care le cumperi din magazin în această perioadă nu te va infecta, spun specialiștii. Sunt multe întrebări legate de igienizarea ambalajelor cumpărăturilor, iar Donald Schaffner, microbiolog și expert în siguranța alimentelor de la Universitatea Rutgers, a răspuns la câteva dintre ele.

Să te speli pe mâini înainte de a te așeza la masă este o regulă care trebuie să fie respectată chiar și atunci când nu suntem în pandemie.

Dr. Adrian Marinescu: „Nu s-a demonstrat până în acest moment că ar fi o transmitere pe cale digestivă

Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Matei Balș: „Nu s-a demonstrat până în acest moment că ar fi o transmitere pe cale digestivă. Exact cum se întâmplă la o hepatită acută alimentară. Așa că discuția este legată doar de manipularea ambalajului și de contactul cu cel care vine să ne aducă la ușă, prin faptul că plătim. Dacă avem grijă cu aceste lucruri, este de preferat această metodă, decât să mergem la supermarket pentru cumpărături, asta însemnând să ieșim din casă„.

În ultimul timp mulți oameni au considerat că este potrivit să spele cu apă și săpun alimentele după ce la aduc acasă. Avertismentul medicilor este însă unul foarte clar: săpunul poate provoca stări de greață, vărsături sau chiar diaree dacă este ingerat. Eventual fructele și legumele se spală, dar numai cu apă rece.

Când ajungi la supermarket folosește soluţia dezinfectantă de la intrare chiar dacă ai mănuşi şi nu îți atinge fata

Încă de la începutul pandemiei oamenii au primit recomandarea să folosească pungile personale reutilizabile în locul cărucioarelor de cumpărături din magazine. Trebuie doar să spălați aceste pungi periodic, o practică care trebuie respectată mereu.

Dacă te temi că te vei infecta cu noul coronavirus atunci când mergi la cumpărături, atunci trebuie să profiți cât mai mult de regulile de igienizare puse la dispoziție de marile magazine și să practici distanțarea socială adecvată, adică să menții cei 1,8 metri distanță de ceilalți cumpărători. Este bine să ții cont de recomandările medicilor: să meargă o singură persoană din familie la magazin și să aibă mască și mănuși. Când ajungi la supermarket folosește soluţia dezinfectantă de la intrare chiar dacă ai mănuşi şi nu îți atinge fata!! Şi cu toate că porți masca, păstrează distanţa de cel puţin doi metri faţă de cei din jur şi nu te înghesui.

https://www.facebook.com/departamenturgente/photos/a.435236816637995/1492687620892904/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAK0EdHOQvc3x5Sjn3F87fpVRAQWA1fGSYhBdn-RkT0OQgAMIeDYSSM3APf4ouLc1IPVQnFupQeU_xA5MOXRwQvSHqiDfU-V9EKbMUt7J_nsWgGp2sCcjZ8pWX4IepvTYKqWEgoHXiNtzxmxBGALKLzQkcgXVunEfa1hvyakRmteg-qMmbxozM1ULpkbrq5mXZj2c07BIFg_U4P7yNOPn4STXR7cRhSNuDoaP–xQT6P1oN_8xJAUU0q8BzHdRxfI17wMVcDbvvwbyNS12JBEHrI27T5k2tJ2Zx7ppGRQt-iKCsMadbzYMS34Xt-dPxFB5m4ntYMqrJHDEEk2Z4TJw5kw&__tn__=-R

Citește și: VIDEO. Ce exerciții fizice trebuie să faci în izolarea impusă de epidemia de Coronavirus

Timp liber

Ioana Ginghina

Ioana Ginghină îți dă 5 ponturi care te ajută să lupți cu kilogramele în plus

Actrița Ioana Ginghină îți dă 5 ponturi cu ajutorul cărora îți poți menține greutatea ideală și când stai acasă. Ioana [...]

Sanatate

asimetrie sani

Un sân mai mic și unul mai mare, nimic ciudat spun specialiștii

Studiile au dezvăluit de-a lungul timpului că femeile sunt îngrijorate atunci când își dau seama că au un sân mai [...]

Noutati

Romania Headstart Project

Un startup românesc care produce ochelari ce ajuta nevăzătorii să se deplaseze, admis în Headstart

Headstart, una dintre competițiile emblematice pentru inovatorii din domeniul sănătății, și-a anunțat semifinaliștii. O echipă din România obține 40.000 euro [...]