Trebuie sau nu să dezinfectezi cumpărăturile? Care sunt avertismentele specialiștilor

covid
Imagine de Hank Williams via Pixabay

Până în acest moment nu există niciun fel de dovadă a faptului că noul coronavirus se poate transmite prin intermediul alimentelor. Deși există reguli clare pe care trebuie să le respecți atunci când ajungi acasă sau un fel de ghid al cumpărăturilor în vreme de pandemie, în prezent avertismentele legate de dezinfectarea alimentelor sunt la fel ca de obicei: regulile de igienă trebuie să fie respectate cu sfințenie oricând, nu numai acum când COVID-19 face atâtea victime în întreaga lume.

Simpla atingere a alimentele pe care le cumperi din magazin în această perioadă nu te va infecta, spun specialiștii. Sunt multe întrebări legate de igienizarea ambalajelor cumpărăturilor, iar Donald Schaffner, microbiolog și expert în siguranța alimentelor de la Universitatea Rutgers, a răspuns la câteva dintre ele.

Să te speli pe mâini înainte de a te așeza la masă este o regulă care trebuie să fie respectată chiar și atunci când nu suntem în pandemie.

Dr. Adrian Marinescu: „Nu s-a demonstrat până în acest moment că ar fi o transmitere pe cale digestivă

Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Matei Balș: „Nu s-a demonstrat până în acest moment că ar fi o transmitere pe cale digestivă. Exact cum se întâmplă la o hepatită acută alimentară. Așa că discuția este legată doar de manipularea ambalajului și de contactul cu cel care vine să ne aducă la ușă, prin faptul că plătim. Dacă avem grijă cu aceste lucruri, este de preferat această metodă, decât să mergem la supermarket pentru cumpărături, asta însemnând să ieșim din casă„.

În ultimul timp mulți oameni au considerat că este potrivit să spele cu apă și săpun alimentele după ce la aduc acasă. Avertismentul medicilor este însă unul foarte clar: săpunul poate provoca stări de greață, vărsături sau chiar diaree dacă este ingerat. Eventual fructele și legumele se spală, dar numai cu apă rece.

Când ajungi la supermarket folosește soluţia dezinfectantă de la intrare chiar dacă ai mănuşi şi nu îți atinge fata

Încă de la începutul pandemiei oamenii au primit recomandarea să folosească pungile personale reutilizabile în locul cărucioarelor de cumpărături din magazine. Trebuie doar să spălați aceste pungi periodic, o practică care trebuie respectată mereu.

Dacă te temi că te vei infecta cu noul coronavirus atunci când mergi la cumpărături, atunci trebuie să profiți cât mai mult de regulile de igienizare puse la dispoziție de marile magazine și să practici distanțarea socială adecvată, adică să menții cei 1,8 metri distanță de ceilalți cumpărători. Este bine să ții cont de recomandările medicilor: să meargă o singură persoană din familie la magazin și să aibă mască și mănuși. Când ajungi la supermarket folosește soluţia dezinfectantă de la intrare chiar dacă ai mănuşi şi nu îți atinge fata!! Şi cu toate că porți masca, păstrează distanţa de cel puţin doi metri faţă de cei din jur şi nu te înghesui.

Ce fac înainte de a merge la cumpărături?Cum mă protejez în timpul cumpărăturilor?Ce fac când mă întorc de la…

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Vineri, 20 martie 2020

Citește și: VIDEO. Ce exerciții fizice trebuie să faci în izolarea impusă de epidemia de Coronavirus

Interventii si terapii

riduri

Toxina botulinică. De ce este botoxul un remediu eficient împotriva îmbătrânirii, cum se injectează și ce riscuri poate avea tratamentul?

Știm că perioada izolării a fost greoaie, pentru multe din doamnele și domnișoarele care nu au reușit să mai apeleze [...]

Sanatate

amețeală

Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce [...]

People

Gaspar Gyorgy

Gaspar Gyorgy, psiholog: ”Cred că nu ar trebui să ne fie totuna cine este omul alături de care alegem să ne trăim viețile!”

Psiholog și scriitor, Gaspar Gyorgy vorbește în acest interviu despre elementele esențiale într-o relație de cuplu, dar și cum terapia [...]