Cum să-ți construiești încrederea în sine

O femeie îmbrăcată în costum elegant, cu părul coafat, care arată semnul ok către camera de fotografiat
Încrederea se poate referi la un sentiment general de siguranță în capacitatea ta de a-ți controla viața sau poate fi mai specifică unei situații / Pexels

Încrederea este un sentiment de siguranță în ceea ce privește abilitățile, calitățile și judecata ta. Asociația Americană de Psihologie definește încrederea în sine drept „convingerea că cineva este capabil să îndeplinească cu succes cerințele unei sarcini”. Fiecare om trebuie să trăiască mereu cu astfel de sentimente, iar dacă te afli într-un punct de cotitură al vieții tale, află mai multe despre cum să-ți construiești încrederea în sine.

Încrederea se poate referi la un sentiment general de siguranță în capacitatea ta de a-ți controla viața sau poate fi mai specifică unei situații. De exemplu, s-ar putea să ai încredere în tine într-un anumit domeniu de expertiză, dar să te simți mai puțin încrezătoare în alte domenii. Cercetările sugerează că încrederea este importantă pentru sănătate și bunăstarea psihologică.

Cum să-ți construiești încrederea de sine

Având un nivel sănătos de încredere în sine, te poate ajuta să ai mai mult succes în viața personală și profesională. Cercetările au descoperit, de exemplu, că oamenii mai încrezători au tendința de a obține rezultate mai bune din punct de vedere academic. Nivelul tău de încredere chiar afectează modul în care te prezinți în fața celorlalți.

Din fericire, există mai multe moduri prin care vă puteți crește încrederea în sine. Indiferent dacă îți lipsește încrederea într-un anumit domeniu sau te chinui să te simți încrezător în orice, aceste sfaturi te pot ajuta să fii mai sigură pe tine

Nu te compara cu ceilalți

Compari felul în care arăți cu oamenii pe care îi vezi pe Instagram? Sau poate îți compari salariul cu cât câștigă prietenul tău. Teoria comparației sociale explică faptul că a face comparații este firesc. Dar este puțin probabil să vă ajute la creșterea încrederii în sine. Poate avea chiar efectul opus.

Un studiu din 2018, publicat în Personality and Individual Differences, a găsit o legătură directă între invidie și felul în care ne simțim. Mai exact, cercetătorii au observat că atunci când oamenii se compară cu ceilalți, experimentează invidie. Și cu cât au mai multă invidie, cu atât se simt mai rău în propria persoană.

Cum îți construiești încrederea în tine când observi că faci comparații? În primul rând, amintiți-vă că acest lucru nu este de ajutor. Fiecare își conduce cursa și viața nu este o competiție.

Dacă te simți invidios pe viața altcuiva, este de asemenea util să-ți amintești propriile tale puncte forte și succese. Fă un jurnal de recunoștință pentru ați aminti mai bine zonele din viață în care ai fost binecuvântat. Acest lucru te poate ajuta să te concentrezi asupra propriei vieți decât pe a altora.

Cum să limitezi compararea cu ceilalți

  • Înconjoară-te de oameni pozitivi;
  • Gândește-te la felul în care te fac prietenii tăi să te simți. Te ridică sau te doboară? Te judecă în mod constant sau te acceptă pentru ceea ce ești?

Oamenii cu care petreci timpul îți pot influența gândurile și atitudinile despre tine, poate mai mult decât îți dai seama. Așadar, fii atentă la felul în care te fac ceilalți să te simți. Dacă te simți prost cu tine după ce ai stat cu o anumită persoană, ar putea fi timpul să-i spui la revedere.

Înconjoară-te de oameni care te iubesc și vor tot ce este mai bun pentru tine.

Fii blandă cu tine însuți

Compasiunea de sine implică să te tratezi cu bunătate atunci când faci o greșeală, eșuezi sau experimentezi un eșec. Îți permite să devii mai flexibilă din punct de vedere emoțional și te ajută să navighezi mai bine în emoțiile provocatoare, îmbunătățindu-ți conexiunea cu tine și cu ceilalți.

Un studiu din 2015 conectează compasiunea de sine cu încrederea în sine. Așa că, data viitoare când te afli într-o situație dificilă, recunoaște că a fi imperfectă este un lucru normal.

Data viitoare când începi să crezi că nu te pricepi să vorbești într-o întâlnire sau că nu ești prea în formă pentru a te antrena, reamintește-ți că gândurile tale nu sunt întotdeauna corecte. Atunci găsește o modalitate de a transforma acele gânduri într-o discuție mai pozitivă.

Exersează să te confrunți cu unele dintre temerile tale care provin din lipsa de încredere în tine. Dacă ți-e teamă că te vei face de rușine sau crezi că o să faci o încurcătură, încearcă oricum. Puțină îndoială de sine poate ajuta chiar la îmbunătățirea performanței.

Fă lucruri la care ești bună

Ce se întâmplă când faci lucruri la care ești bună? Încrederea în sine începe să crească. Punctele forte devin și mai puternice, ceea ce te ajută să îți îmbunătățești încrederea în tine. Adoptarea acestei abordări are și un alt beneficiu: poate crește nivelul mulțumirii față de viața ta.

Dacă ești bună la un anumit sport, de exemplu, fă în așa fel încât să te antrenezi cel puțin o dată pe săptămână. Dacă ești bună la o anumită sarcină la serviciu, încearcă să o faci mai des.

Află când să spui nu

Deși a face lucruri la care ești bună poate da un impuls încrederii în sine, este la fel de important să recunoști situațiile care pot duce la scăderea încrederii tale. Poate descoperi că de fiecare dată când participi la o anumită activitate, te simți mai rău cu tine, în loc să te simți mai bine.

Să spui nu activităților care tind să-ți distrugă încrederea în sine este în regulă. Cu siguranță, nu vrei să eviți să faci ceva care te face să te simți inconfortabil, deoarece disconfortul este adesea parte a procesului de creștere personală. În același timp, nu e nimic rău în a-ți cunoaște limitele și a te ține de ele.

Stabilirea limitelor sociale și emoționale îți permite să te simți mai în siguranță din punct de vedere psihologic. De asemenea, te poate ajuta să te simți mai în control. Încrederea în sine înseamnă, în parte, să simți că ai controlul asupra vieții tale. Granițele ajută la stabilirea acestui sentiment de control.

Data viitoare când cineva îți sugerează să faci ceva despre care știi că va scădea încrederea în sine, refuză respectuos. Nici tu nu trebuie să eviți pentru totdeauna această activitate. Odată ce înveți cum să fii mai încrezătoare, s-ar putea să te simți suficient de puternică pentru a încerca din nou, fără a răni încrederea pe care o ai în tine.

Stabilește obiective realiste

Urmărirea obiectivelor tale implică adesea eșecul de mai multe ori până când îți dai seama ce funcționează. Acest lucru te poate face să te întrebi dacă ai ceea ce este necesar pentru a reuși. De asemenea, poate pune la îndoială cum să fii mai încrezătoare în timp ce îți îndeplinești visele. Răspunsul constă în stabilirea unor obiective realiste.

S-a constatat că stabilirea unor obiective de înaltă valoare și eșecul acestora dăunează nivelurilor de încredere. În schimb, obiectivele realiste sunt realizabile. Și cu cât îți atingi obiectivele mai mult, cu atât ai mai multă încredere în tine și în abilitățile tale.

Pentru a stabili obiective realiste, notează ceea ce vrei să obții. Apoi, întreabă-te ce șansă ai pentru a le atinge. Fii sinceră.

Dieta si nutritie

O femeie care adaugă ulei în salate

Ce uleiuri sănătoase poți adăuga în salate

De la măsline și in până la nucă de cocos, cu siguranță vei regăsi multe uleiuri pe piață, dar utilizările [...]

Dieta si nutritie

cântar

Vrei să slăbești fără niciun fel de efort? Iată ce trebuie să mănânci

Vrei să slăbești, dar nu ești deloc mulțumit de ce se întâmplă atunci când ești la dietă? Secretul este să [...]

Sanatate

Deficitul de magneziu poate provoca spasme cardiace

Deficitul de magneziu poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, deoarece magneziul este un mineral esențial implicat în numeroase funcții [...]