Dieta anti-inflamație. Un deal de 11 pași pe termen lung

Dacă îți dorești să mănânci sănătos pe termen lung, inflamațiile din corp trebuie să fie cât mai rare și mai puține. Aceste inflamații în corp pot produce nenumărate afecțiuni printre care se numără artrita, probleme cu inima, Alzheimer, Parkinson sau și cancer. Specialiștii au făcut câteva studii recente care au dus la o dieta anti-inflamație bazată pe câteva reguli clare, dar simple.

Studiile recente arată că o dietă adaptată organismului tău nu numai că te ajută pe termen lung, dar te ajută și în procesul anti-îmbătrânire stabilizându-ți glicemia și îmbunătățește metabolismul. Chiar dacă obiectivul este acela de a avea o viață sănătoasă, foarte mulți oameni care urmează acești pași, vor pierde și din greutate.

Iată care sunt cei mai importanți 11 pași pentru această dietă anti-inflamație sau de ce nu un nou mod de viață:

1. Consumă cel puțin 25 de grame de fibre în fiecare zi

O dietă bogată în fibre ajută reducerea inflamațiilor prin adaosul natural din fructe, legume și din alte alimente. Pentru aportul de fibre zilnice este indicat consumul de fulgi de ovăz, grâu, secară, legume precum vinetele, ceapa și o varietate de fructe precum bananele (3g de fibră la o banană) și afine (3.5g la o cană consumată din aceste fructe).

2. Jumătate de cească de fructe sau legume sau o ceașcă de frunze crude

Consumul de fructe în combinație cu legume și frunze (spanac, valeriană, rucola) sunt foarte benefice organismului. Pentru o îmbunătățire puteți adaugă ierburi și condimente cum ar fi tumericul și ghimbirul pentru capacitatea lor nemaipomenită de anti-oxidare.

3. Varza si usturoiul, vedetele dietei

Ustoroiul, ceapa verde, ceapa galbenă sau roșie, prazul alături de broccoli, varză (roșie și albă), conopidă sau varză de Bruxelles sunt ideale pentru organism și se recomandă de 4 ori pe săptămână consumul lor în diferite combinații. Aceste legume au un puternic efect anti-oxidant și pot preveni apariția cancerului. Dacă nu te deranjează prea tare mirosul, poți consuma zilnic un cățel de usturoi.

4. Consum scăzut al grăsimilor saturate

Redu cât de mult poți consumul de grăsimi saturate pentru a preveni afecțiuni ale inimii. De asemenea este indicat consumul scăzut al cărnii roșii, iar dacă o consumi, marinează-o cu ierburi aromatice. Este indicat și consumul cât mai scăzut al dulciurilor.

5. Consumă alimente bogate în Omega 3

Cercetările arată că acizii grași Omega 3 reduc inflamațiile și scad riscul îmbolnăvirii de cancer, cardiace și artrită – afecțiuni ce au un risc inflamator ridicat la baza lor. Alimentele bogate în Omega 3 sunt nucile, fasolea de orice fel, soia și năutul. Și bineînțeles consumul de pește precum somonul, scoicile, heringul, păstrăvul, macroul, sardinele și anșoa.

6. Consumul de pește de 3 ori pe săptămână

Peștele cu consum scăzut de grăsimi precum somonul, scoici, hering, păstrav, macrou, sardine și anșoa este indicat în acest tip de dietă.

7. Folosiți ulei ce conține grăsimi sănătoase

Corpul are nevoie de grăsimi, dar acel tip care sunt benefice organismului. Uleiul de măsline virgin sau extra-virgin presat la rece ar fi ideal. Bun este și uleiul de rapiță.

8. Gustări sănătoase de 2 ori pe zi

Dacă îți place să ronțăi ceva între mesele principale ideale sunt sticksuri de țelină, de morcovi sau oleginoase precum fisticul, migdalele sau nucile. Benefic e și iaurtul grecesc neîndulcit.

9. Evită mâncarea procesată și zahărul rafinat

În acest punct intră mâncarea procesată ce conține fructoză în exces sau sare în exces, care contribuie la inflamarea corpului. Este de evitat zahărul rafinat sau îndulcitorii artificiali ce pot avea efecte extrem de dăunătoare organismului.

10. Citește eticheta și evită tot ce conține grăsimi hidrogenate

Evită orice tip de produs care are în compoziție grăsimi hidrogenate, margarina sau uleiuri hidrogenate. Biscuții sau prăjiturile sunt cele despre care vorbim aici.

11. Folosește condimente în dieta anti-inflamație

Condimente precum tumericul, scorțișoara, salvia, cimbru sau ghimbirul sunt cunoscute încă din antichitate pentru efectul lor benefic asupra organismului; așadar le puteți folosi atât în alimente, precum și la dulciuri.

Nutritie si sport

stretching

Stretchingul, exercițiile perfecte pentru vară

Exercițiile de stretching îți ajută corpul să se detensioneze, chiar și în zilele prea călduroase, când nu mai vrei sau [...]

Interventii si terapii

Ce este homeopatia și care sunt bazele acesteia

Inradacinata in principii vechi de secole, homeopatia este o abordare alternativa de vindecare la medicina traditionala moderna si utilizeaza substante [...]

Afectiuni

boala arterială

Cum se manifestă boala arterială periferică și ce tratamente moderne există

Boala arterială periferică este o patologie cardiovasculară ce afectează vasele de sânge din afara inimii, producând simptome deranjante ce conduc [...]