Alimente care îți afectează sănătatea creierului. La ce să fii atent atunci când le consumi

Mai multe gogoși glazurate, colorate, cu bomboane pe ele
Găsirea unor modalități de a susține sănătatea creierului este cea mai importantă pentru mulți oameni / Pexels

Aceste alimente care îți afectează sănătatea creierului pot funcționa împotriva obiectivelor de sănătate, mai ales dacă le incluzi frecvent în dieta ta.

Găsirea unor modalități de a susține sănătatea creierului este cea mai importantă pentru mulți oameni. Și o modalitate prin care poți face acest lucru este prin reducerea aportului de alimente care îți afectează sănătatea creierului. Ceea ce mănânci are un efect asupra întregului tău organism.

Alimente care îți afectează sănătatea creierului

„A avea o sănătate optimă a creierului înseamnă a minimiza inflamația și expunerea la toxine, a fi flexibil din punct de vedere metabolic, a avea energie de susținere și a avea suficient suport neurotrofic”, spune Dale Bredesen, cercetător în neuroștiință și expert în boli neurodegenerative.

Există mulți factori care pot juca un rol major în degradarea sănătății creierului, unii fiind complet scăpați de sub controlul tău, cum ar fi genetica și vârsta. Dar există și alți factori care te pot ajuta să îți menții creierul în formă, cum ar fi evitarea fumatului.

Și când vine vorba de alegerile tale alimentare, este cunoscut faptul că respectarea tiparelor alimentare bogate în antioxidanți, cum ar fi dieta mediteraneană și concentrarea pe nutrienți precum acizii grași omega-3 și vitaminele B poate ajuta la menținerea sănătății creierului în mod natural. Un aport zilnic ridicat de fructe și legume poate duce la o performanță cognitivă mai bună în comparație cu oamenii care au cantități scăzute de fructe și legume în dieta lor.

Așadar, o dietă bogată în nutrienți, plină de antioxidanți, grăsimi sănătoase și micronutrienți poate ajuta la menținerea sănătății creierului. Dar, pe de altă parte, există anumite alimente care pot funcționa împotriva obiectivelor de sănătate ale creierului tău, mai ales dacă le incluzi frecvent în dieta ta.

Dacă te concentrezi pe bunăstarea cognitivă, acestea sunt alimentele care îți afectează sănătatea creierului și pe care ar trebui să le consumi în cantități foarte limitate.

Pui prăjit

Orice este prăjit cu siguranță are gust bun. Acea textură crocantă de care te bucuri odată ce muști mâncarea prăjită este ceva greu de înlocuit. Dar să mănânci alimente prăjite, cum ar fi puiul prăjit, deseori nu-ți face niciun favor creierului. Rezultatele unei meta-analize publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică au arătat o relație între consumul mai mare de alimente prăjite și riscul crescut de probleme de sănătate cognitivă.

Jeleuri

Tuturor ne place un răsfăț dulce din când în când. Dar bomboanele, cum ar fi jeleurile, sunt aproape lipsite de orice nutrienți, deoarece sunt în esență făcute din zahăr pur. În timp ce zahărul sub formă de glucoză este necesar ca sursă de energie, consumul prea mare de zahăr este legat de afectarea memoriei și un risc crescut de demență. Din acest motiv, este mai bine să-ți rezervi jeleurile pentru răsfățuri ocazionale și să rămâi cu gustări dulci mai bogate în nutrienți pentru consumul frecvent, cum ar fi fructele.

Pește-spadă

Se recomandă ca oamenii să consume mai mult pește și crustacee pentru beneficiile pe care le au asupra sănătății creierului, din cauza grăsimilor sănătoase și a colinei pe care le conțin. Dar există câteva avertismente legate de această recomandare generalizată.

În primul rând, fructele de mare nu ar trebui să fie prăjite, deoarece consumul de alimente prăjite este legat de rezultate slabe asupra sănătății cognitive. Și în al doilea rând, peștele nu trebuie să conțină cantități mari de mercur. Peștele-spadă este un pește mai mare și se știe că tinde să aibă cantități mai mari de mercur acumulate în carnea sa.

De ce să eviți peștele cu conținut ridicat de mercur? Acumularea unei cantități mai mari de mercur este legată de performanța mai scăzută la testele funcției cognitive. „Din fericire, există alternative delicioase, cum ar fi peștele prins în sălbăticie (somon, macrou, hamsii, sardine și hering), cu grăsimi omega-3 mult mai mari și niveluri foarte scăzute de mercur toxic pentru creier.

Hot dog

În general, nu mâncăm hot-dog sau alte cărni ultraprocesate crezând că sunt un „aliment sănătos”. Dar consumul lor frecvent poate face ravagii asupra sănătății creierului, mai ales dacă nu echilibrezi aportul de carne procesată cu alimente care susțin sănătatea creierului, cum ar fi somonul, nucile și legumele verzi.

Multe studii leagă consumul de carne ultraprocesată de efectele negative asupra sănătății cognitive. De exemplu, un studiu recent publicat în Jurnalul European de Nutriție a arătat că cei care au mâncat mai multă carne ultraprocesată și alte alimente au arătat o capacitate mai mică de a efectua anumite teste.

Dr. Bredesen adaugă că „din păcate, cărnurile care conțin nitrați și nitriți, cum ar fi hot-dog, șunca și mezelurile cresc riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson, precum și cancer, boli cardiovasculare și diabet”.

Ambalajul mâncării

Uneori, nu mâncarea pe care o mănânci, ci mai degrabă ambalajul ei reprezintă un risc. Ambalajele pentru fast-food sunt renumite pentru că conțin substanțe per- și poli-fluoroalchil (PFAS) sau substanțe chimice care sunt legate de multe efecte negative asupra sănătății, inclusiv efecte negative asupra sănătății cognitive.

PFAS se găsesc în ambalaje pentru hamburgeri, cutii de pizza și alte ambalaje care sunt rezistente la grăsimi. Aceste substanțe chimice se pot scurge în alimente și pot crește expunerea alimentară, ceea ce poate să afecteze sănătatea cognitivă.

Gogoși

Gogoșile nu susțin sănătatea creierului. Aceste delicii sunt de obicei făcute cu adaos de zaharuri, care, atunci când sunt consumate în exces, par a fi asociate cu o funcție cognitivă mai scăzută.

Gogoșile sunt, de asemenea, prăjite și sunt considerate un aliment ultra-procesat, evidențiind cât de dăunător poate fi consumul lor pentru sănătatea creierului.

Sanatate

Varicela la copii: ce este, cum se manifestă și cât timp ești contagioasă

Varicela la copii este o boală cauzată de virusul varicelo-zosterian. Aceasta se manifestă sub forma unei erupții cutanate cu vezicule [...]

Interventii si terapii

5 beneficii pentru folosirea tehnologiei moderne în tratamentul cu implant dentar

În noua eră a tehnologiei moderne, soluțiile avansate au acaparat fiecare parte a vieții noastre. Din fericire, această evoluție și-a [...]

Dieta si nutritie

dieta

5 diete pe care NU trebuie să le urmezi

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție atrage atenția asupra tipurilor de diete care nu ar trebui urmate niciodată. Conform [...]