Toamna, printre schimbările aduse de noul sezon se numără și frigul, iar toată lumea știe că de cele mai multe ori ajungi să te refugiezi în mâncare pentru a simți senzația de căldură în organism.
Știi despre ce vorbim nu? Despre senzația aceea care se simte după o zi de serviciu, o zi friguroasă de toamnă, după un dulș cald, o pijama pufoasă și o mâncare caldă. Pentru a nu cădea însă în capcana kilogramelor, cel mai bine este să mânânci echilibrat și să te îngrijești în continuare, așa cum ai făcut și înainte de vară când ți-ai pregatit trupul pentru costumul de baie.
Dieta de toamnă presupune consumul de fructe și legume de sezon, un plus de vitamine și minerale, cu un conținut caloric mic, care te vor ajuta să-ți păstrezi silueta, dar vor avea grijă și de imunitatea organismului tău.
Nu trebuie să-ți neglijezi dieta. Cel mai important sfat pentru a nu acumula kilograme este să nu ratezi nicio masă și să mănânci atât cât organismul îți cere.
Micul dejun este masa principală a zilei, deci nu trebuie ratată. Acesta trebuie să fie echilibrat și consistent, în jur de 300-400 de calorii.
Exemplu: o băutură caldă, un iaurt degresat, un fruct de aproximativ 150 de grame, și 40 de grame de cereale.
Gustarea de dimineață este opțională. Poți consuma de exemplu un iaurt și un fruct, în jur de 100 de kcal.
Masa de prânz trebuie să fie variată. Poți consuma o supă, 150 de grame de carne fiartă sau friptă, o salată de crudități, 50 de grame se pâine și ca desert, dacă simți neapărată nevoie, un fruct.
Gustarea de după masa de prânz este opțională. Astfel de gustări au rolul de a potoli foamea, dar nu trebuie să-ți distrugă foamea.
Cina nu trebuie să fie foarte consistentă, maximum 300 kcal. Aici poți alege legume fierte sau crude, carne slabă sau pește, iaurt.
Pe măsură ce zilele sunt tot mai scurte, mai reci și mai friguroase, senzația de dulce este cea care îți poate da bătăi de cap. Află cum poți evita acest lucru:
Încearcă să consumi mereu alimente care să îți ofere senzația de sațietate, de exemplu pâinea din făină integrală, ouă, brânză degresată, mere.
Mănâncă până te saturi. Dacă consumi la masă alimentele de care ai nevoie și cât ai nevoie, atunci nu are de ce să îți fie foame două ore mai târziu.
Atunci când consumi ceva care îți place, de exemplu ciocolată, încearcă să o savurezi cum se cuvine, așa cum trebuie să faci cu orice fel de aliment care îți încântă simțurile. Cel mai important este să te controlezi și să nu depășești limita.
Luni:
Mic dejun: un bol cu brânză de vaci degresată, o roșie, o felie de pâine integrală
Gustare: o piersică și un bol cu nuci
Prânz: pui și legume la grătar (dovlecel, vânătă, roșie), o felie de pâine integrală, prune
Cină: o felie de pâine integrală, o felie de șuncă presată, un strugure
Marți:
Mic dejun: un iaurt degresat, 3 linguri de cereale integrale, un măr
Gustare: o felie de pepene galben, un pumn de nuci
Prânz: supă de roșii, cod (grătar/la cuptor) cu fasole verde, o felie de pâine integrală, două prune
Cină: salată de vinete, o roșie, o felie de pâine integrală, o piersică
Miercuri:
(Fără proteine animale!)
Mic dejun: un pahar de suc de grepfrut, o felie de pâine integrală, o felie de tofu
Gustare: o pară, un bol de nuci
Prânz: ciorbă de legume (fără cartofi), soia cu legume la cuptor, o felie de pâine integrală, o felie de pepene verde
Cină: ciuperci la cuptor/la grătar, o felie de pâine integrală, un bol cu salată de fructe
Joi:
Mic dejun: un ou fiert, o roșie, un ardei gras, o felie de pâine integrală
Gustare: un bol cu nuci, două prune
Prânz: vită la grătar, salată de țelină și morcov, o felie de pâine integrală, un strugure
Cină: conopidă gratinata (cu o linguriță de șvaițer), o felie de pâine integrală, o piersică
Vineri:
(Fără proteine animale!)
Mic dejun: un pahar cu lapte din soia, 3 linguri de cereale integrale, un măr
Gustare: un pahar de suc de fructe (preparat în casă) și nuci
Prânz: ghiveci de legume (fără cartofi), o felie de pâine integrală, salată de fructe
Cină: un pahar de suc de roșii, o felie de pâine integrală, o felie de tofu, gutui/mere la cuptor
Sâmbătă:
Mic dejun: o felie de pâine integrală, o felie de șuncă de pui, un ardei gras, un pahar de suc de grepfrut
Gustare: un măr, nuci
Prânz: supă crema de legume (fără cartofi), pui la grătar cu salată de varză, o felie de pâine integrală, o felie de pepene verde
Cină: dovlecei gratinați cu două linguri de brânză de vaci slabă, o felie de pâine integrală, o piersică
Duminică:
Mic dejun: un pahar de lapte degresat, 3 linguri de cereale integrale, o pară
Gustare: un pahar de suc de fructe, nuci
Prânz: peste cu legume la grătar, o felie de pâine integrală, salată de fructe
Cină: salată verde
cu șuncă presată,
o felie de pâine integrală, o felie de pepene galben