Top 6 alimente pentru o vedere mai bună. Dieta pentru ochi sănătoși

somon
Imagine de Shutterbug75 via Pixabay

În ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de faptul că au probleme cu vederea, că au devenit sensibili la lumină sau că pur și simplu nu mai văd clar. Ei bine, fie din cauza numărului mare de ore petrecut în fața ecranelor, fie din alte motive, pe măsură ce înaintăm în vârstă, sănătatea ochilor poate fi afectată, iar motivele sunt nenumărate.

Sfatul nostru este să găsești în alimente un aliat și să încerci să remediezi cu ajutorul lor problemele cu care te confrunți.

Specialiștii spun că o vedere bună începe cu alimentele din farfuria ta, alimente pe care le consumi zilnic. Nutrienți precum acizii grași omega 3, luteină, zeaxantină, vitamina C sau E pot preveni degenerarea oculară, cataracta și alte asemenea probleme asociate cu înaintarea în vârstă.

Vezi mai jos câteva alimente care te pot ajuta cu această problemă:

  • Spanacul este o legumă cu un conținut mare de luteină și zeaxantină, antioxidanți care previn degenerarea maculară (parte a retinei care este răspunzătoare pentru vederea centrală clară) și cataracta.
  • Morcovii sunt cunoscuți pentru cantitatea mare de betacaroten pe care o conțin, un tip de vitamina A care ajută retina și alte părți ale ochiului să funcționeze corect. Betacarotenul este un pigment portocaliu care aparține clasei de nutrienți denumită carotenoizi. Organismele noastre îl folosesc pentru a produce vitamina A, care ajută retina să convertească lumina în semnale ce urmează a fi procesate de către creier.
  • Migdalele sunt o sursă bună de vitamina E, substanță care protejează ochii de atacul radicalilor liberi și care previn și ele degenerarea maculară. Un pumn de migdale pe zi asigură cam jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E.
  • Somonul este bogat în acizi grași de tipul DHA care se regăsesc la nivelul retinei și al căror conținut scăzut este corelat cu sindromul ochilor uscați. Acizii sunt vitali pentru a ne păstra sănătatea în general, şi în special ne protejează vederea. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani arată că persoanele care consumă rar peşte gras oceanic se confruntă frecvent cu sindromul de ochi uscat şi prezintă deseori tulburări de vedere.

Somonul este un pește extrem de versatil, deci îl putem folosi în numeroase preparate cum ar fi supe, salate, aperitive și feluri principale. Dacă v-am trezit interesul, avem pregătite 5 rețete cu somon pentru iubitorii de pește:

  • Broccoli are un conținut ridicat de vitamina C care reduce riscul de slăbire a vederii și riboflavină care permite adaptarea ochilor la lumină.
  • Ouăle sau mai bine zis gălbenuşul, deţine surse bogate de antixidanţi şi zinc, cu rol important în prevenirea afecţiunilor oculare specifice bătrâneţii.

Alimente

congelate

Alimente pe care este indicat să le cumperi congelate și nu proaspete

Chiar dacă poate părea ciudată această recomandare venită din partea specialiștilor, explicația este una cât se poate de logică. Nu [...]

Sanatate

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: “S-a dublat cererea pentru aparate dentare datorita purtarii mastii”

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție, sesizeaza că cererea pentru aparate dentare s-a dublat în ultimele luni, în [...]

Afectiuni

ambrozie

Alergia la ambrozie și simptomele ei. Ce spun medicii și care sunt recomandările

Mai mult de 2 milioane și jumătate de romîni sunt afectați de ambrozie, o plantă care crește peste tot și [...]