Alimente care stimulează creierul copiilor

copil
Photo by Pexels.com

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil sănătos, frumos, inteligent, care să se bucure de viață în cel mai bun mod cu putință. Pentru că de obicei grija pentru sănătatea și dezvoltarea unui copil începe încă de când el se află în burta mamei, acest lucru nu face decât să ne bucure și să ne demonstreze că părinții sunt mai interesați ca niciodată de creșterea sănătoasă a bebelușului.

Chiar dacă inteligența depinde în mare parte de factorii genetici, alimentația joacă și ea un rol important în dezvoltarea și funcționarea corectă a creierului. Acesta este primul dintre organe care absoarbe nutrienții din alimentele pe care le consumăm.

Deși grija pentru alimentele consumate de copil se menține pe tot parcursul vieții, trebuie menționat că creierul se dezvoltă cel mai mult și destul de repede până la vârsta de trei ani.

Substanțele nutritive care contează și contribuie cel mai mult în dezvoltarea și stimularea creierului sunt:

Studiile științifice au demonstrat de-a lungul timpului că grăsimile sănătoase Omega 3 și 6 sunt definitorii asupra IQ-ului, dar și asupra capacității de memorare și concentrare.

Este cunoscut faptul că atunci când ne confruntăm cu anemia, deficiența de fier, nu ne mai putem concentra la fel de bine și ne sunt afectate memoria și atenția. La fel se întâmplă și în cazul copiilor: dacă nu au suficient fier în organism, vor avea deficiențe atât mentale, dar și fizice.

Antioxidanții sunt cei care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Aceștia luptă constant împotriva îmbătrânirii premature a organismului care afectează în mod direct creierul.

Alimente cunoscute ca stimulatori ai creierului:

Peștele este sursa principală de Omega 3 și 6.

Broccoli, conopida, mazărea, fasolea, lintea sau sfecla sunt numai câteva dintre alimentele care asigură cantitatea necesară de fier în organism.

Iaurtul grecesc ajută la menținerea flexibilității membranei cerebrale.

Ouăle sunt principala sursă de bilineurină. o substanță nutritivă care ajută la îmbunătățirea memoriei și la dezvoltarea creierului.

De mult timp studiile spun că au o memorie mai bună copiii care consumă des cereale bogate în proteine și fibre (fulgii de ovăz de exemplu), decât cei care consumă cereale dulci.

Merele, prunele, fragii, căpșunele, murele, coacăzele conțin antioxidanți care stimulează memoria. Se spune despre aceste fructe că influențeză calitatea gândirii și a memoriei.

Fasolea și plantele înrudite cu ea sunt speciale, deoarece oferă corpului energie din proteinele și carbohidrații complecși pe care ii conțin. Au în compoziție multe fibre, vitamine și minerale. Acestea sunt o hrană excelență pentru creier deoarece mențin un nivel maxim de energie și o putere maximă de concentrare a copilului.

Cu siguranță lista alimentelor benefice creierului nu se oprește aici. Încearcă să adopți tu un stil de viață sănătos în primul rând pentru a-i oferi un exemplu copilului tău.

Citește și: De ce se sărbătorește ziua copilului pe 1 iunie. Ce semnificație are această dată

Noutati

vaccin

13.569 de români s-au vaccinat anti-Covid! Când începe imunizarea în toate județele țării?

Procesul de vaccinare împotriva noului Coronavirus este în plină desfășurare în țară. Autoritățile au anunțat că începând de luni, 4 [...]

Travel

valea zanelor

Valea Zânelor, locul de la poalele Munților Făgăraș pe care trebuie să-l vizitezi în 2021

Un loc minunat de vizitat în România sa află în județul Sibiu, mai exact în comuna Porumbacu de Sus. Acolo [...]

Lifestyle

iuliana tudor

Iuliana Tudor și Crucea Roșie demarează o campanie națională de strângere de fonduri

Iuliana Tudor a anunțat astăzi demararea unei campanii naționale de strângere de fonduri împreună cu Crucea Roșie Română – ”România [...]