Adevărul este altul. Ce este lichidul roșiatic din pungile de carne? Nu, nu este sânge

carne rosie
Photo by Fábio Bueno from Pexels

Sunt multe persoane care cred că lichidul roșiatic din pungile de carne este sânge. Dar iată că de cele mai multe ori ne lăsăm înșelați de aparențe și lucrurile nu stau deloc așa cum par.

Dacă și tu ai crezut că în punga de carne cumpărată din comerț este sânge, atunci este momentul să afli că adevărul este altul. Nu trebuie să îți faci mustrări de conștiință pentru că sunt puține persoane care știu despre ce este vorba.

Tot sângele este scos din carne în timpul sacrificării

Lichidul roșiatic pe care noi l-am crezut sânge este o proteină care se numește mioglobină și care îndeplinește funcția se stocare a oxigenului în celulele musculare. Aceasta proteină este eliberată după ce musculatura a avut parte de o inflamație sau un traumatism. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, tot sângele este scos din carne în timpul sacrificării.

Mioglobina este cea care îi conferă cărnii culoarea roșie, dar colorează și lichidul pe care majoritatea oamenilor îl confundă cu sângele. Mioglobina, așa cum am spus și mai sus, este cea care ajută țesutul muscular să păstreze oxigenul, la fel ca în cazul hemoglobinei din sângele oamenilor. Fierul din mioglobină devine roșu atunci când intră în contact cu oxigenul.

Mamiferele sunt cele care au cea mai mare cantitate de mioglobină în țesutul lor, de aceea produsele din această sursă sunt cunoscute sub denumirea de „carne roșie”.

Atunci când trece prin procesul de gătire, mioglobina își schimbă culoarea și ajunge la nuanțe de maro. Cu cât este gătită mai mult, cu atât mioglobina devine mai închisă la culoare. Când ajunge să își piardă complet prospețimea atunci va deveni cenușie.

Materialul video de mai jos îți explică cel mai bine ce este de fapt mioglobina și care este întregul proces:

Citește și: Cartoful dulce. Un aliat împotriva bolilor cardiovasculare

Sanatate

amețeală

Amețești când te ridici brusc? Iată ce afecțiuni poți avea

Sunt mulți aceia care se confruntă cu amețeală și cu întunecarea câmpului vizual atunci când se ridică brusc după ce [...]

Nutritie si sport

gianluca mech

Cum te ajută dieta ketogenică să scapi de dependența de zahăr

Dependența de zahăr constituie o reală problemă pentru foarte mulți oameni în zilele noastre, întrucât acest ingredient este inclus în [...]

Alimente

rodie

VIDEO. Cea mai simplă metodă de a curăța rodia. Trucul care face înconjurul internetului

Rodia se numără printre fructele care sunt absolut delicioase, dar care îți dau bătăi de cap atunci când trebuie să [...]