Deși este una dintre cele mai intens folosite plante primăvara atât la ciorbe, tocănițe sau plăcinte, în ultimul timp șteviei nu i-au mai fost apreciate beneficiile asupra sănătății la fel cum se făcea pe vremea bunicilor.
Ștevia este o plantă răspândită în întreaga țară, care crește peste tot, pe dealuri, la munte, în grădinile din spatele curților, iar în bucătărie este celebră pentru gustul acrișor care poate ține oricând locul lămâii sau al borșului atunci când vrei să acrești ciorba, de exemplu.
Pe lângă faptul că este ușor de integrat în preparate, această plantă își pierde pe nedrept din popularitate fiindcă ea poate fi oricând folosită și ca plantă medicinală, având o mulțime de beneficii asupra corpului uman.
Ștevia este o sursă excelentă de vitamina A (esenţială pentru menţinerea sănătăţii ochilor), vitamina C (important stimul al sistemului imunitar), iar o porţie de mâncare sau salată de ştevie acoperă aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamina B. Aceasta conţine cantităţi semnificative de fibre, minerale (fier, magneziu, potasiu, fosfor şi calciu) şi compuşi organici benefici: flavonoide (cu efecte antivirale, antialergice, antiinflamatorii, antitumorale) şi antocianine (care reduc frecvența cancerelor).
Astenia de primăvară e o formă de slăbire a organismului care te poate face să te simți foarte obosit, apatic și chiar deprimat. Există câteva soluții care te ajută să treci mai ușor prin schimbarea de anotimp, iar unele dintre ele au legătură cu felul în care te alimentezi. Află mai multe informații din articolul de mai jos:
La fel ca ți în cazul spanacului, ștevia conține cantități însemnate de acid oxalic, care împiedică absorbția de fier și calciu. Consumul șteviei trebuie să se facă în cantități limitate și cu prudență pentru că are efecte diuretice, așa cum am menționat și mai sus. Ștevia nu este recomandată persoanelor care sunt predispuse să formeze pietre la rinichi.
În perioada primăverii, ștevia se găsește peste tot, în piață, în grădină, pe dealuri și pe munți, deci trebuie doar să vrei să o consumi pentru că de procurat este simplu. Trebuie întotdeauna să alegi frunze de ștevie care nu au pete, care sunt verzi, sunt curate și fragede. Acestea se pot păstra timp de 2-3 zile în frigider dacă nu ai timp să le prepari imediat, iar pentru iarnă le poți congela, după ce le-ai opărit.
Ștevia se poate adăuga în supe, sosuri, tocănițe, dar ai mereu grijă să nu o prepari în vase de fier sau aluminiu.