Ștevia, o plantă uitată, cu beneficii incredibile asupra sănătății

primăvara
Imagine de Larisa Koshkina via Pixabay

Deși este una dintre cele mai intens folosite plante primăvara atât la ciorbe, tocănițe sau plăcinte, în ultimul timp șteviei nu i-au mai fost apreciate beneficiile asupra sănătății la fel cum se făcea pe vremea bunicilor.

Ștevia este o plantă răspândită în întreaga țară, care crește peste tot, pe dealuri, la munte, în grădinile din spatele curților, iar în bucătărie este celebră pentru gustul acrișor care poate ține oricând locul lămâii sau al borșului atunci când vrei să acrești ciorba, de exemplu.

Pe lângă faptul că este ușor de integrat în preparate, această plantă își pierde pe nedrept din popularitate fiindcă ea poate fi oricând folosită și ca plantă medicinală, având o mulțime de beneficii asupra corpului uman.

Care sunt proprietățile nutritive ale frunzelor de ștevie

Ștevia este o sursă excelentă de vitamina A (esenţială pentru menţinerea sănătăţii ochilor), vitamina C (important stimul al sistemului imunitar), iar o porţie de mâncare sau salată de ştevie acoperă aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamina B. Aceasta conţine cantităţi semnificative de fibre, minerale (fier, magneziu, potasiu, fosfor şi calciu) şi compuşi organici benefici: flavonoide (cu efecte antivirale, antialergice, antiinflamatorii, antitumorale) şi antocianine (care reduc frecvența cancerelor).

Care sunt beneficiile frunzelor de ștevie

  • Dacă este introdusă în alimentație și folosită cu regularitate, ștevia te poate ajuta să scapi ușor și repede de un număr considerabil de kilograme pentru că are un număr scăzut de calorii și grăsimi.
  • Datorită proprietăților pe care le are, ștevia poate reduce inflamațiile tractului respirator, dar are și efect diuretic, deci ajută și la o bună funcționare a tractului digestiv.
  • Conţinutul de minerale şi vitamine din ştevie poate ajuta în ameliorarea asteniei de primăvară. Pentru că are un conţinut moderat de zaharuri, ştevia poate regla nivelul zahărului din zânge şi poate îndepărta pofta de dulciuri, dar şi senzaţia de foame.
  • Frunzele de ştevie ar mai fi recomandate pentru ameliorarea unor boli ale pielii precum acneea, psoriazisul şi deverse eczeme.
  • Ştevia consumată ca salată poate stimula sistemul imunitar şi cel antibacterian şi combate pneumonia sau tusea.
  • Pentru că este bogată în fibre, frunzele de ștevie au efect laxativ, deci sunt excelente și în cazul în care te confrunți cu constipația.
  • Pentru că are un puternic efect anitbacterian, ștevia poate trata rănile de la nivelul cavității bucale. Aceasta luptă împotriva cariilor dentare și a infecțiilor.

Astenia de primăvară e o formă de slăbire a organismului care te poate face să te simți foarte obosit, apatic și chiar deprimat. Există câteva soluții care te ajută să treci mai ușor prin schimbarea de anotimp, iar unele dintre ele au legătură cu felul în care te alimentezi. Află mai multe informații din articolul de mai jos:

Care sunt contraindicațiile în folosirea șteviei în alimentație

La fel ca ți în cazul spanacului, ștevia conține cantități însemnate de acid oxalic, care împiedică absorbția de fier și calciu. Consumul șteviei trebuie să se facă în cantități limitate și cu prudență pentru că are efecte diuretice, așa cum am menționat și mai sus. Ștevia nu este recomandată persoanelor care sunt predispuse să formeze pietre la rinichi.

Cum se alege și cum se consumă ștevia

În perioada primăverii, ștevia se găsește peste tot, în piață, în grădină, pe dealuri și pe munți, deci trebuie doar să vrei să o consumi pentru că de procurat este simplu. Trebuie întotdeauna să alegi frunze de ștevie care nu au pete, care sunt verzi, sunt curate și fragede. Acestea se pot păstra timp de 2-3 zile în frigider dacă nu ai timp să le prepari imediat, iar pentru iarnă le poți congela, după ce le-ai opărit.

Ștevia se poate adăuga în supe, sosuri, tocănițe, dar ai mereu grijă să nu o prepari în vase de fier sau aluminiu.

Noutati

coronavirus

De ce crește numărul infectărilor în România?

Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat de ce numărul persoanelor infectate crește [...]

Dieta si nutritie

spirulina

Ce este spirulina, cum se poate consuma și ce beneficii are

Spirulina este un superaliment care a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp. Oamenii au început [...]

Noutati

prim ajutor. resuscitare

Studiu: 90% dintre români nu știu să acorde primul ajutor

Într-un an pandemic, cu o mulțime de probleme care au legătură cu medicina expuse public, apare un studiu care relevă [...]