Ce este carobul și ce benefici are pentru organism

carob
Photo by FreePik

Deși sunt puțini cei care știu ce este carobul sau pudra de roșcove, trebuie menționat că acesta a câștigat teren în ultimul timp piața alimentelor sănătoase datorită proprietăților nutriționale, dar și din punct de vedere al beneficiilor pe care le are asupra organismului.

Carobul face parte din categoria leguminoaselor alături de soia, mazăre, fasole sau linte. Copacul care face tecile din care se obține carobul se numește Ceratonia siliqua. Tecile sale sunt de culoare maro, conțin pulpă și semințe. Grecii sunt cei care au început să îngrijească și să cultive acest copac acum vreo 4000 de ani. Chiar dacă nu este un aliment deloc nou, sunt puțini oameni care au auzit de această „ciocolată naturală”.

Pudra de carob sau pudra de roșcove, așa cum se mai numește, se obține prin măcinarea tecilor, semințele nu sunt bune pentru consum. Pudra de carob este 100% naturală și seamănă foarte mult cu pudra de cacao.

În comparație cu pudra de cacao, pudra de carob are un gust dulceag și poate fi consumată ca atare, fără să mai fie nevoie să îi adaugi îndulcitori atunci când o consumi.

Proprietățile nutritive ale pudrei de carob:

 • Este o proteină completă, are un conținut bogat de antioxidanți, fibre, fier, magneziu, potasiu, cupru și vitamine din complexul B.
 • Are un conținut mare de calciu, raportul dintre calciu si fosfor fiind aproape perfect.
 • Conține antioxidanți, cu 15% mai mult decât cacaua.
 • Are în componență zaharuri precum cele pe care le găsim în fructe, de aici și gustul plăcut.

Beneficiile pudrei de roșcove asupra organismului:

 • Pudra de roșcove este un adjuvant în lupta cu alergiile. Aceasta poate fi consumată în siguranță de persoanele care suferă de astm, au boli alergice sau auto-imune.
 • Ajută la îmbunătățirea digestiei și combate balonarea.
 • Contribuie într-o mare măsură la reglarea nivelului de colesterol din sânge, dar și la menținerea unui nivel optim de zahăr.
 • Fibrele pe care le conține pudra de roșcove au un efect calmant care ajută la ameliorarea durerilor de stomac pentru că reduc într-o mare măsură procesul de fermentație.
 • Conținutul bogat de tanini din carob o transformă într-un aliat de nădejde în lupta cu refluxul gastro-esofagian.
 • Ajută la prevenirea anemiei, chiar și în cazul copiiilor. Pudra de roșcove este sigură pentru alimentația micuților chiar de la începutul diversificării.
 • Ajută la ameliorarea simptomelor de răceală, deci este numai bună pentru această perioadă a anului.
 • Pentru că are un conținut scăzut de calorii, pudra de roșcove poate fi introdusă fără probleme în dieta zilnică chiar și atunci când vrei să scapi de câteva kilograme.
 • Carobul nu lasă bacteriile intestinale să se dezvolte. Conține acid galic, care acționează ca un analgezic, anti-alergic, anti-bacterian și anti-viral.

Pudra de roșcove este un ingredient versatil, care se poate utiliza în rețete diverse, de la deserturi pănă la feluri principale. Este recomandat să consumi o linguriță de carob pe zi. Nu are contraindicații, poate fi consumată de oricine. Chiar dacă s-a dovedit a fi un produs sigur și are o mulțime de beneficii pentru organism este bine să se consulte medicul dacă vrei să fie parte din dieta ta zilnică și să fie citite cu atenție mențiunile de pe ambalaj.

Citește și: Cercetătorii au descoperit ce beneficiu minune aduce cafeaua

Sanatate

uleiuri esentiale

Ce sunt uleiurile esențiale, ce efecte au și care este adevărul despre ele

Chiar dacă de-a lungul timpului uleiurile esențiale au fost folosite ca adjuvante în prepararea diverselor parfumuri sau creme, în ultimul [...]

Afectiuni

infertilitate

Totul despre infertilitate. O boală care se tratează în cuplu

Trăim în vremuri grele în care pandemia cauzată de noul coronavirus a creat instituirea stării de urgență și întreruperea cursului [...]

Sanatate

coronavirus

5 motive pentru care trebuie să-ți păstrezi calmul în timpul pandemiei de coronavirus

Chiar dacă numărul deceselor cauzate de Covid-19 este într-o continuă creștere, la fel și numărul total de cazuri, nu trebuie [...]