Untul. Ce beneficii ascunde și câte calorii are

unt
Photo by FreePik

Untul este un produs lactat făcut prin agitarea smântânei. Se consumă în tartine, sau ca grăsime pentru prăjirea alimentelor, sau ca ingredient alimentar în alte preparate culinare sau în patiserie. Ca rezultat, untul este consumat zilnic în multe părți ale lumii.

Untul constă din grăsime care înconjoară minuscule picături de apă, proteine și din lapte. Cea mai des întâlnită formă de unt este cea obținută din lapte de vacă, dar se poate obține și din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capră, bivoliță sau iac. Untului i se pot adăuga uneori sare, pentru mărirea perioadei de conservare, arome, sau conservanți.

Ținut la frigider, untul rămâne solid, dar se înmoaie la temperatura camerei, și se topește, devenind un lichid subțire la 32–35 °C. În general, untul are o culoare galbenă, dar poate fi și alb. Culoarea untului depinde de regimul alimentar al animalului și este controlată și cu ajutorul coloranților alimentari în procesul de fabricare comercială, cel mai des fiind folosit anato sau caroten.

Beneficiile consumului de unt

Untul conține o muțime de grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mono-nesaturate și 3% polinesaturate) vitamine benefice pentru corp: vitamina A (retinol și betacaroten), vitamina B2, B3, B5, B9, B12, D, E și K.

În funcție de culoarea pe care o are, untul poate conține o cantitate însemnată de betacaroten (provenit din alimentația animalelor), care ajută la combaterea radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea.

25g de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A.

Câte calorii are untul?

100g unt (valori nutriționale):

  • 717 kcal
  • 0.85g proteine
  • 81g lipide
  • 0.06g glucide

Știai că?

În Brazilia, în urma unui studiu publicat de curând, consumul de unt ar fi util în cazurile de cancer bucal, grație conținutului de vitamina A.

Citește și: Migdalele și beneficiile lor. Cum le poți folosi pentru o frumusețe de invidiat

People

Andreea Alexandru

Andreea Alexandru: ”Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus – CoVID 19, așa cum o facem cu virusul gripal”

Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din [...]

Sanatate

Coronavirus

5 mituri comune despre CORONAVIRUS

Izbucnirea recentă a noului coronavirus a stârnit multă teamă, îngrijorare, precum și multe zvonuri și teorii ale conspirației. În timp [...]

Timp liber

cafea Dalgona

Povestea din spatele cafelei Dalgona. Cum se prepară cea mai viralizată băutură a momentului?

Facebook, Snapchat, Instagram și TikTok au fost invadate în ultima perioadă de un challenge pe care mulți tineri îl urmează: [...]