Untul. Ce beneficii ascunde și câte calorii are

unt
Photo by FreePik

Untul este un produs lactat făcut prin agitarea smântânei. Se consumă în tartine, sau ca grăsime pentru prăjirea alimentelor, sau ca ingredient alimentar în alte preparate culinare sau în patiserie. Ca rezultat, untul este consumat zilnic în multe părți ale lumii.

Untul constă din grăsime care înconjoară minuscule picături de apă, proteine și din lapte. Cea mai des întâlnită formă de unt este cea obținută din lapte de vacă, dar se poate obține și din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capră, bivoliță sau iac. Untului i se pot adăuga uneori sare, pentru mărirea perioadei de conservare, arome, sau conservanți.

Ținut la frigider, untul rămâne solid, dar se înmoaie la temperatura camerei, și se topește, devenind un lichid subțire la 32–35 °C. În general, untul are o culoare galbenă, dar poate fi și alb. Culoarea untului depinde de regimul alimentar al animalului și este controlată și cu ajutorul coloranților alimentari în procesul de fabricare comercială, cel mai des fiind folosit anato sau caroten.

Beneficiile consumului de unt

Untul conține o muțime de grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mono-nesaturate și 3% polinesaturate) vitamine benefice pentru corp: vitamina A (retinol și betacaroten), vitamina B2, B3, B5, B9, B12, D, E și K.

În funcție de culoarea pe care o are, untul poate conține o cantitate însemnată de betacaroten (provenit din alimentația animalelor), care ajută la combaterea radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea.

25g de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A.

Câte calorii are untul?

100g unt (valori nutriționale):

  • 717 kcal
  • 0.85g proteine
  • 81g lipide
  • 0.06g glucide

Știai că?

În Brazilia, în urma unui studiu publicat de curând, consumul de unt ar fi util în cazurile de cancer bucal, grație conținutului de vitamina A.

Citește și: Migdalele și beneficiile lor. Cum le poți folosi pentru o frumusețe de invidiat

Alimente

bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu, beneficiile și riscurile fatale ale prafului minune din bucătărie

Bicarbonatul de sodiu este în utimul timp promovat ca un produs bun la orice, care are beneficii multiple, deși scopul [...]

Afectiuni

zona zoster

Zona zoster: cauze, tratament și prevenire. Cum poți lupta împotriva bolii

Zona zoster este o afecțiune care atacă în special organismul cu un sistem imunitar slăbit. Pentru a știi cum să [...]

Alimente

iaurt

Mănânci iaurt cu fructe sau cereale? Uite ce spun specialiștii despre el

Multe teorii susțin că iaurtul este un aliment bun pentru sănătate, ajută la slăbit, dar în varianta simplă, naturală, fără [...]