Untul. Ce beneficii ascunde și câte calorii are

unt
Photo by FreePik

Untul este un produs lactat făcut prin agitarea smântânei. Se consumă în tartine, sau ca grăsime pentru prăjirea alimentelor, sau ca ingredient alimentar în alte preparate culinare sau în patiserie. Ca rezultat, untul este consumat zilnic în multe părți ale lumii.

Untul constă din grăsime care înconjoară minuscule picături de apă, proteine și din lapte. Cea mai des întâlnită formă de unt este cea obținută din lapte de vacă, dar se poate obține și din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capră, bivoliță sau iac. Untului i se pot adăuga uneori sare, pentru mărirea perioadei de conservare, arome, sau conservanți.

Ținut la frigider, untul rămâne solid, dar se înmoaie la temperatura camerei, și se topește, devenind un lichid subțire la 32–35 °C. În general, untul are o culoare galbenă, dar poate fi și alb. Culoarea untului depinde de regimul alimentar al animalului și este controlată și cu ajutorul coloranților alimentari în procesul de fabricare comercială, cel mai des fiind folosit anato sau caroten.

Beneficiile consumului de unt

Untul conține o muțime de grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mono-nesaturate și 3% polinesaturate) vitamine benefice pentru corp: vitamina A (retinol și betacaroten), vitamina B2, B3, B5, B9, B12, D, E și K.

În funcție de culoarea pe care o are, untul poate conține o cantitate însemnată de betacaroten (provenit din alimentația animalelor), care ajută la combaterea radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea.

25g de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A.

Câte calorii are untul?

100g unt (valori nutriționale):

  • 717 kcal
  • 0.85g proteine
  • 81g lipide
  • 0.06g glucide

Știai că?

În Brazilia, în urma unui studiu publicat de curând, consumul de unt ar fi util în cazurile de cancer bucal, grație conținutului de vitamina A.

Citește și: Migdalele și beneficiile lor. Cum le poți folosi pentru o frumusețe de invidiat

Afectiuni

somn

Apneea de somn. Ce este, cum se manifestă și de ce apare

Apneea de somn este o tulburare potențial gravă a somnului în care respirația se oprește și începe în mod repetat. [...]

Timp liber

netflix

Cele mai triste filme de pe Netflix, care te vor face sa plangi in hohote

Tuturor ne plac filmele emoționante, care ne aduc lacrimi în ochi și care ne ajută să ne descărcăm de toată [...]

Timp liber

beauty

Care sunt cele mai sănătoase recomandări pentru îngrijirea tenului?

Obiceiurile din viața de zi cu zi pot contribui la aspectul și sănătatea tenului tău. De aceea, este important să [...]