5 moduri de a avea un stil de viață mai sănătos

Cauți să duci o viață mai sănătoasă, dar nu știi de unde să începi? Iată 5 pași către un stil de viață sănătos pe care ni-I recomanda 2 specialisti in nutritie si sanatate. Aceste sfaturi te vor ajuta să te pui pe drumul cel bun fără a complica lucrurile prea mult.

Mănâncă o dietă echilibrată!

Primul pas către un stil de viață sănătos este să mănânci o dietă echilibrată. Dar ce înseamnă mai exact asta?

 O dietă echilibrată este cea care oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Acești nutrienți includ proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și apă. Deși este posibil să obțineți toți acești nutrienți dintr-o singură sursă de hrană, cum ar fi orezul sau puiul, este mai probabil ca aceștia să fie obținuți dintr-o varietate de alimente.

“De exemplu, o dietă echilibrată poate include produse precum fructe și legume, cereale integrale, surse de proteine ​​slabe, produse lactate și grăsimi sănătoase. Mâncând o varietate de alimente sănătoase, poți asigura corpului tău toti nutrienții de care are nevoie pentru a rămâne puternic și sănătos.” Spune Dr. Anca Aramescu – Doctor Specialist in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. 

Fă sport zilnic!

Al doilea pas în a trăi un stil de viață sănătos este să te miști în mod regulat – ideal, zilnic!

Indiferent dacă doresti să iti imbunatatesti sănătatea sau doar să te simti mai bine în general, există o mulțime de motive întemeiate pentru a face sportul să facă parte din rutina ta zilnică. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii:

  • Îți va îmbunătăți nivelul general de fitness
  • Va reduce nivelul de stres
  • Îți va îmbunătăți starea de spirit
  • Îți va crește nivelul de energie
  • Poate avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive și memoriei.
  • Poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și cancerul.

Bine, acum că ești convins de importanța creșterii ritmului cardiac, hai să vorbim despre cât și ce tip de exercițiu ar trebui să faci.

“Majoritatea experților în sănătate sunt de acord că adulții ar trebui să facă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Acest lucru se poate face dintr-o dată sau poate fi împărțit în trepte mai mici pe parcursul zilei. Important este să te misti și să iti crești ritmul cardiac. Mersul pe jos, joggingul, înotul și mersul cu bicicleta sunt toate modalități excelente de a obține exercițiul de care ai nevoie.” Sustine Iulian Dinu – Kinetoterapeut, Preparator Fizic si Instructor de Fitness. 

Prioritizează somnul

Al treilea pas în a trăi un stil de viață sănătos este să dormi suficient.

Majoritatea oamenilor nu realizează cât de important este somnul pentru sănătatea și bunăstarea lor generală. Somnul este momentul în care corpurile noastre se recuperează din stresul zilei și repară orice daune care au fost făcute. Este și momentul în care creierul nostru consolidează amintirile și procesează informații. De aceea este atât de important să ai un somn suficient si de calitate în fiecare noapte.

Deci, ce este „un somn bun”? Ei bine, cei mai mulți dintre noi au nevoie de între 7-9 ore de somn în fiecare noapte pentru a ne trezi fresh. Din păcate, pentru unii dintre noi poate fi dificil să adoarmă sau reuseasca sa doarma toată noaptea.

Iată vestea bună. Există o serie de lucruri pe care le poti face pentru a iti îmbunătăți obiceiurile de somn și pentru a te odihni. Începe aici:

  • Stabileste un program regulat de somn mergând la culcare și trezindu-te la aceeași oră în fiecare zi.
  • Creaza-ti o rutină relaxantă înainte de culcare, cum ar fi să faci o baie caldă sau să citesti o carte.
  • Evita cofeina și alcoolul înainte de culcare, deoarece acestea iti pot perturba somnul.
  • Asigura-te că dormitorul tau este întunecat, liniștit și răcoros pentru a te ajuta să adormi și să te trezesti a doua zi fara intrerupere.

Hidratează-te!

Al patrulea pas în a trăi un stil de viață sănătos este să bei suficientă apă. Făcând hidratarea o prioritate, iti poti ajuta corpul să funcționeze cât mai bine.

“S-ar putea să fii surprins să afli că corpul uman este compus din aproximativ 60% apă, ceea ce înseamnă că apa este esențială pentru supraviețuirea noastră. Fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corect și chiar și o mică scădere de hidratare poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Când suntem chiar și ușor deshidratați, putem avea simptome precum oboseală, dureri de cap și probleme de concentrare. Cazurile mai grave de deshidratare pot duce la insolație, pietre la rinichi, convulsii sau chiar moarte.” Ne invata Dr. Anca Aramescu. 

Acestea fiind spuse, este clar că menținerea unei hidratări adecvate este esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Dar, câtă apă este suficientă? 

Aportul zilnic necesar de apă este de 40 ml/kilocorp/zi. De ex.: 55 kg x 40 ml = 2200 ml. Atenţie, acest necesar se referă exclusiv la apă (sau ceaiuri neîndulcite), nu la alte lichide (ciorbe, supe, lapte, sucuri, etc.).

Gestionează stresul

Al cincilea pas în a trăi un stil de viață sănătos este gestionarea stresului.

În viețile noastre rapide și moderne, este prea ușor să fim prinși în forfotă și să uităm să avem grijă de noi înșine. Drept urmare, ajungem adesea să ne simțim stresați și copleșiți. Dar ce este exact stresul și de ce este atât de important să-l gestionăm?

Stresul este răspunsul corpului nostru la orice situație pe care o percepem ca fiind amenințătoare. Când percepem o amenințare, corpul nostru declanșează răspunsul de luptă sau fugi, care ne pregătește fie să ne confruntăm, fie să fugim de acea amenințare.

Acest răspuns este instinctiv și util în situațiile în care suntem de fapt în pericol. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, ne aflăm adesea în situații stresante care nu sunt de fapt în pericol pentru viață. De exemplu, termenele limită la locul de muncă, grijile financiare sau conflictele familiale pot declanșa răspunsul de luptă sau fugi, chiar dacă nu există niciun pericol imediat.

Dacă ne simțim în mod constant stresați, corpurile noastre nu au niciodată șansa de a-și reveni după răspunsul de luptă sau fugi. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, boli de inimă și tulburări de anxietate. De aceea, este esențial pentru noi să găsim modalități de a gestiona stresul, astfel încât să ne putem menține sănătatea și bunăstarea.

Așadar conform informațiilor primite de la specialiștii Clinica-Nutriție.ro, un stil de viață sănătos constă în echilibrul dintre o alimentație sănătoasă, sport, odihnă, hidratare și gestionarea stresului.

Sanatate

Deficitul de magneziu poate provoca spasme cardiace

Deficitul de magneziu poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, deoarece magneziul este un mineral esențial implicat în numeroase funcții [...]

Travel

plajă

Topul celor mai frumoase plaje din lume în 2020

Topul celor mai frumoase plaje din lume anul acesta a fost anunțat, iar clasamentul s-a alcătuit pe baza review-urilor și [...]

Psihologie

Cum putem să facem în această perioadă alegeri înțelepte pentru viitor?

Din punctul meu de vedere ca specialist în domeniul psihologiei recomand ca fiecare dintre noi în această perioadă să își [...]