Ai probleme de concentrare? Vezi care sunt cele mai bune remedii

concentrare
Imagine de silviarita de la Pixabay

Dificultățile de concentrare pot apărea la orice vârstă. Fie că ți se pare greu să duci la capăt o activitate de serviciu, să urmărești acțiunea dintr-o carte sau, pur și simplu, îți este greu să asculți pe cineva fără a te simți distras.

Atât atenția cât și concentrarea pot fi influențate de vârstă și de nivelul de odihnă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, îți va fi tot mai greu să te concentrezi asupra unor anumite sarcini. De asemenea, lipsa somnului te face mai puțin atent și concentrat. Alte surse ale lipsei de concentrare pot fi stresul, anumite afecțiuni psihice sau traumatismele în zona capului, care au efecte neurologice.

Există mai multe tipuri de remedii pentru a spori concentrarea. De la meditație, yoga și limitarea timpului petrecut în fața ecranelor, până la schimbarea dietei, remedii naturiste și suplimente alimentare. Iată câteva dintre ele.

Mănâncă alimente cu omega-3

Dacă te confrunți cu probleme de concentrare, adaugă în regimul tău alimentar câteva produse care sporesc activitatea cerebrală. Semințele de in și carnea de pește gras sunt două recomandări. Acestea conțin acizi grași omega-3, care joacă un rol important în susținerea sănătății creierului. Studiile au arătat că acizii grași omega-3 previn degenerarea neuronală cauzată de înaintarea în vârstă și îmbunătățesc nivelul atenției. 

Include în dietă alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții oferă protecție împotriva declinului cognitiv cauzat de vârstă. Practic, acești nutrienți foarte puternici îmbunătățesc atenția, memoria și capacitatea de a rezolva probleme. Cei mai puternici antioxidanți care protejează concentrarea sunt vitamina C și vitamina E. Le poți acumula din alimente, consumând citrice și alte fructe dar și legume. Sau, le poți consuma sub formă de suplimente alimentare.

Bea mai mult ceai verde

Mai multe studii au arătat capacitatea ceaiului verde de a crește puterea de concentrare, prin stimularea memoriei și a proceselor de învățare. În plus, ceaiul verde îmbunătățește funcția cognitivă, dacă este consumat cu regularitate.

Consumă curcumin

Curcuminul este o substanță cu puternice efecte antioxidante și antiinflamatoare. Acest produs se găsește în turmeric, unul dintre antiinflamatoarele naturale. Potrivit studiilor, curcuminul reduce inflamația de la nivelul creierului și a sistemului nervos, susținând, astfel, funcția cognitivă și concentrarea. Proprietățile sale îl recomandă pacienților care suferă de boli neurodegenerative, cum este Alzheimer. Pentru îmbunătățirea concentrării, poți consuma turmeric. Dacă nu-ți place gustul acestuia și preferi tablete, caută suplimentul Curcumin 95, în gama de produse Herbagetica.

Consumă rozmarin

Rozmarinul conține acidul rozmarinic, un compus cu puternic efect antioxidant și antiinflamator, care îmbunătățește funcția cognitivă. Acidul rozmarinic reduce stresul oxidativ de la nivelul celulelor cerebrale și previne îmbătrânirea și degenerarea acestora. Poți consuma iarba de rozamarin ca atare sau tablete cu acid rozmarinic.

Antrenează-ți creierul

Concentrarea poate fi sporită și cu ajutorul jocurilor pentru creier. Acestea îmbunătățesc atenția, memoria și capacitatea de luare a deciziilor. Dacă simți că ai nevoie de un plus de concentrare, rezolvă rebus, sudoku, joacă șah, fă un puzzle sau descarcă aplicații online care îți antrenează creierul.

Recuperează somnul

Lipsa somnului este unul dintre principalii factori care afectează concentrarea. Pentru a-ți recâștiga focusul, asigură-te că dormi mai mult și mai bine. Menține o temperatură răcoroasă în camera de dormit, renunță la telefon sau televizor cu minim o oră înainte de a te culca, fă o baie caldă sau ascultă o muzică relaxantă, pentru a intra în atmosfera de odihnă.

În concluzie, problemele de concentrare pot fi cauzate de vârstă, stres sau perioade obositoare. Vestea bună este că, totuși, concentrarea poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor tehnici de antrenare a creierului, cu mai multă odihnă sau cu suplimente alimentare pe bază de antioxidanți. 

Psihologie

singur

Singurătatea: o resursă sau un obstacol?

Dintr-o anumită perspectivă, putem spune că ne naștem singuri și murim singuri. Iar această paradigmă poate avea efecte diferite de [...]

Alimente

bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu, beneficiile și riscurile fatale ale prafului minune din bucătărie

Bicarbonatul de sodiu este în utimul timp promovat ca un produs bun la orice, care are beneficii multiple, deși scopul [...]

Dieta si nutritie

dieta brat

Ce este dieta BRAT și de ce medicii nu o mai recomandă

Ai avut vreodată probleme cu stomacul? Nimic nu este mai neplăcut. Tulburările gastrointestinale, diareea, voma, toate acestea nu fac decât [...]