Este sau nu bine să faci sport fără să mănânci înainte? Alege înțelept

sport
Imagine de 5132824 via Pixabay

Alegi să faci sport dimineața? Chiar dacă poate părea ciudat sau crezi că e mai bine așa, indiferent de momentul din zi în care decizi să faci exerciții fizice trebuie să ai în vedere că este recomandat să mănânci înainte.

Deși mulți sunt de părere că dacă nu mănânci înainte de a face sport poți să arzi mai multe calorii, trebuie să ai și energie pentru a face acest lucru. De-a lungul timpului au fost realizate o mulțime de studii care au încercat să dovedească că exerciţiile fizice practicate pe stomacul gol ar fi mai eficiente, însă concluziile arată exact contrariul.

Ce se întâmplă de fapt?

Consumi din rezervele de glicogen, iar acest lucru nu va face decât să îți diminueze țesutul muscular și să te confrunți cu febra de după antrenament. Dacă nu mănânci înainte de a face sport este posibil ca glicemia să îți scadă atât de mult încât să te confrunți cu stări de leșin sau amețeli.

Totul depinde și de efortul pe care îl depui. Dacă mergi pe jos într-un ritm mai alert sau faci pilates, yoga, atunci nu este neapărat nevoie să mănânci înainte, dar dacă alergi, mergi la tenis sau vrei să înoți, atunci alimentează-ți corpul așa cum se cuvine.

Pentru a avea suficientă energie în timpul antrenamentului trebuie să consumi alimente care conțin cantități importante de proteine, dar care nu îți îngreunează digestia. Iată mai jos o listă:

 • Fructe şi legume proaspete
 • Cereale integrale
 • Avocado
 • Ouă
 • Carne slabă (piept de pui)
 • Lactate cu conţinut redus de grăsime
 • Seminţe
 • Nuci
 • Germeni
 • Fructe uscate
 • Unt de arahide

Indiferent de alegerea pe care o faci înainte de a face sport, trebuie să știi că este extrem de important să bei multă apă. Hidratează-te corespunzător este sfatul tuturor specialiștilor.

Lipsa apei în organism duce la deshidratare care, în funcție de gradul său, poate da diverse simptome: foame, amețeli, gură uscată, oboseală, migrene, iar în cazurile severe poate fi chiar fatală. Vezi în articolul de mai jos când, cum și în ce cantitate trebuie să bei apa:

Ca să scapi mai repede de febra musculară, poți apela la alimente care conțin proteine, fibre, vitaminele C și D, zinc sau calciu.

Timp liber

Singur acasa

Kevin e Singur Acasă și în acest an. Vezi când va difuza PRO TV filmul fenomen

În fiecare an, toată lumea așteaptă perioada Crăciunului pentru a-l vedea pe Kevin care e din nou Singur Acasă. Ca [...]

Timp liber

filme

Seriale care te ajută să treci mai repede peste o despărțire

Sentimentele de după o despărțire sunt de-a dreptul amestecate. Fie te simți mai bine, fie nu ești deloc în apele [...]

Interventii si terapii

Tixel

(P) Tixel, aparatul care te scapă de riduri, acnee sau pete pigmentare!

Tixel reprezintă este o terapie de ultimă generație, cea mai performantă în domeniul întineririi structurale. Folosește ablația fracționată, depășind în [...]