Toată lumea trece printr-o perioadă extrem de grea din cauza noului coronavirus, iar acest lucru nu face decât să inducă un stres enorm, frică și teama că nimic nu mai este ca înainte și că sănătatea atârnă acum de un fir de ață. Măsurile care s-au luat pentru evitarea răspândirii virusului, închiderea școlilor, izolarea la domiciliu, concedierile, sunt numai câțiva factori care te fac să te reorientezi și să îți cauți ceva în care să te refugiezi.
Unde poți face acest lucru dacă ești blocat în casă și practic trebuie doar să stai și să aștepți? Mâncarea este unul dintre puținii „prieteni” care ne-au mai rămas în aceste vremuri, dar mai degarbă este vorba despre o alimentație emoțională, Oricât de benefic ar părea faptul că îți găsești alinarea în alimente, trebuie să-ți spunem că este posibil să te confrunți cu dezechilibre mentale, să nu mai un somn odhnitor, să ai o imunitate scăzută. Cynthia Sass, nutriționist de renume a dezvăluit pentru revista The healthy care sunt cei 5 pași de urmat pentru a avea un regim alimentar sănătos chiar și în condiții de stres.
Primul pas este să faci diferența între foamea fizică și foamea mentală. Foamea fizică se manifestă la nivelul corpului și îți dă semne clare precum zgomote ale stomacului, dar pentru foamea mentală trebuie să identifici cauza și să găsești altă alinare decât mâncarea. Se pare că fiecare emoție trebuie trăită ca atare, dar pentru a reuși să o ții în frâu trebuie să o abordezi într-un mod care te ajută să te eliberezi: de exemplu atunci când ești supărat, munca fizică te poate ajuta să scapi de furia pe care o simți pe moment.
Nu mai mânca în timp ce te uiți pe telefon, vizionezi un film sau urmărești știrile la televizor
Trebuie să stabilești o legătură clară între sentimente și mâncare. Încearcă să vezi ce alimente te pot face să treci peste starea de supărare, care sunt alimentele pe care le alegi atunci când ești trist? Dacă ai reușit să îți dai seama de exemplu că de fapt consumi înghețată atunci când te confrunți cu sentimentul de tristețe, atunci încearcă să faci o altă alegere mai sănătoasă pentru organism, în schimbul unei cantități considerabile de înghețată.
Încearcă să îți faci un program de masă. Cynthia spune că avem tendința să mâncăm mai mult atunci când avem mai mult timp liber și cu siguranță în izolare, nu timpul liber îți lipsește. Deși poate părea dificil, fă un program strict, pe ore, pentru mesele din timpul zilei și în acest fel îți vei educa organismul așa cum vrei tu, nu îl mai lași să cadă pradă emoțiilor.
Nu mai mânca în timp ce te uiți pe telefon, vizionezi un film sau urmărești știrile la televizor. Mănâncă și atât și se pare că rezultatele vor descuraja rapid mâncatul compulsiv: dacă te concentrezi numai pe ce ai în farfurie, sațietatea se va instala mai rapid și pe lângă faptul că vei mânca mai puțin, intervalul de timp la care organismul tău va cere iar mâncare va crește.
Încearcă să nu te autopedepsești atunci când ai căzut pradă tentațiilor. De cele mai multe ori un pas înapoi te poate face să conștientizezi greșeala și să o repari mai repede decât dacă te pedepsești din prima clipă. Descoperă cauza și mai apoi ia măsuri.
Nimeni nu spune că trebuie să renunți la micile plăceri. Nu este deloc recomandat să dai la deoparte anumite alimente care te fac fericit și nici realist. Trebuie doar să ai grijă cum consumi anumite alimente, să păstrezi un echilibru și să fii conștient de ceea ce faci. Acum, mai mult ca oricând, echilibrul este cheia.
Site-ul Great.Doc folosește cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență și colectează informații din browser-ul dvs. pentru a vă oferi, ca utilizator, functionalități integrate cu platformele sociale si pentru a analiza traficul pe site.OkPrivacy policy