La prima vedere, despre florile și plantele de apartament s-ar putea spune că au un rol strict decorativ, înfrumusețează locuința și completează piesele de mobilier din fiecare cameră. Lăsând la o parte partea estetică, plantele de apartament au și un rol important în împrospătarea atmosferei din casă, iar acest lucru are efecte pozitive asupra sănătății celor care locuiesc aici.
Este cunoscut faptul că plantele consumă dioxid de carbon și elimină oxigen, de aceea aerul dintr-o locuință decorată cu flori de apartament este mai proaspăt decât într-o casă în care nu există nici o plantă vie.
Există o multitudine de flori și plante de apartament, iar în cele ce urmează le vom prezenta pe cele care conduc în topul preferințelor, fiind cel mai des întâlnite în casele românilor.
Face parte din familia Rododendronului, acea plantă pe care o întâlnim pe munte și pe care nu avem voie să o culegem, pentru că este specie ocrotită. În schimb, ne putem decora apartamentul cu azalee, care fac niște flori la fel de frumoase, în perioada primăverii.
Azaleea nu este o plantă pretențioasă, iubește umbra, însă în anotimpul rece trebuie ținută la adăpost, pentru că nu suportă temperaturile scăzute. De asemenea, trebuie udată cu moderație, întrucât este sensibilă și la excesul de umiditate.
Cunoscută mai ales pentru calitățile sale curative, aloe vera este și o excelentă plantă de apartament, care înfrumusețează casa și purifică aerul. S-a dovedit că are capacitatea de a absorbi din aer formaldehida și benzenul, două substanțe chimice care se degajă din produsele folosite la curățat.
Locul ideal unde trebuie ținută în apartament este la geam, pentru că are nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta. Pe lângă rolul de plantă decorativă, poate fi folosită și ca analgezic. Este eficientă în special în cazul arsurilor, gelul scurs dintr-o frunză ruptă și aplicat pe locul arsurii, făcând să dispară usturimea.
Este vorba de o familie de plante care include mai multe specii, care au multe caracteristici comune. O begonie crește în plan vertical și poate ajunge chiar și la 6 metri înălțime. Frunzele pot fi de un verde lucios dar și argintii sau maro, iar florile sunt roșii, roz sau albe. Begoniile înfloresc tot timpul anului, cu condiția să fi ținute la lumină, iar solul să fie menținut permanent umed și uniform.
Denumirea este dată de forma specifică, iar tot datorită aspectului, i se mai spune și planta-păianjen. Face parte dintr-o familie de plante tropicale, fiind singura care este folosită ca plantă de apartament. Crește foarte repede, iar pentru aceasta are nevoie de căldură și de o lumină nu foarte intensă. Nu trebuie udată în exces, simțindu-se foarte bine în sol uscat.
Este preferată de cei care doresc să învioreze atmosfera locuinței în lunile de vară și toamnă, datorită faptului că înflorește des în această perioadă, iar florile au nuanțe calde de roșu, roz, galben și portocaliu. Nu este o plantă de dimensiuni mari, de aceea se pretează foarte bine pentru camerele mici, și are nevoie să fie udată des.
Cei care nu doresc să se pună rău cu soacra îi mai spun acestei plante Sabia Sfântului Gheorghe, inspirați de forma frunzelor, alungită, lată și ascuțită în vârf.
Nu îi priește foarte mult lumina, dar iubește umiditatea, de aceea mulți preferă să o țină în baie, unde este un mediu excelent pentru ea. Datorită suprafeței mari a frunzelor, este foarte eficientă în împrospătarea aerului din locuință.Pentru a te bucura cât mai mult de florile și plantele din apartament, trebuie să le acorzi permanent atenția cuvenită, iar pe plantmaster.ro poți găsi o serie de produse care să te ajute în acest sens.