Taxiurile fără șofer, noua normalitate. Când le vei putea comanda

Taxi
Imagine de Free-Photos via Pixabay

Mașinile fără șofer sunt momentan ceva nou pe piață, dar cât de curând acestea vor deveni normalitate. Acestea sunt destul de performante încât să nu mai aibă nevoie de șofer. În SUA, deja există un serviciu de acest fel, taxiuri care se conduc singure, iar oamenii au încredere în ele.

Ce este o mașină autonomă

Astfel de mașini pur și simplu nu au șofer, sunt capabile să te ducă la destinația pe care tu o alegi, fără să te pună în pericol. Evită singure obstacolele și pot parca fără să fie nevoie de intervenția unui om.

Acestea sunt echipate cu o mulțime de senzori care detectează mediul înconjurător. Sistemele de control ale acestor mașini interpretează informații senzoriale pentru a identifica căile de navigație cele mai bune, dar și obstacolele și semnalizarea relevantă.

În 2020 vei fi permanant șofer pe bancheta din spate” – aceasta era în 2015 previziunea făcută de publicația britanică The Guardian.

10 milioane de mașini fără șofer vor fi pe străzi până în 2020”, scria și Business Insider în 2020. Aceste declarații erau susținute și de anunțuri optimiste din partea unor companii ca General Motors, Wyamo (companie deținută de Google), Toyota și Honda.

Chiar dacă aceste declarații au fost făcute de giganți care domină piața automobilelor, mașinile autonome sunt încă în testare.

Un astfel de serviciu există în Phoenix, SUA. Mai precis un serviciu de taxiuri fără șofer, lansat în 2018 de compania Waymo. Aceastea au o arie de 160 de km pe care se deplasează și serviciul este folosit de clienți care au fost aprobați dinainte. Pentru siguranță, clienții pot cere și un șofer care să vină alături de mașina autonomă.

Cum se poate comanda un taxi fără șofer

Clienții aprobați să folosească serviciul de taximetrie fără șoferi al Waymo cheamă mașina printr-o aplicație. Mașina autonomă este cea care decide care este cea mai bună rută și locul cel mai potrivit unde să îl lase pe pasager să coboare. Prețul călătoriei este afișat încă de la început.

Până în acest moment, cele mai mari progrese în domeniu sunt făcute de companii ca Waymo, General Motors Cruise, Tesla, Argo AI (deținută de Ford) și Baidu (companie chineză).

Dieta si nutritie

lapte

Laptele de vacă vs. laptele de capră. Care e mai sănătos

Laptele de capră a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp, dar cum pe rafturile magazinelor [...]

Noutati

Cum funcționează analiza tenului cu ajutorul inteligenței artificiale

VISIA este cea mai avansată metodă imagistică pentru analiza tenului, singura modalitate de a evolua obiectiv rezultatul tratamentelor faciale, dar [...]

Cuplu

cuplu

Simți că te înșală? Iată cele 12 semne la care trebuie să te uiți

Mai devreme sau mai tarziu, cu totii luam contact cu un partener care insala. Luna ianuarie este istoric demonstrata ca [...]