De ce e bine să lași copiii în picioarele goale. Motivele științifice care te vor convinge să faci asta

mers desculț
Imagine de CarolinaP via Pixabay

Pentru adulți nu este indicat să meargă desculți pe suprafețe mai dure o perioadă lungă de timp, dar în ceea ce îi privește pe cei mici se pare că lucrurile stau total diferit.

Potrivit dr. Miguel Cunha, medic pediatru la Gotham Footcare pentru copii este chiar benefic să fie lăsați să se joace în voie în picioarele goale: „Le recomand părinților să-și lase copiii să se plimbe desculți acasă, în special pe suprafețele cu mochetă sau covoare, deoarece acest lucru poate contribui la îmbunătățirea circulației și dezvoltării mușchilor și oaselor piciorului”.

Acesta mai spune că mersul desculț mai poate ajuta de asemenea la îmbunătățirea echilibrului celor mici, a forței și a coordonării. Chiar și în ceea ce privește mersul desculț în picioarele goale pentru copii afară veștile sunt excelente, deși trebuie ținut cont de câteva recomandări: „Recomand purtarea de încălțăminte în zilele călduroase și însorite, când asfaltul sau nisipul pot provoca arsuri grave la picioare sau în medii nesigure, în care pot fi prezente cioburi.”, a mai completat medicul.

Pediatrul mai spune că părinții trebuie să aibă grijă să le aplice cremă de protecție solară celor mici pentru a elimina riscul arsurilor solare, iar dacă merg la piscină sau într-o zonă publică, aceștia trebuie să evite pe cât posibil să meargă desculți pentru că se pot căpăta cu tot felul de infecții fungice, bacteriene sau de natură virală.

Deși de cele mai multe ori ți se spune că mersul desculț îți poate afecta sănătatea, iată cum stau cu adevărat lucrurile:

Atunci când micuțul se plimbă prin casă și chiar prin iarbă, este recomandat să-l lași să meargă desculț. În acest fel el simte podeaua și-și dezvoltă echilibrul. În cazul în care suprafață este rece, poți încălța copilul în ceva flexibil și subțire, cum ar fi șosete, papuci sau pantofi moi pentru copii. Nu are nevoie de alt tip de încălțăminte.

Citește și despre tal valg, un defect de natură congenitală care presupune mai exact faptul că piciorul este rotit invers și mersul se realizează pe partea interioară a tălpii. Talus este un os mic care leagă talpa și glezna, în acest fel realizându-se transferul de greutate în articulația gleznei.

newsletter

Interventii si terapii

capusa

Te-a mușcat o căpușă? Uite ce trebuie să faci

Primăvara este anotimpul în care căpuşele ixodide îşi încep activitatea în natură, numărul acestora fiind în creștere în lunile aprilie-iulie. [...]

Noutati

mască

Masca de protecție care anunță când purtătorul este infectat cu COVID-19

O echipă de savanţi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Universitatea Harvard lucrează la realizarea unei măști de [...]

Sanatate

buze

Dr. Gabriel Mazilu: „Doar acidul hialuronic este cea mai sigură și eficientă substanță, în procedurile estetice. Uleiul de silicon poate distruge buzele!”

Mărirea buzelor este cea mai cerută procedură estetică, de la ora actuală, iar medicii au variante pentru o schimbare de [...]