Nu există un răspuns general valabil. În principiu aceasta este o situație pe care multe gravide încearcă să o clarifice.
În general, atâta timp cât femeile însărcinate se simt bine, ajung cu ușurință la diverse butoane ale mașinii și se simt confortabil la volan, pot conduce pe toată perioada sarcinii. Așa cum am mai spus, totul depinde de starea de sănătate a femeii.
În cazul în care femeia însărcinată are stări de rău, se simte extrem de obosită și nu se mai poate mișca cu atâta ușurință pentru a executa manevrele specifice la volan, atunci șofatul este contraindicat.
Specialiștii spun că cu cât sarcina este mai avansată, cu atât riscul de accidente este mai mare. Burta mare, picioarele umflate, faptul că nu se mai odihnește cum trebuie, toate acestea cresc riscul de accidente.
Sunt femei însărcinate care spun că sunt deranjate de purtarea centurii de siguranță, iar acest lucru le poate face să nu o mai poarte, dar riscurile sunt foarte mari în cazul unui accident rutier. Medicii ginecologi spun că „centura de siguranţă reduce cu până la 50% riscul de ruptură uterină sau de placentă ori chiar deces a fătului în cazul unui „.
În ciuda tuturor sfaturile pe care femeile însărcinate le pot primi de la cei din jur sau le citesc pe internet, trebuie menționat că medicul ginecolog care monitorizează sarcina și care cunoaște istoricul medical al femeii însărcinate este cel mai în măsură să spună care sunt recomandările sale în privința șofatului.
Un alt aspect important este ca burta gravidei să se situeze la o distanţă de minimum 25 de centimetri faţă de volan, prin lăsarea scaunului pe spate, astfel încât, în eventualitatea producerii unui accident, lovitura puternică să nu fie resimţită la nivelul abdomenului.
De asemenea este recomandat ca femeia însărcinată să evite drumurile lungi cu mașina, să poarte haine cât mai largi sau dacă este neapărat necesar să stea mult în mașină, să facă opriri cât mai dese.
Concluzia este că gravida nu are interzis la volan de la un anumit stadiu al sarcinii, mai ales dacă are o stare bună de sănătate şi greutatea corporală îi permite.
Fructele și legumele proaspete trebuie să facă parte din alimentația noastră tot timpul, dar când ești însărcinată ai nevoie de un aport mai mare de alimente bogate în nutrienți. Când ești însărcinată, poți să ai zile foarte grele, în care te simți lipsită de energie, când nu mai poți nici să gândești limpede, sau zile bune când ai poftă de mâncare și un tonus bun. Corpul se pregătește pentru noua viață și energia ta se împarte la doi. Află din articolul de mai jos de ce curmalele fac parte din categoria alimentelor pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le introducă în dieta sa:
Cel mai bine este ca gravida să discute cu medicul, să evalueze împreună starea de sănătate și să ia cea mai bună decizie pentru a evita evenimentele nedorite.