Incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm (tulburarea de orgasm) – ce este, cum se manifestă și cum se tratează

orgasm
Photo by FreePik

Tulburarea orgasmică, denumită și tulburarea de orgasm la femei, este dificultatea sau incapacitatea unei femei de a ajunge la orgasm în timpul stimulării sexuale. Această tulburare este întâlnită și la bărbați, însă diagnosticul pentru ei se asociază de multe ori cu disfuncția erectilă și se descrie prin ejaculare prematură sau ejaculare întârziată.

După cum este catalogată, tulburarea orgasmică feminină se caracterizează prin dificultate de a  avea orgasm și / sau intensitate redusă a senzațiilor orgasmice. Femeile prezintă o mare variabilitate în tipul sau intensitatea stimulării care provoacă orgasmul. În mod similar, descrierile subiective ale orgasmului sunt variate, ceea ce sugerează că acesta este experimentat diferit.

Pentru ca o femeie să aibă un diagnostic de tulburare orgasmică feminină, stresul semnificativ din punct de vedere clinic trebuie să însoțească simptomele. Dacă sunt prezenți factori contextuali interpersonali sau importanți, cum ar fi tulburările de relație severe, violența partenerului intim sau alți factori stresori semnificativi, atunci nu s-ar pune un diagnostic de tulburare orgasmică feminină.

Multe femei necesită stimulare clitoridiană pentru a ajunge la orgasm, iar un număr relativ mic de femei spun că au întotdeauna orgasm în timpul actului sexual. De asemenea, este important să luăm în considerare dacă dificultățile orgasmice sunt rezultatul unei stimulări sexuale inadecvate și nu au legătură cu tulburările orgasmice feminine.

cuplu
Photo by W R from Pexels

Care sunt simptomele tulburarii de orgasm la femei?

  • Întârzierea sau absența orgasmului
  • Intensitate redusă a senzațiilor orgasmice
  • Simptomele au persistat o durată minimă de aproximativ 6 luni
  • Simptomele provoacă stres clinic semnificativ

Cauzele tulburării de orgasm la femei

Tulburarea orgasmică feminină de lungă durată indică faptul că dificultățile orgasmice au fost întotdeauna prezente, în timp ce subtipul dobândit ar fi atribuit dacă dificultățile orgasmice ale femeii s-au dezvoltat după o perioadă de funcționare normală.

Prima experiență de orgasm a unei femei poate apărea în orice moment, de la prepubertate până la vârsta adultă. Multe femei învață să experimenteze orgasmul în timp ce explorează o mare varietate de stimulare și dobândesc mai multe cunoștințe despre corpul lor. Ratele de consistență ale orgasmului (definite ca „de obicei sau întotdeauna” care se confruntă cu orgasm) sunt mai mari în timpul masturbării decât în ​​timpul activității sexuale cu un partener.

Cum se tratează această tulburare?

Pentru a trata disfuncția orgasmică, această stare medicală necesită evaluare și tratament, așa că toate recomandările spun să vă adresați specialiștilor atunci când vă confruntați cu asemenea simptome.

Citește și: Disfuncția erectilă. Când ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare și cum se tratează?

Detox

ceai la munte

Ceaiul negru sau ceaiul verde. Care este mai sănătos?

Dacă sunteți deja consumator de ceai, aduceți corpului și sănătății dvs., în general, nenumărate avantaje. Dar când vine vorba despre [...]

People

Andreea Alexandru

Andreea Alexandru: ”Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus – CoVID 19, așa cum o facem cu virusul gripal”

Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din [...]

Dieta si nutritie

mic dejun

Ce să consumi la mic dejun ca să nu te îngrași în timpul pandemiei?

Kilogramele în plus sunt „foarte fericite” în această epidemie de COVID-19. Vin ușor și sigur și cu siguranță se vor [...]