Informarea corectă și temeinică a adolescenților asupra sexualității îi echipează corespunzător pentru o viață sănătoasă și sigură în ce privește interacțiunile intime. Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, explică această legătură importantă.
În general, necesitatea educației sexuale a adolescenților este legată, în discursurile publice, de stringenta nevoie de scădere a ratei nașterilor și avorturilor în rândurile minorelor. Însă procesul de educare în acest domeniu are un impact mult mai amplu decât atât, echipând tinerii pentru gestionarea cu simț de răspundere a situațiilor din viața lor intimă.
„Astfel, se încurajează ca fiecare persoană să poată lua propriile decizii, se încurajează gândirea critică și dobândirea abilităților de comunicare, ceea ce va forma adolescenți și, ulterior, adulți responsabili, cu o calitate a vieții și o stare de sănătate superioare”, argumentează dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.
Pentru o eficiență maximă, acest proces de educare trebuie început în copilărie, de către familie, cu subiecte legate de anatomia organismului și diferențele anatomice dintre sexe; acestea vor fi urmate de discuțiile despre modificările fizice și psihice inerente schimbărilor hormonale de la pubertate, când tinerii încep să simtă atracție unii față de ceilalți, iar funcția reproductivă devine activă odată cu instalarea menstruației.
În ce privește educația sexuală a adolescentului, sursele sale de bază ar trebui să fie tot părinții sau membrii apropiați ai familiei, persoane cu care acesta se simte în siguranță. În mod evident, școala ar trebui să deruleze acest proces în paralel, pentru a completa și susține învățămintele primite de copii acasă. Din păcate, însă, din cauza naturii de subiect tabu, statul român întârzie să introducă acest subiect ca materie în curicula școlară, iar deserviciile aduse societății sunt evidente: de exemplu, suntem pe locul al doilea în Europa la incidența sarcinilor în rândurile mamelor minore.
„Educația sexuală este o necesitate în societatea actuală, când informații despre acest subiect pot fi obținute foarte ușor, dar sursele nu pot fi verificate și probate. informațiile și explicațiile venite din partea unor persoane de încredere sunt de preferat în detrimentul celor existente în social media sau alte surse online neavizate. Fie că vrem, fie că nu, tinerii vor obține informațiile dorite cu privire la acest subiect”, atrage atenția medicul.
Totuși, de ce nu se face educație sexuală în școli? Pentru că pudibonzii din rândurile părinților, profesorilor, autorităților, reprezentanților clerului consideră că discutarea acestui subiect în mod organizat cu adolescenții nu va face decât să înrăutățească situația, să arunce adolescenții într-un univers de cunoștințe care va dăuna dezvoltării lor.
Din contră, arată studiile derulate la nivel mondial: cu cât gradul de educație sexuală crește, cu atât scad riscurile de gen cu care se confruntă tinerii:
„Educația, în general, reprezintă una dintre modalitățile care contribuie la formarea unui adult capabil să aibă o viață echilibrată din toate punctele de vedere. O educație sexuală adecvată, efectuată la momentul oportun va contribui la dezvoltarea unui adult responsabil și cu o stare de sănătate bună”, atrage atenția dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.