Educația sexuală: plasa de siguranță a adolescentului

tineri

Informarea corectă și temeinică a adolescenților asupra sexualității îi echipează corespunzător pentru o viață sănătoasă și sigură în ce privește interacțiunile intime. Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, explică această legătură importantă.

În general, necesitatea educației sexuale a adolescenților este legată, în discursurile publice, de stringenta nevoie de scădere a ratei nașterilor și avorturilor în rândurile minorelor. Însă procesul de educare în acest domeniu are un impact mult mai amplu decât atât, echipând tinerii pentru gestionarea cu simț de răspundere a situațiilor din viața lor intimă.

Astfel, se încurajează ca fiecare persoană să poată lua propriile decizii, se încurajează gândirea critică și dobândirea abilităților de comunicare, ceea ce va forma adolescenți și, ulterior, adulți responsabili, cu o calitate a vieții și o stare de sănătate superioare”, argumentează dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.

Pentru o eficiență maximă, acest proces de educare trebuie început în copilărie, de către familie, cu subiecte legate de anatomia organismului și diferențele anatomice dintre sexe; acestea vor fi urmate de discuțiile despre modificările fizice și psihice inerente schimbărilor hormonale de la pubertate, când tinerii încep să simtă atracție unii față de ceilalți, iar funcția reproductivă devine activă odată cu instalarea menstruației.

Dr. Elena Cocîrță: ”Educația sexuală este o necesitate în societatea actuală, când informații despre acest subiect pot fi obținute foarte ușor, dar sursele nu pot fi verificate și probate”

Dr. Elena Cocirta
Dr. Elena Cocirta

În ce privește educația sexuală a adolescentului, sursele sale de bază ar trebui să fie tot părinții sau membrii apropiați ai familiei, persoane cu care acesta se simte în siguranță. În mod evident, școala ar trebui să deruleze acest proces în paralel, pentru a completa și susține învățămintele primite de copii acasă. Din păcate, însă, din cauza naturii de subiect tabu, statul român întârzie să introducă acest subiect ca materie în curicula școlară, iar deserviciile aduse societății sunt evidente: de exemplu, suntem pe locul al doilea în Europa la incidența sarcinilor în rândurile mamelor minore.

„Educația sexuală este o necesitate în societatea actuală, când informații despre acest subiect pot fi obținute foarte ușor, dar sursele nu pot fi verificate și probate. informațiile și explicațiile venite din partea unor persoane de încredere sunt de preferat în detrimentul celor existente în social media sau alte surse online neavizate. Fie că vrem, fie că nu, tinerii vor obține informațiile dorite cu privire la acest subiect”, atrage atenția medicul.

O materie atât de necesară, respinsă fără justificare

Totuși, de ce nu se face educație sexuală în școli? Pentru că pudibonzii din rândurile părinților, profesorilor, autorităților, reprezentanților clerului consideră că discutarea acestui subiect în mod organizat cu adolescenții nu va face decât să înrăutățească situația, să arunce adolescenții într-un univers de cunoștințe care va dăuna dezvoltării lor.

Din contră, arată studiile derulate la nivel mondial: cu cât gradul de educație sexuală crește, cu atât scad riscurile de gen cu care se confruntă tinerii:

  • Sarcinile nedorite. O sarcină nedorită survenită în adolescență poate avea urmări grave fizic și psihic asupra adolescenților, chiar și asupra tânărului tată, nu doar asupra mamei minore. „Un adolescent nu este dezvoltat complet; prin urmare, sarcinile și nașterile pot comporta riscuri precum: nașterea unui copil cu greutate mică, nașterea prematură. Efectuarea unei întreruperi de sarcină medicamentoasă ori prin chiuretaj este iarăși o procedură cu implicații nedorite”, avertizează dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.
  • Incidența bolilor cu transmitere sexuală. Acestea sunt mai frecvente la adolescență și se pot transmite prin toate tipurile de activități sexuale. Din păcate, BTS sunt frecvent asimptomatice, având, însă, consecințe pe termen lung: „Cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală este infecția cu HPV care crește semnificativ riscul de cancer de col uterin, dar poate genera și alte tipuri de neoplazii: vaginal, vulvar, anal, penian sau orofaringian. Infecția cu anumite bacterii precum Gonococ sau Clamidia poate avea consecințe grave, precum infertilitatea sau riscul de formare a sarcinilor extrauterine”, explică medicul specialist.
  • Abuzurile sexuale. Educația sexuală este un instrument-cheie în prevenirea și, implicit, reducerea ratei abuzurilor sexuale. Un adolescent echipa corespunzător cu informație va ști să detecteze situațiile cu potențial de risc și va avea suficientă încredere în sine să ia decizia potrivită pentru a rămâne în siguranță. Adolescența este o perioadă a tumultului de emoții și multe decizii se iau în virtutea acestora, în lipsa unui fundament solid de informație care să dezvolte spiritul critic al persoanei respective.

„Educația, în general, reprezintă una dintre modalitățile care contribuie la formarea unui adult capabil să aibă o viață echilibrată din toate punctele de vedere. O educație sexuală adecvată, efectuată la momentul oportun va contribui la dezvoltarea unui adult responsabil și cu o stare de sănătate bună”, atrage atenția dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.

Dezvoltare personala

Andrea Filip

Un terapeut spiritual te învață ce trebuie să faci ca să reziști noilor restricții

La mai bine de un an de la declararea pandemiei, românii sunt în fața unor noi serii de restricții, iar [...]

Noutati

zambet

Dr. Roxana Șerb: Zâmbetul de Hollywood se poate obține în stomatologia digitală

Îți dorești acel zâmbet impecabil, dar natural? În trecut, era imposibil, însă lucrurile s-au schimbat fundamental. Rezultatele în estetica dentară [...]

Sanatate

uscator de maini

Ferește-te de uscătoarele de mâini. Sunt sursă de răspândire a coronavirusului

Un studiu al Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase a dezvăluit că uscătoarele pentru mâini pot răspândi rapid [...]